Biopsja piersi

Reklama

Zmiany guzkowate sutka (piersi)

.. biopsję zmiany rozrostowej. Punkcja torbieli, oprócz właściwości diagnostycznych, ma także znaczenie lecznicze, gdyż torbiel często po punkcji zanika i nie wymaga ponownej interwencji. Torbiel mleczna Torbiel mleczna to szczególna postać torbieli gru ...

Czerniak złośliwy skóry

.. biopsję najbliższego węzła wartowniczego ( pierwszego węzła chłonnego, do którego spływa chłonka ) i przy dodatnim wyniku biopsji usunąć węzły chłonne. Czerniak wywodzący się z plamy soczewicowatej jest jedyną postacią reagującą na radioterapię. Jako ...

Gruczolak w piersi - USG czy mamografia?

.. biopsję cienkoigłową zmiany. Dopiero po tym badaniu będzie można określić z bardzo dużym prawdopodobieństwem, czym jest guzek i oczywiście wykluczyć raka. Jeśli w badaniu histopatologicznym stwierdzono by gruczolaka można taką zmianę tylko obserwować ...

Reklama

Guzek sutka u mężczyzny a leki na przerost prostaty

.. biopsję. Oto wyniki dzisiejszego USG: *Na lewym gruczole piersiowym na godz. 8 jest widoczne owalne ognisko o podwyższonej echogeniczności o wym. 22 mm x 10 mm, podobne ognisko widoczne jest na granicy lewego dołu pachowego o wym. 10 mm x 7 mm. Biops ...

Czy się oburzę po narkozie do operacji torbieli piersi?

.. biopsja ). Generalnie lekarz anastezjolog przeprowadza dokładny wywiad w kierunku wykonywanego znieczulenia aby odpowiednio je dobrać. Istnieje możliwość wystąpienia hipertermii złośliwej, która jest chorobą dziedziczną dziedziczoną dominująco, czyli ...

Przetoka ropna w piersi

.. biopsji gruboigłowej. To badanie pozwala postawić pewną diagnozę. Zawsze można zapytać jeszcze innego lekarza zanim podejmie się ostateczną decyzję. Jaki lekarz przeprowadzał pani zabieg? jestem z Opola i w podobnej sytuacji - właśnie leczę przetokę ...

Ganglion na nadgarstku

.. biopsi i dopiero w tedy wiadomo .zabieg odbywa sie pod narkoza ,niestey ja po zabiegu przez 2 tygodnie nie moglam nic robic ani ruszac dlonia a na zwolnieniu bylam 4 tygodnie - wsztsko jest ok przykro mi slyszec ze dlugo sie czeka w plsce na taki zab ...

Wynik biopsji aspiracyjnej cienkoigłowej guza piersi

.. biopsji: *W aspiarcie guzka okolicy zabrodawkowej prawej ( zmiana wyczuwalna palpacyjnie ) stwierdza sie pojedyncze płaty łagodnych komórek nabłonka gruczołowego oraz masy martwicze. W diagnostyce różnicowej należy uwzględnić zmiany pourazowe* Mam 29 ...

Granuloma resorptivum - podejrzenie wznowy raka piersi

.. biopsji mammotomicznej: *Granuloma resorptivum&#8221* Informacje uzupełniające: Operację oszczędzającą przeszłam w listopadzie 2008, radioterapię zakończyłam w lutym 2009. Ziarniniak resorbujący się ( wchłaniający ) - bez cech nowotworu Bardzo dz ...

Carcinoma clarocellulare II Fuhrrmanna

.. Biopsję nerki robi się rzadko. W przypadku chorych niekwalifikujących się do pierwotnego leczenia operacyjnego stosuje się leczenie systemowe &#8211* &#8222*celowane&#8221* lub immunologiczne. Jak wynika z opublikowanych ostatnio badań ka ...

Ile czeka się na wynik badania histopatologicznego?

.. biopsja cienkoigłowa nie była dobra, lekarze zdecydowali usunięcie samej zmiany i zaczekanie na wynik histopat. Mija już prawie miesiąc i nic. Nie czuję się najlepiej, miewam ostre bóle w piersi ( może się tak goi ) i jestem bardzo osłabiona. Nie wie ...

Guz piersi o gładkich obrysach i grupa ryzyka

.. biopsję będę robiła dopiero we wtorek a potem jeszcze to czekanie.... Monika W zasadzie trudno na podstawie samego usg powiedzieć coś więcej niż lekarz wykonujący badanie. Więcej informacji dostarczy biopsja. witam!!! Już jestem po biopsji i czekam n ...

Hypoechotonicze ogniska w piersiach

.. biopsje. chcialabym sie dowiedziec czy to wyglada na coś powaznego tzn jakies zaminy nowotworowe?? prosze o odpowiedz Raczej w USG wygląda to na zmiany typu łagodnego. Jednak, aby cokolwiek więcej na ten temat powiedzieć należy wykonać biopsję zmian. ...

Torbiele w piersi, obrzęk, bóle ręki, opuchlizna

.. biopsji cienkoigłowej ). Leczenie hormonalne czasami powoduje wycofanie się zmian typu torbieli z piersi. Myślę, że jeśli zażywała Pani lek Castagnus i czuła się wtedy dobrze należy ten lek zażywać na stałe. Jest to lek ziołowy i bezpieczny dla organ ...

Zgrubienie w piersi i inne objawy

.. biopsję zgrubienia? Taka brodawka może być w Pani przypadku normą. Można jeszcze wykonać mammografię, jeśli w usg nie widać żadnych zmian biopsja nie będzie wykonana. Czy na badanie mammograficzne nie jestem za młoda ( 25 lat )? Jestem bardzo szczupł ...

Dlaczego nie biopsja? po USG piersi

.. biopsji? Biorę Unidox solutab, mammografi mi nie zrobili, bo dopiero po antybiotyku, a czas leci. Dodam, że zaczęło sie od bólu w piersi przed miesiaczką, tak, że nie moglam dotknąć bolacej piersi, teraz mam 9 dzień cyklu i już nic nie boli. Mastopat ...

W piersi zaburzenie architektury skala BIRADS 5

.. biopsję cienkoigłową. Wynik będzie za 10 dni. Bardzo proszę opisać te wyniki.Czy jest to rak złośliwy? Jakie są rokowania? Zrobię wszystko, żeby ją ratować. W 6 wierszu od góry powinno być: Położenie zmiany na godzinie 11 Danka I co wyszlo ...

Zmiana hypoechogeniczna w piersi

.. biopsję zmiany. Witam proszę o interpretację wyniku usg piersi kobieta 27 lat ( zazaczam że badanie było wykonane podczas miesiączki ) Piersi o budowie gruczołowo - tłuszczowej. W sutku prawym na godzinie 12 na krawędzi brodawki zmiana hypoechogenicz ...

Dysplazja włóknista, zmiany ogniskowe w piersi

.. biopsję i bardzo boję się wyników. Czy zmiany podane w opisie z badań są bardzo poważne? Opis badania mammograficznego: Piersi o budowie tłuszczowo - gruczołowej. W piersi lewej w miejscu na godzinie 2 zagęszczenie o średnicy 25 mm, skala BIRADS 4. Z ...

Torbiele a cień w piersiach

.. biopsję cienkoigłową a wynik nie wykazał komórek nowotworowych. Lekarz po kolejnym USG skierował mnie na mammografię. Co oznacza ten wynik? : *gr. piersiowe o utkaniu mieszanym, zagęszczonym, dysplastycznym. Zabrodawkowo w piersi lewej cień ok 8 - 10 ...

Heteroechogeniczność ognistka w tarczycy

.. biopsji tarczycy:* odrost prawego płata tarczycy śr.8mm, grupy tyreocytów bez cech atypii. Obfity koloid.* Z tarczycą mam problemy od 6 lat, od strumektomii. Bardzo proszę o wyjaśnienie, interpretacjie wyników badań. Wizytę mam dopiero w grudniu. Poz ...

Tkanka tłuszczowa w piersi (guzek) to groźne?

.. biopsję.lekarz powiedział mi ze to tylko tkanka tłuszczowa,2 tyg po biopsji znowu byłam w szpitalu na usg po czym odesłano mnie do domu - z tego co zrozumiałam to nic strasznego się nie dzieje...lecz guzek w piersi jest nadal - mimo że to tylko tkank ...

Zabieg usunięcia guzka z piersi

.. biopsji cienkoigłowej ( brak cech atypii ) i po biopsji mammo. Lekarz podjął decyzję usunięcia guzka. Jak wygląda taki zabieg? Czy szczepić się na WZW? A jaki jest przybliżony koszt zabiegu wykonanego prywatnie? Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję. Z ...

Choroba rozrostowa układu chłonnego

.. biopsji,prosze o konkretne napisanie co ten wynik oznacza: Rozmazy zawierają komorki szeregu limfocytarnego o morfologii komorek centrow rozmnazania grudek chlonnych - centrocytow.Obraz cytologiczny w pierwszej kolejnosci odpowiada chorobie rozrostow ...

Usunąć gruczoł piersiowy i wszczepić protezę?

.. biopsje w tym mamotomiczne ( 2x ). żyję w ciągłym bólu i stresie, poczuciu zagrozenia rakiem. Chcialabym usunąć ten gruczął piersiowy i zastapić go protezą. na mój koszt. Czy warto i gdzie to zrobić ?. Trzeba głęboko nad tym problemem się zastanowić. ...

Hypoechogeniczne ognisko w piersi

.. biopsję cienkoigłową obu zmian, aby pogłębić diagnostykę. O tym jednak musi zadecydować lekarz prowadzący. witam. Mam 25 lat i tez mam w piersi lewej ognisko przyotoczkowe lite hypoechogenne ok 15 mm, lekarz powiedział ze jest to włókniak( to moje 3 ...

Ognisko hypoechogenne o charakterze zmiany litej w piersi

.. biopsja. O wszystkim musi zadecydować lekarz prowadzący. moja dziewczyna ma podobny wynik usg - cos o ognisku hypoehogennym litym i lekarz tez zalecil usuniecie, ale ona sie boi blizny. czy po takim usunieciu blizny sa bardzo widoczne? Nie, blizny za ...

Lita zmiana w piersi, prawdopodobnie fibrodenoma

.. biopsji. Przewody mleczne nieposzerzone. Doły pachowe wolne. Taki wynik oznacza podejrzenie włókniakogruczolaka czyli zmiany łagodnej. Zmiana jest niewielka. Jednak, aby potwierdzić podejrzenie ostatecznie trzeba wykonać biopsję cienkoigłową, aby cyt ...

Zaburzenie architektury w piersi

.. biopsja cienkoigłowa. O tym zadecyduje lekarz w ośrodku badania raka piersi. dziękuję bardzo za odpowiedź. mam nadzieję że to tylko torbiel . Prawdopodobnie to tylko torbiel i nie ma powodu do zmartwień,niezbędna będzie konsultacja u lekarza prowadzą ...