Fosfataza alkaliczna

Reklama

Rozpoznanie i klasyfikacja TNM raka pęcherzyka żółciowego

.. fosfatazy alkalicznej w surowicy w przypadkach naciekania miąższu wątroby lub jej wnęki. W celu różnicowania pomiędzy rakiem a zwężającym zapaleniem dróg żółciowych pomocne może być stężenie CEA i CA 19 - 9, aczkolwiek oba te markery nie są swoiste. ...

Rak z nabłonka przewodów żółciowych

.. fosfatazy alkalicznej ( FA ), gamma - glutamylo - transpeptydazy ( GGTP ) oraz pojawienie się specyficznego markera Ca 19 - 9. Ważnym badaniem obrazowych jest ultrasonografia, tomografia komputerowa ( CT ) oraz pozytonowa emisyjna tomografia komputer ...

Podwyższona bilirubina a kamienie w pęcherzyku żółciowym

.. fosfataza alkaliczna, ASPAT, ALAT oraz skontrolował HBS ( antygen wirusa zapalenia wątroby typu B ) i antyHCV ( przeciwciała przeciw wirusowi zapalenia wątroby typu C ). W zależności od wyników tych badań trzeba by rozważyć wykonanie kontrolnego USG ...

Reklama

Podwyższona bilirubina po usunięciu pęcherzyka żółciowego

.. fosfatazy alkalicznej. Jeśli podwyższona była bilirubina pośrednia przed i po zabiegu może u Pani występować taka skłonność genetyczna, która polega na zaburzeniu funkcjonowania enzymów wątrobowych powodujących przemianę bilirubiny pośredniej w bezpo ...

Podwyższony poziom bilirubiny

.. fosfatazy alkalicznej oraz ocenić HBS i antyHCV. Dopiero na podstawie tych wyników można w przybliżeniu określić przyczynę podwyższonego poziomu bilirubiny całkowitej. Poziom 1,8 nie jest jeszcze taki wysoki, nawet nie przekracza 2 krotności. Przy ty ...

Ból prawego boku

.. fosfataza alkaliczna, gammaGT są w normie, jedynie podwyższony jest poziom bilirubiny całkowitej do 1,4 oraz bilirubiny bezpośredniej do 0,32 przy normie do 0,30.Ból zwieksza się głównie przy wysiłku fizycznym ( bieganiu ).Co mam robić?Jestem czynną ...

Powiększona wątroba i zwiększony poziom glukozy

.. fosfataza alkaliczna - 67 U/L, HBS antygen - neg.( 0.281 ), anty - HCV - ujemny ( 0.24 ), glukoza po obciążeniu ( &%gr ) 218 mg/dl. Wie, że jest to spowodowane częstym nadużywaniem alkoholu ( nie w dużych ilościach, ale prawie codziennie ). Pytan ...

Co oznacza wynik: ALT42 i GGTP78?

.. fosfatazy alkalicznej oraz GGTP oraz stężenie bilirubiny jako wyznacznik stanu wątroby. Norma aktywności GGTP to dla mężczyzn 15 - 90 dlatego wynik 78 jest w normie. Norma ALAT jest do 40 dlatego też nie widzę w 42 podwyższenia aktywności ( 10% błąd ...

Kłucie z prawej strony w 30 tyg. ciąży

.. fosfataza alkaliczna 229,6. Lekarz nie zrobił usg pęcherzyka ani innych badań i zapisał 3x1 po jednej kapsułce Ursopolu. W aptece dowiedziałam się, że tego leku nie podaje się w ciąży. Chciałabym poznać Pana opinię na ten temat. Będę wdzięczna za por ...

Bilirubina, choroba oskrzeli, zapalenie płuc

.. fosfatazę alkaliczną, bilirubinę bezpośrednią i pośrednią, układ krzepnięcia. nie wspomniałam o problemie z nerkami które ma prawie od 1roku życia mniej więcej.Przy oddawaniu moczu ma częste bóle okolicy prącia.Ma w moczu bardzo często kryształki,sza ...

Ból w prawym boku

.. fosfataza alkaliczna, GGTP, bilirubina ), ale po 24 godzinnej diecie lekkostrawnej, bezmięsnej, bezalkoholowej i całkowicie na czczo. Oddawanie stolca 2 razu dziennie nie świadczy o biegunce ( stolec przynajmniej 6 razy dziennie ). Aby rzeczywiście o ...

Wysoka fosfataza alkaliczna, jak zlikwidować?

Witam Pana moja mama ma wysoka fofataze alkaliczna wynosi1917. to duzo wiecej niz norma wynosi lekarze muwia ze po woli bedzie spadac. mama jest po operacji usuniecia woreczka żółciowego miala tez wysoko bilubine ale spada a teraz ma wysoka Alp co mi ...

Podwyższona bilirubina bezpośrednia i pośrednia

.. Fosfataza alkaliczna ( 95U/l ) są w normie oraz anty - HCV ujemne i HBs - Ag ujemny. USG jamy brzusznej również nie wykazuje zmian chorobowych. Stan podwyższonej bilirubiny utrzymuje się od kilku lat. Zależy mi na ustalenie przyczyn podwyższonej bili ...

Wątroba z cystyczną strukturą

.. Fosfataza alkaliczna 138 poziom wysoki..... dodam ze mam 18 lat mam powiekszona watrobe o 2 cm i czarny stolec robilem rozne rozniste badania od usg morfologie po ekg bylem u swojej doktor powiedziala ze to nic takiego ale mnie nadal martwi watroba p ...

Guz wątroby a podwyższone Gamma, ASAT, ALAT i cholesterol

.. fosfatazy alkalicznej i wykonać wszystkie frakcje cholesterolu ( nie tylko całkowity ). O tych badaniach musi zadecydować lekarz prowadzący. Dopiero wtedy będą wiarygodne wyniki i będzie można coś konkretnego więcej napisać. Moj poziom bilirubiny wyn ...

Podwyższone ALT, AST, GGTP, czy to żółtaczka?

.. fosfataza alkaliczna. O tym musi zadecydować lekarz prowadzący Po kontrolnych badaniach należy zastanowić się nad dalszym postępowaniem ( np. USG jamy brzusznej, konsultacja hepatologiczna ). USG miałem robione lekaż powiedział że mam wątrobe w stani ...

Morfologia krwi, badania biochemiczne i badanie moczu

.. Fosfataza alkaliczna 70 U/I 32 - 122 ASPAT 25 U/I * 40 ALAT 24 U/I * 40 GGTP 13 U/I 11 - 50 Bilirubina całkowita 0,64 mg/dl 0,2 - 1,0 CRP 1,05 mg/l 0,0 - 5,0 3 ) Mocz - analityka ogólna Ciężar właściwy moczu 1,030 kg/l 1,012 - 1,028 ( wzrost ) PH 5,0 ...

Wapń w moczu

.. fosfataza alkaliczna - AMP wynik 193 mogą świadczyć o podejrzeniu nowotworu kości? Bardzo Pana proszę o pilną odp Można podejrzewać w przypadku tych wyników proces nowotworowy w kościach, ale wyniki nie są zbyt zawyżone i wątpię, że takowy proces wys ...

Obrączkowate zwapnienie wątroby

.. fosfataza alkaliczna, GGTP oraz ocenić układ krzepnięcia, białko całkowite i albuminy. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. ...

Diagnostyka p-ciał p/HBs

.. fosfatazę alkaliczną, GGTP, bilirubinę całkowitą. Dopiero taki wynik po przygotowaniu pacjenta jest najbardziej precyzyjny. ...

USG jamy brzusznej a zmiany w wątrobie

.. fosfataza alkaliczna, bilirubina, układ krzepnięcia, albuminy ) z dużym prawdopodbieństwem mogą wykluczyć choroby wątroby. Bóle mogą być związane z nerwobólami samoistnymi lub związane z patologią w zakresie kręgosłupa. ...

Zatrucie wątroby, powiększona i biała wątroba

.. fosfataza alkaliczna, GGTP, bilirubina całkowita i bezpośrednia, układ krzepnięcia, białko całkowite i albuminy. Czy w zwiazku z tym schorzeniem wykonuje sie badania na obecnosc metali ciezkich? Nie, nie ma takowej potrzeby. ...

Wyniki krwi

.. Fosfataza alkaliczna ALP 163 H U/L ( 37 - 123 ) glukoza 92 mg/dl ( 60 - 100 ) kreatynina 0,61 mg/dl ( 0,6 - 1,3 ) mocznik 40 mg/dl ( 10 - 45 ) Jonogram Na+ 148 H mmol/l ( 135 - 145 ) Potas 3,96 mmol/l ( 3,60 - 5,30 ) Leczenie operacyjne: Cholecystekt ...