OB nowotwór

Zakrzepowe zapalenie żył

... nowotwór złośliwy, cukrzyca, otyłość, przyjmowanie środków antykoncepcyjnych, spożywanie alkoholu i palenie tytoniu [2]. Zwiększona krzepliwość krwi jest wynikiem istotnych zmian jej składu np. zwiększonej liczby i lepkości płytek krwi ( w następstwi ...

Zator płucny

... nowotworu ) odsetek ten sięga 1 - 5%. [1] Skrzepliny mogące powodować zatory płucne powstają zwykle poniżej rozwidlenia żyły głównej dolnej bądź w sercu. Najczęściej pochodzą one z głębokich żył kończyn dolnych i z miednicy, a w pewnych przypadkach ( ...

Komplikacje po usunięciu pęcherzyka żółciowego

... nowotworowe.Chce spytać jakie mogą być komplikacje w czasie zabiegu resekcji pęcherzyka i po nim? I jak poważny jest to zabieg? Teoria na temat przelewania się żółci jest dość dziwna. Nigdy się z nią nie spotkałem. Tak naprawdę ciekawe kto Panu o tak ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Usunięcie tzw. jabłka Adama

... nowotworowy ). Utrata tego narządu jest więc ogromnym kalectwem doprowadzającym do utraty głosu oraz zaburzeń oddechowych. Dlatego krtani nie usuwa się z uwagi na kosmetyczne walory. Musi się Pani niestety do takiej anatomii swojego *jabłka Adama* pr ...

Klipsy, kawa i rak po cholecystektomii laparoskopowej

... nowotwory pęcherzyka żółciowego? Ad. 1 Prawdopodobieństwo spadnięcia, rozsunięcia czy rozpięcia się klipsa zawsze istnieje. Jest to jednak bardzo rzadkie powikłanie i najczęściej występuje we wczesnym okresie pooperacyjnym. Zabezpieczająco w naszym s ...

Mały guzek na lewym nadgarstku

... nowotwór bardzo łagodny. Nie daje przerzutów. Jeśli wytnie się go doszczętnie jest wtedy całkowicie wyleczony i nie wymaga dalszego postępowania. Nie stosuje się chemioterapii w nowotworach o typie łagodnym tylko w nowotworach złośliwych. ...

Polip hyperplastyczny i gruczolak cewkowo-kosmkowy z dysplazją

... nowotworowe łagodne i czy zlecone badanie za 3 lata nie będzie zrobione zbyt późno. Obawiam się odrostów polipów. Polip hyperplastyczny to zwykły, nadmierny przerost śluzówki jelita grubego. To zmiana powstała na skutek ogniskowego stanu zapalnego, n ...

Niebezpieczenstwo nowotworowe po wycięciu woreczka żółciowego

... nowotworu? Lekarz tez stwierdzil ze woreczek mamy byl w kiepskim stanie, byl tam stan zapalny a kamienie zbite. Czy to juz cos oznacza? Długotrwałe drażnienie ściany pęcherzyka przez kamienie może prowadzić do raka. Rak pęcherzyka nie daje dosyć dlug ...

Adenocarcinoma G-1

... nowotworu. Badanie histopatologiczne dało następujący wynik: Adenocarcinoma G - 1. [M - 8140/3] 4 szare do 0.3 cm. Chciałbym wiedzieć, co to oznacza, w jakiej mniej więcej fazie może być ten nowotwór i jakie sa teoretyczne szanse na przeżycie? Jesteś ...

Tumor follicularis ze zmianami zwordnieniowymi

... nowotwór? Czy powtórzyć biopsje? W zasadzie guzek jest od sześciu lat taki sam. Pozdrawiam Należałoby takie rozpoznanie zweryfikować przez operacje i poddanie badaniu materiału pooperacyjnego. Dość często w guzkach tego typu zdarzają się nowotwory. R ...

Liposukcja tłuszczaków

... nowotworowa typu złośliwego. Po liposukcji tkanka zostaje zniszczona i nie można ją przebadać histopatologicznie. Poza tym są często wznowy. Miałam 2 tłuszczaki jeden na ręku wielkosci ok 4mm srednicy i na glowie ok 7mm srednicy. pojawily sie one ok ...

Tumor sigmae susp

... nowotworowego. Aby jednak dowiedzieć się na 100% czym jest ten guz należy pobrać z niego wycinki w czasie kolonoskopii i materiał poddać badaniu histopatologicznemu. Myślę, że tak zrobiono. Dopiero po uzyskaniu wyniku badania histopatologicznego możn ...

Polypus tubularis

... nowotworową jelit. Czy wie Pani jakiego rodzaju był to polip? Na wypisie szpitalnym jest napisane - polypus tubularis.Pani doktor wykonująca zabieg poinformowała mnie,że był to najłagodniejszy z możliwych nowotworów jelita. Na pewno należy wykonać po ...

W USG wykryto hyperechogeniczne fragmenty miąższu wątroby

... nowotworu ). Najlepiej wykonać jak sugeruje lekarz wykonujący USG TK, aby przybliżyć typ zmian w wątrobie. W prawym płącie wątroby dwa ogniska hyperechogeniczne z hypoechogeniczną otoczką o średnicy ok 8 cm i 3,5 cm. Stwierdzono przez badanie USG Jam ...

Żywotność w raku tarczycy

... nowotworu /rak brodawkowaty tarczycy/, jest najbardziej łagodny i najczęstszy. Nie daje przerzutów drogą krwi tylko układem limfatycznym. 95% osób przeżywa z tym nowotworem 5 lat. Jest to bardzo dobry wynik.* Ostatnie 2 zdania budzą mój niepokój - tz ...

Jaka jest procentowa wykrywalność guzów jądra przez badanie USG?

... nowotwór mimo, że w USG jest czysto? Czy warto pójść na drugie USG? Na drugie usg najlepiej udać się po 3 tygodniach od poprzedniego badania. Oczywiście może to być zmiana pozapalna, nie można tego wykluczyć. Jednak ostateczne rozpoznanie powinien po ...

Guz głowy trzustki, torbielakogruczolak

... nowotworu. Nie wiem czy w czasie zabiegu zostały pobrane wycinki z guza trzustki. Wynik badania takich wycinków może do końca wyjaśniłby czym dokładnie jest ten guz. Nie nam opisu zabiegu jaki miała matka, a dokładnie sytuacji klinicznej w jamie brzu ...

Paniczny lęk przed narkozą

... nowotwora pecherzerzyka zolciowego z silnymi przezutami na watrobe i to zadecydowalo ze ja tez powinam podac sie zabiegowi usuniecia woreczka pöniewaz posiadam w nim liczne zlogi Ale mam kilka obaw pierwsza to jest taka ze strasznie wrecz panicznie b ...

Zmiany guzowate w okolicy odbytu

... nowotwór jelita grubego. Do lekarza boję się iść, nie z powodu tego żę się wstydzę, ale dla tego że się boję czarnego scenariusza. Bardzo proszę o diagnozę oraz poradę. Pozdrawiam, Michał. Trzeba z tym probleme udać się na badanie bezpośrednie do lek ...

Metastases carcinomatosa probabiliter in lymphonodulos

... nowotworowych. Tłumaczenie na język polski brzmi: Przerzuty raka prawdopodobnie w węzłach chłonnych ( rak niezróżnicowany ). Wynik świadczy o raku, który jest niecharakterystyczny dla żadnej struktury anatomicznej organizmu z uwagi na całkowity brak ...

Adenocarcinoma papilare serosu corporis uteri

... nowotworową otrzyała wynik Hist - pat.proszę o dokładne przetłumaczenie! wynik Badania: Adenocarcinoma papilare serosu corporis uteri [M - 8460/3] Infiltratio carcinomatosa myometrii superficialis [M - 8010/3] Leiomyomata corporis uteri [M - 8810/0] ...

Foci adenocarcinomatosi et necrotis z mucykarminem ujemnym

... nowotworowe ). Jeśli wynik badania na musy karmin jest ujemny oznacza to, że komórki raka są niskoozróżnicowe ( szybciej dzielące się ). Nic więcej nie mogę napisać na ten temat bez szczegółowych danych klinicznych ( nawet nie wiem z czego są te bada ...

Ognisko polimorficzne i przerost wieloguzkowy

... nowotwór? Obraz po biopsji jest niejednorodny. Brak cech ewidentnych nowotworu. Rozrost guzkowy świadczy o zmianie łagodnej, jednak wielkość guzka jest duża dlatego endokrynolog po całokształcie klinicznym może zadecydować o leczeniu operacyjnym. Dec ...

Carcinoma planoepitheliale spinocellulare keratodes g1

... nowotwór czyli mniej agresywny histopatologicznie ) 2. Naciekanie przez raka. Rak w marginesie ( brzegu ). O tym rodzaju raka skóry można poczytać na stronie: http://www.echirurgia.pl/skora/rak_skory.htm Rak tego typu jest jednym z bardziej złośliwyc ...

Pojedyncze zwapnienia tarczycy

... nowotworowy ( być może konieczna biopsja cienkoigłowa, o tym musi zadecydować endokrynolog ). Cieśń prawidłowa. ...

Krew z odbytu

... nowotwór? Czy do proktologa powinam się umówić w normalnym terminie czy jak najszybciej? Prawdopodobnie wytworzyła się być może szczelina odbytu. Radzę w tej sprawie skonsultować się z proktologiem. Mnie trudno określić co to może być bez badania bez ...

Powiększenie węzłów chłonnych a wzrost OB

... obę lub nowotwór zawsze wiąże się ze wzrostem OB? Czy może tak być, że ma się ciężką chorobe lub nowotwór a OB jest niskie? Wszystko jest możliwe, zwykle należy wykonać również badanie CRP lub powtórzyć OB ze względu na błąd laboratoryjny. Od długieg ...

Guzek we wcięciu szyjnym mostka

... nowotworu na 100% nie można nigdy wykluczyć i za 6 tygodni mamy wrócić do kontroli. W tym wypadku zastanawiamy się z żoną czy rzeczywiście nie powinniśmy się niczego obawiać. Jesli jest to powiekszony wezel, niebolesny, twardy, radzilbym jak najszybs ...

Wzrost markerów Ca 19-9 i CEA

... nowotworowy obejmuje całą grubość jelita i przechodzi na tkanke tłuszczową okołojelitową, jest również obecny w radialnej linii cięcia. Boczne linie cięcia wolne od nacieku raka. Dukes C Astler - Coller C2 pT3 pN1.Po operacji badano markery CEA i wyn ...

Okres 5-letniego przeżycia w przypadku nowotworów

... nowotworów podaje się okres 5 - letniego przeżycia?? Czy to jest max czas przeżycia w przypadku choroby czy przeżycie 5 - letnie oznacza że jest szansa na to że choroba zostala wyleczona i nie da wznowy? Jest to czas, przez który obesrwuje się choryc ...

Rehabilitacja paraliżu strun głosowych po usunięciu guza tarczycy

... nowotworem ). Jestem po operacji guza tarczycy ( złośliwego ) od pażdziernika 2009 lekarze nie stwierdzili uszkodzenia strun głosowych chociaż nie mogłam mówić teraz po 5 miesiącach zauważono uszkodzenie nerwów strun głosowych już zabliżnionych odsył ...

Operacja usunięcia kostniaka a powikłania

... nowotworu czy to jest tylko zwykły guzek.I chciałbym się dowiedzieć czy taka operacja wycięcia tej zmiany wiąże się z jakimiś powikłaniami i jak długo powinno się przebywać w szpitalu po takim zabiegu i czy np. po wycięciu takiego kosniaka czy on już ...

Carcinoma papillare lobi sinistri glandulae thyreoideae

... nowotwór złośliwy. Mikroprzerzuty to w tym przypadku niewielkie wszczepy nowotworu w sąsiadujące tkanki ( takie jest podejrzenie ). Jeśli tarczyca została usunięta w całości, a kontrolna scyntygrafia nie wykaże ognisk jodowychwytności to leczenie rak ...

Stan po implantacji wkładek silikonowych

... nowotworu? Takie wyniki są prawidłowe. To tylko taka struktura, budowa sutka nie wymagająca interwencji. Okresowo należy wykonać kontrolne USG gruczołów sutkowych. Takie zmiany nie zwiększją w sposób zasadniczy prawdopodbieństwa powstania zmian nowot ...

Duży bezbolesny guz w mosznie

... nowotworowych. Tak czy inaczej nie należy tego lekceważyć. Dzieki za odp.Prawde pisząc to sodziewałem takiej odp.Przepukline pachwinową operorowana była 97r. z prawej strony,a mój guz jest z lewj od wewnątrz.( ojciec i dziadek mieji now ).przepeaszam ...

Tela neoplasmatica absenta

... nowotworowej. Przewlekłe zapalenie jelita grubego. Węzły chłonne z przerzutami. Węzły chłonne z przerzutami. Naciek gruczolakoraka. jak to leczyc jak ja nie umiem tego mamie nawet powiedziec ze cos takiego ma Z tym problemem należny skonsultować się ...

Kacheksja przy nowotworze i ob crp

... nowotworze ). Czytałem iż towarzyszy jej podwyższone crp i brak apetytu. Czy jeśli osoba o której mówie schudła parę kilogramów ( i jest to dość widoczne gołym okiem ) a crp od 3 miesięcy waha się w granicach do max 1,0. czyli w normie a osobie towar ...

Metaplasia pseudopylorica focalis

... nowotwór. Radzę, aby Pani leczeniem zajął się gastroenterolog. Pęcherzyk zółciowy został usuniety. Po usunieciu stwierdzono,że była to metaplasia pseudopylorica focalis. Istnieje ryzyko pojawienia sie komórek w innych organach przewodu pokarmowego? R ...

Mały guzek w okolicy wzgórka łonowego

... nowotworu ? Co powinnam robić? Martwię się tym strasznie. Z góry dziękuję za odpowiedź.. Raczej wątpię, że to jakiś stan złośliwy nowotworowy. Być może to jakiś kaszak, tłuszczak lub włókniak. Trudno mi określić bez badania. Najlepiej w tej sprawie b ...

Problem z ustaleniem etiologii torbieli śledziony

... nowotworowych: CA 19 - 9 mój wynik: 48.01 U/mL a norma: 0.00 - 37.00 U/mL CEA mój wynik: 0.84 U/mL a norma: 0.00 - 5.00 U/mL W grudniu 2009r wykonano MR jamy brzusznej w sekwencjach SSFSE/T2, FRFSE/T2 FAT SAT, 2D FIESTA oraz po dożylnym podaniu kontr ...

Adenocarcinoma partim necroticans

... nowotworem. Bez konkretnych danych klinicznych ( umiejscowienia raka, wielkości, zaawansowania, opisu zabiegu, stanu klinicznego pacjenta ) nie odpowiem konkretnie co do rokowania. ...

Mocny ból w klatce piersiowej

... nowotworowa Takie bóle mogą być objawem przepukliny rozworu przełykowego. Radzę w tej sprawie skonsultować się z gastroenterologiem. On po badaniu zaleci odpowiednie postępowanie. Możliwe, że konieczne będzie wykonanie gastroskopii. Panie doktorze al ...

Ból w środkowej części brzucha pod klatka piersiową

... nowotworu... Bez badania trudno mi określić. Takie bóle mogą być spowodowane przeciążeniem mięśni. Raczej ból nie jest typu nowotworowego ani związany z patologią śledziony. Trzeba w tej sprawie bezpośrednio skonsultować się z lekarzem. On po badaniu ...

Powiększone żyły w pachwinie po usunięciu macicy

... nowotworu. Badanie histopatologiczne wykazało duże zmiany ale nie nowotworowe. Trudno mi odpowiedzieć co to może być bez badania. Jednak skoro ma Pani zapalenie dróg moczowych mogą być to po prostu odczynowo zmienione węzły chłonne jako następstwo te ...