Granuloma

Torbiele wątroby

... granulosus, Echinococcus multilocularis ) mogą osiągać znaczne rozmiary i w zależności od tego objawiać się jako uczucie pełności w nadbrzuszu, wzdęcie, ból oraz świąd. Niekiedy taka torbiel może ulec pęknięciu, a zawartość wylać się do otrzewnej lub ...

Powiększona śledziona, jaka diagnoza?

... granulocyty 38,9% - norma 50 - 70%, reszta wyników w normie. Lekarz skierował mnie na biopsje szpiku jednak powiedziałem, że się nad tym zastanowię. Brak powiększonych węzłów chłonnych, pocenie, gorączka nie występują. Jedynie narzekałem na ból z lew ...

Rodzaje torbieli śledziony i wskazanie do zabiegu

... granulo sus oraz torbiele niepasożytnicze, wśród których wyróżniono torbiele wrodzone i nowotworowe. Drugą grupę tworzą torbiele rzekome, bez wyściółki nabłonkowej, które powstają najczęściej na skutek urazów oraz na podłożu degeneracyjnym ( po zawal ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

IBD a colitis ulcerosa

... granulocytów obojętnochłonnych, obecność zmian o typie kryptitis, pojedyńcze komórki panetcha, obraz może odpowiadać IBD w miernej aktywnej fazie. Bardzo proszę o pomoc w celu rozszyfrowania wyników badania histopatologicznego. IBD ( po angielsku Inf ...

Operacja przełyk Barreta

... granulocytów obojętnochłonnych...* Tyle można tam wyczytać. Zauważyłam kilka literówek, ale przepisałam dokładnie tak, jak mi napisano... Czy to oznacza przełyk Barreta? ( o przełyku poczytałam sobie na podanej wyżej stronce ) A jeżeli nie, to co inn ...

Adenoma coeci susp.(D37.4)

... granulocytarny, rozrost cew gruczołowych oraz granulocyty w świetle cew gruczołowych ( mikroropnie? ). Obraz budzi podejrzenie zapalenia wrzodziejącego. Brałam salazapiryne 6 tabletek dziennie, miałam dietę ( moja waga to 86 kg ) i nie spada. Lekarze ...

Gastritis chronica mediocris gradus, praecipue superficialis

... granulowane pozdrawiam i prosze o kontakt antrum w całości granulowane to bedzie liczne poczatki owrzodzen plamy takie pozneij z nich postaje wrzod .... podobnie mialem*/ proszę o przetłunaczenie* fragmenta epithelli antralis cum hyperplasia foveolar ...

Badania OWR i CRP

... granulocytów i monocytów. Podwyższone stężenie CRP we krwi występuje w stanach zapalnych, wykazując dużą dynamikę zmian stężenia. Może zwiększać się także w przebiegu urazów, zawału serca, chorób nowotworowych. Na CRP mają także wpływ choroby przewle ...

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego i polipowość jelita

... granulocytów tworzące ognisko mikroropnie w świetle poszerzonych krypt.Czyny proces zapalny błony śluzowej jelita.* Również miałam kolonoskopie w innym szpitalu10.11.08 i wyszło mi polipowatość poprzecznicy,a wrzodziejące zapalenie jelita grubego w r ...

Morfologia krwi - opinia o wynikach

... Granulocyty oboj.segmentowany 10% Limfocyt 80% Eozynofil 4% Monocyt 6% Na podstawie tych badań zdiagnozowano u niej granulocytopenię bez znaczenia klinicznego, do obserwacji. Minął rok czasu a moje dziecko na dzień dzisiejszy ma 27 miesięcy i wyniki: ...

Colitis gradu maioris

... granulocytow kwasochlonnych. pojedyncze neurofile - bez tendencji do tworzenia ropni krypt. Naciek obejmuje cala blaszke wlasciwa oraz pasma miesniowki wlasciwej. sluzowka ogniskowo zanikowa, krypty skrocone. Co to wszystko oznacza? Rozpoznanie po po ...

Sugerowana marskość wątroby i rozrost guzkowy wątroby

... granulocyty kwasochłonne,obojętnochłonne,limfocyty )Ponadto miejscami stwierdza się początki przebudowy guzkowej ( sieteczka+ ) Cech rozrostu złośliwego nie stwierdza się. Obraz sugeruje marskośc.Badania krwi,markery w normie.Proszę o pomoc martwię s ...

Marskość wątroby a rak wątroby

... granulocyty kwasochłonne, obojętnochłonne, limfocyty ). Ponadto miejscami stwierdza się początki przebudowy guzkowej ( sieteczka+ ). Cech rozrostu złośliwego nie stwierdza się. Obraz sugeruje marskość. Badania krwi, markery w normie. Proszę o pomoc m ...

Granuloma resorptivum - podejrzenie wznowy raka piersi

... Granuloma resorptivum&#8221* Informacje uzupełniające: Operację oszczędzającą przeszłam w listopadzie 2008, radioterapię zakończyłam w lutym 2009. Ziarniniak resorbujący się ( wchłaniający ) - bez cech nowotworu Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozw ...

Sarkoidoza drobnogrudkowata

... granuloma annulare. Bardzo prosze o pobiezne chociarz tlumaczenie ,,,co to wogóle oznacza ,, Dziekuje bardzo barbara Drobnogrudkowa sarkoidoza jest stosunkowo nieznanym wariantem. Może być trudna do odróżnienia ( klinicznie i histologicznie ) od rozp ...

Wycinki z kątnicy i polip wstępnicy

... granulocytów kwasochłonnych w obrębie blaszki właściwej. Gruczoły nieregularnie rozmieszczone ( material opisany jako: górny fałd zastawki krętniczo - kątniczej ). Stan taki jak opisany powyżej świadczy o niespecyficznym zapaleniu błony śluzowej jeli ...

Polypus inflammatorius granulomatosus cum erosione ventriculi

... granulomatosus cum erosione ventriculi. Gastritis chronica activa erosiva cum atrophia metaplasia sporadica. Signa destructionis et regenerationis gladularum diffusa. Polip zapalny ziarninujący z nadżerką żołądka. Zapalenie błony śluowej żołądka prze ...

Czy mój wynik wskazuje na chorobę nieswoistego zapalenia jelit?

... granulocytów obojętnochłonnych, z pojedynczymi ropniami krypt gruczołowych, obrzękiem i przekrwieniem. Obraz zmian zapalnych nie w pełni charakterystycznych dla IBD, wymaga róznicowania klinicznego ze zmianami zapalnymi poinfekcyjnymi* Czy wynik ten ...

Nieprawidłowe wyniki krwi układu białokrwinkowego u dziecka

... granulocyty segmentowane 5% ), pozostałe parametry krwi sa w normie. USG jamy brzusznej bez zmian, rtg płuc prawidlowe, apetyt w normie. Maluszek jest nad wyraz dobrze rozwiniety jak na swój wiek zarówno fizycznie jak i psychicznie.Jakie mogą być prz ...

Granuloma resorbtivum et recidiva suspecta

... granuloma resorbtivum et recidiva suspecta. wskazane ponowne nakłucie zmiany. co to wszystko oznacza? Ziarniniak resorpcyjny i podejrzenie wznowy. Z tym wynikiem należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym. ...

Owalna zmiana w wątrobie

... granulocyty - pałeczkowate - 1%, podzielone - 61%kwasochłonne - 1%, limfocyty31% monocyty - 6%mocz wporządku, ggtp - 92mg/dl alp - 58mg/dl, czas protorbinowy13,2s, wsk.protorbinowy:105%, INR:0,95. mononukleoza zakaźna - ujemna, HIV - ujemne, HBs - uj ...

Massae necroticae et fragmenta telae granulomatose ex fundo

... granulomatose ex fundo ulcerationis mmucosae ventriculi. Gastritis cgronica atrophica activa perifocalis. Witam proszę o przetłumaczenie wyniku. Z góry Dziękuję bardzo, pozdrawiam Masy martwicze i fragmenty tkanki ziarninowej z zagłębieniami owrzodze ...

Torbiel bąblowcowa wątroby granulosus i multilocularis

... granulosus i multilocularis. Kilka lat temu miałam pobrany płyn z tych torbieli i wynik wskazywał na obecność skoleksów granulosus. Po tych kilku ( ośmiu latach ) trafiłam do innego szpitala zakaźnego, w którym chcą zrobić kolejne badania specjalisty ...

Podwyższone wyniki prób wątrobowych

... granulocytów pośród białych krwinek. Podwyższony poziom może być wynikiem zakażenia. Leukocyty są mało podwyższone w moczu i również może to być skutek stanu zapalnego. Tylko, że wygląda na to iż MXD mam stosunkowo niskie, a nie podwyższone. Neut to ...

Wyniki badania morfologii

... Granulocyty świadczą o zakażeniu głównie bakteriami, a limfocyty wirusami. Jednak jeśli całkowita ilość kwinek białych jest prawidłowa te zakażenia są wykluczone. O dalszym postępowaniu musi decydować lekarz rodzinny. dziękuję bardzo, dzisiaj byłam u ...

Badanie morfologiczne szpiku kostnego

... Granulopoeza nie wykazuje zmian dysplastycznych,zwiększona jest ilość form kwasochłonnych. Liczba megakariocytow jest nieznacznie zwiększona,czynność płytkotworcza w części z nich zahamowana.W przeglądanych preparatach nie spotkano obszrow o cechach ...

Wyniki krwi przy torbieli

... granulocyty % 51,8 limfocyty 3,2 Eo,bazo,mono 0,7 granulocyty4,1 RDW15 PDW 12 P - LCR 24 Dodam, że mam złe zamopoczucie, senność itd Wyniki praktycznie oprócz niewielkiego podwyższenia OB raczej są w normie. Takie niewielkie podwyższenie może być spo ...

Granuloma pyogenicum excisio completa

granuloma pyogenicum excisio completa - to jest mój winik wycinka z stopy co to konkretnie oznacza Ziarniniak zropiały wycięty całkowicie niewielki guzek 1,8cm. wys.0,8 cm. wycięty . rana niegojąca się sącząca się , gnijąca .szwy same wypadają z rany ...

Bóle o charakterze rozlanym zaczynające się w prawym podżebrzu

... Granulocyty kwasochłonne ( eozynofile ) ( EOS ) były podwyższone kilkakrotnie przy jednoczesnym niewielkim spadku poniżej normy WBC.U mojej siostry rozpoznano przewlekłe zapalenie jelit.Czy mogę otrzymać wskazówki czego dotyczą moje dolegliwości? W z ...

Wyniki krwi

... granulocytów WBC 4,8 K/ul ( 4,0 - 9,0 ) LYM% 23,7 % ( 10,0 - 50,0 ) MID% 5,5 % ( 1,8 - 21,5 ) GRAN% 70,8 % ( 37,0 - 80,0 ) LYM# 1,1 K/ul ( 0,6 - 3,4 ) MID# 0,3 K/ul ( 0,0 - 1,8 ) GRAN# 3,4 K/ul ( 2,0 - 6,9 ) RBC 4,50 M/ul ( 4,04 - 5,20 ) HGB 13,8 g/d ...