Limfocyty 58

Reklama

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

.. limfocytów T ). Pierwszymi typowymi objawami choroby jest biegunka z domieszką śluzu i krwi w kale. Czasami zamiast biegunki występują zaparcia. Ponadto pojawiają się bóle brzucha, gorączka, spadek masy ciała, a w zaostrzeniach choroby również odwodn ...

Powiększona śledziona, jaka diagnoza?

.. limfocyty 58% - norma 20 - 45% oraz białko lekko obniżona wartość 58,6% - norma 60 - 80%, monocyty, GGTP ( wątrobowe ), żelazo w normie. Morfologia komputerowa limfocyty 52%, granulocyty 38,9% - norma 50 - 70%, reszta wyników w normie. Lekarz skierow ...

Okresowo powiększone węzły chłonne u dziecka

.. limfocyty - 58%. Proszę o interpretację. Dzieci często reagują na drobne infekcje powiększeniem węzłów chłonnych. Jest to normalna reakcja obronna organizmu. Rozmaz krwi ma różną postać w zależności od wieku i jego interpretacja musi być uzależniona ...

Reklama

Ziarniniak po usunięciu tarczycy i po radiojodowaniu

.. limfocytów. Ziarniniaki są małymi grudkami występującymi w różnych chorobach i najczęściej powstają w wyniku przewlekłego, często przebytego stanu zapalnego. Zapewne ziarniniak w przypadku żony powstał na podłożu podrażnienia okolicy po zabiegu resek ...

Ziarniniak gruźliczy

.. limfocytów. Ziarniniaki są małymi grudkami występującymi w różnych chorobach, takich jak np.: choroba Leśniowskiego - Crohna, gruźlica, trąd, sarkoidoza, beryloza i kiła. Ziarniak gruźliczy nie ma nic wspólnego z rakiem, to odczyn zapalny na prątki g ...

Colitis nn specyfica i w komórkowym nacieku zapalnym limfocyty

.. limfocyty i domieszka eozynofilów. Jak to leczyć, bo dostałem lek o nazwie duspatalin retard i zbytnio to nie pomaga. Rozpoznanie na język polski brzmi - zapalenie jelita grubego niespecyficzne ( nn to chyba chodzi o słowo non czyli zaprzeczenie nie ...

Fagocyty, komórki limfoidalne i masy białkowe

.. limfocyty czyli komórki limfoidalne ) w wyniku biopsji cienkoigłowej ( cytologicznym rozmazie ) oraz masy białkowe wskazują na proces zapalny toczący się w tkance poddanej biopsji. ...

D34 Tu lobi dex. glandulae thyroideae

.. limfocyty w tle, koloid. Lekarz kieruje mnie na operacje . Co w takiej sytuacji Pan Doktor mi doradzi? Czy operacja jest konieczna? Czy ten nowotwor tarczycy jest złośliwy? Po polsku rozpoznanie brzmi: Guz prawego płata gruczołu tarczowego. W rozpozn ...

Wyniki USG, badania krwi i moczu

.. limfocyty 64% norma 20 - 45 monocyty 3 % norma 1 - 8 0b 30 norma 15 crp ujemny zelazo 38,9 ug/dl norma 36,8 - 169.6 kreatynina 0,62 mg/dl norma 0,58 - 1.2 sód 132,1 mmol/l norma 135 - 145 potas 4, 66 mmol/l norma 3,6 - 5 mocz przejrzystość - mętny ko ...

Torbiel tarczycy i możliwy rozrost guzkowy

.. limfocyty monomorficzne tyreocyty. Obrz nie wyklucza rozrostu guzkowego. z góry dziękuje. Rzeczywiście bez innych badań moge jedynie powiedzieć, że w badaniu tym nie został wykluczony rozrost guzkowy. co oznacza wynik biobsji cienkoigłowej * cellulae ...

Śledziona z ogniskiem o cechach dodatkowej śledziony

.. limfocytow 22,6 %neutrocytow 55,8 neutrocyty 3,45 limfocyty 1,4 monocyty 0,52 eozynocyty 0,41 bazocyty 0,02 luc 0,38 erytrocyty 4,65 hemoglobina 14,8 hematoryt 41,2 mcv 88,4 mch 31,8 mchc 360 rdw 11,8 hdw 2,55 plytki 195 mpv 8,9 pdw 53,3 pct 0,17 mpc ...

Dolegliwości po laparatomi poprzecznej sposobem Pfannenstiehla

.. Limfocyty 56,7 % Erytrocyty 4,51 ml/ul 4,2 - 5,4 Hemoglobina 13,2 g/dl 12,0 - 16,0 Hematokryt 37,3 % 37 - 47 MCV 82,8 fl 81,0 - 97,0 MCH 29,3 pg 28,0 - 32 MCHC 35,4 g/dl 32 - 36 RDW 13,9 % Płytki krwi 277 tys/ul 150 - 400 OB 11 1 - 12 Czy jest czym s ...

Bóle w okolicach wyrostka robaczkowego

.. limfocyty za niskie, a temperatura ciała w granicach 37 - 38, która utrzymuje się przez 3 te dni. Miałem zrobioną kolonoskopie, która nie wykazała nic. Wczoraj, gdy trafiłem znów do szpitala miałem zrobione badania USG, ale pani doktor nic nie stwier ...

Powiększenie śledziony w ciąży

.. limfocyty 15, a norma jest 21, rbc 3.84 a norma 4.1, hct 34.8 norma 38, nizszy poziom plytek utrzymywal mi sie rowniez przed ciaza, czasami ponizej 100 - 80, 90. Boje się, ze jest za duza sledziona. Z jakich powodow ona sie powiększa? Jakie choroby p ...

Nodus hyperplasticus glandulae thyroideae

.. limfocytowe tarczycy rozlane typu Hashimoto - wariant włóknisty oraz w płacie lewym wariant guzkowy odpowiedź dla Juzstyny Doktorze to juz soatnie pytanie, czy to jest zlosliwe? bardzo dziekuje panie doktorze za odpowiedź.pozdrawiam.Marta ...

Atak kolki jelitowej

.. limfocytami i obrzękiem podscieliska/ prosze o wytłumaczenie tych wyników czekam na wizyte u gastrologa pozdrawiam serdecznie To oznacza stan zapalny jelita grubego. Wprowadzenie odpowiedniej farmakoterapii opanuje ten stan. Gastroenterolog zaleci od ...

Neoplasma follcurale

.. limfocyty i histiocyty. Konieczna weryfikacja histopatologiczna( zabieg operacyjny ). Bardzo proszę o dokładne wyjaśnienie wyniku.Czy to jest rak? Operację mam zaplanowaną na27lipca.Już bardzo długo trwam w tej niepewności - chyba oszaleję.Z góry dzi ...

Struma Hashimoto lobi dextri

.. limfocytarne tarczycy patrz strony: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zapalenie_tarczycy_Hashimoto http://resmedica.pl/archiwum/zdart11002.html Brak tu nowotworu. BAC może różnić się od rozpoznania histopatologicznego pooperacyjnego, który jest rozpoznani ...

Nieprawidłowe wyniki krwi układu białokrwinkowego u dziecka

.. limfocytoza na poziomie 90 - 95%, przy leukocytozie rzędu 7 - 9 tys/ul ( granulocyty segmentowane 5% ), pozostałe parametry krwi sa w normie. USG jamy brzusznej bez zmian, rtg płuc prawidlowe, apetyt w normie. Maluszek jest nad wyraz dobrze rozwiniet ...

Konglomerat węzłowy

.. limfocyty52% to zly wynik? Wyniki badań krwi prawidłowe. Nie znam szczegółów klinicznych. Węzły chłonne mogą być zmienione odczynowo z powodu np. stanu zapalnego toczącego się w okolicach zidentyfikowanych węzłów. Wynik musi być skonsultowany z pedia ...

Błona śluzowa jelita cienkiego z intensywnym naciekiem zapalnym

.. limfocytow, z formowaniem grugek chlonnych, bez obecnosci ziarniakow i bez cech zaniku kosmków. W trzecim wycinku obraz prawidlowej blony sluzowej z rozlunieniem obrzekowym lamina propria. W badaniu stwierdzono cechy zapalenia, prawdopodobnie nieswoi ...

Adenoma folliculare glandulae thyreoideae

.. limfocytarne ( w tym z tworzeniem grudek chlonnych ) czy przewlekle zapalenie tarczycy oznacza chorobe hashimoto? czy pozbawienie organizmu tarczycy oznacza, ze pacjent juz nie choruje na hashimoto? wycietej tarczycy towarzyszylo wyciecie wezlow chlo ...

Ból brzucha po wycięciu wyrostka z naciekiem zapalnym

.. limfocytarne dużego stopnia Oczywiście trzeba stosować się do zaleceń lekarskim. Nie wiem czy włączono Pani odpowiednie leczenie przeciwzapalne ( dobrze by było ). Najczęściej po takim leczeniu wykonuje się kontrolną kolonoskopię za około 6 - 12 mies ...

Zwyrodnienie tarczycy typu wola wieloguzkowego

.. limfocyty w tle rozmazów. Obraz cytologiczny przy zgodności z danymi klinicznymi mieści sie w pojeciu struma nodosa. JAKI JEST WYNIK BADANIA BIOPSJI? Co powinnam z tym zrobic czy rozpocząc leczenie farmakologiczne czy tez usunąć operacyjnie? Wynik ba ...

Guz tarczycy a problemy z zajściem w ciążę

.. limfocyty i syderofagi, skąpe masy koloidowe. Obraz cytologiczny zmian łagodnych. TSH - 1,77 ( 09.2009 ) - 3 tyg. po poronieniu TSH 3 gen. - 2,89 ( 11.2009 ) FT4 - 1,58 Czy wyniki mogą mieć związek z tym,że mam problemy z zajściem w ciążę? a gdy w ko ...

Guzek łagodny Myofibroma seu fibrohistiocytoma benignum

.. limfocytarnymi .Wokół guzka tkanka łączna włóknista ( torebka ) i tłuszczowa. W komórkach wrzecionowatych dodatni odczyn SMA i CD34.Barwienia:EMA,S - 100,CD99,desmina, ujemne.Odczyn bcl - 2 pozytywny wyłącznie w części limfocytów .Obraz mikroskopowy ...

Rozmaz krwi obwodowej

.. limfocyty 33% monocyty 7% Poikilocytoza - dość wyraźna Polichromatofilia pojedyncze erytrocyty polichromatofilne Anizocytoza wyraźna Anizochromia wyraźna Dodam,że ponad miesiąc temu stwierdzono anemię megaloblastyczną z podejrzeniem choroby Addisona ...

Na co może wskazywać leukopenia i limfocytoza?

.. limfocytoza? pozostale wyniki badan sa w normie dodam, ze rok temu moje ASO bylo rzedu 1200, pozneij po leczeniu penicylina spadlo do ok 600,a le wtedy pozostale wyniki badan byly w normie.Aktualnie nie mam wyniiku ASO. Z gory dzziekuje Wyniki tylko ...

Proctitic chronica microscopica (lymphocytia)

.. limfocytarnego ). co oznacza typ limfocytarny Znaczy naciek z komórek limfocytarnych ( limfocytów ). Komórek odpornościowych najczęściej pojawiających się w przypadku zapalenia wirusowego. Czy można to jakoś leczyć? Lekarz stwierdził, ze to zapalenie ...

Zapalenie odbytnicy

.. limfocytarnego ) - patrz: http://www.emedica.pl/szczeg_choroby.php3?nr=180&typ=1&nazwa=chirurgia http://www.jestemchory.pl/chapter.via?id=371 http://www.zdrowemiasto.pl/_zm/?art=63 Tyle to ja też wyczytałam, tylko to się nie zgadza z moimi ob ...

Skąpe nieliczne tyreocyty bez cech atypatii leżące w rozproszeniu

.. limfocyty. Proszę jeśli to możliwe o informację co dalej muszę robić, ponieważ dotychczasowy lekarz prowadzący bagatelizuje wszystkie wyniki. Materiał badawczy także nie jest duży. Obraz cytologiczny jest prawidłowy, bez cech nowotworu z niewielkim o ...

Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze trzonów

.. limfocyty 41,5% monocyty 11,1% eozynofile 4,0% bazofile 0,5% neutrofile 1,71 tys/ul limfocyty 1,65 tys/ul monocyty 0,44 tys/ul eozynofile 0,16 tys/ul bazofile 0,02 tys/ul PDW 12,7 fl MPV 10,7 fl pct 0,25 % P - LCR 31,1 % RDW - SD 36,7 fl RDW - CV 12, ...

Badanie morfologiczne szpiku kostnego

.. limfocyty - Limfocyty 4,8% Plazmoblastry - Plazmocyty - immunoblasty Razem 4,8% Układ siateczkowy niezróznicowane - siateczki wlasciwe 1,2% promonocyty monocyty makrofagi tuczne Razem 1,2 Krew obwodowa blastry promielocyty mielocyty metamielocyty pał ...

Subpopulacja limfocytów (T,B,NK)

.. limfocytów( T,B,NK ) limfocyty 3,46 1,3 - 1,9 limfocyty CD4+ 1,11 0,6 - 0,98 limfocyty CD4+[%] 32 43 - 54 limfocyty CD8+ 1,04 0,42 - 0,66 limfocyty CD8+[%] 30 28 - 37 stosunek CD4/CD8 1,1 1,1 - 1,9 limfocyty T CD3 2,35 1,0 - 1,5 limfocyty T CD3 [%] 6 ...

Problemy z piersią po usunięciu tłuszczaka w dole pachowym

.. limfocytarnych z cechami niewielkiego stopnia epidermotropizmu. Utkania nowotworu nie stwierdzono. Zastosowano Lincocin zastrzyki po 600 mg.przez 5 dni. Niewielka poprawa. Zastosowano 3 - miesiące obserwacji Pierś nadal z tzw. *skórka pomarańczową* b ...