Tarczyca TSH

Reklama

Ognisko hypo- i wysokie TSH - czy guzek tarczycy jest groźny?

.. tarczycy. Guzek w prawym płacie tarczycy wskazuje raczej na zmianę torbielowatą czyli łagodną. Radzę z uwagi na laboratoryjne ( i zapewne kliniczne ) objawy niedoczynności tarczycy jak najszybciej skonsultować się z endokrynologiem ( może udać się do ...

Wzrost a genetyka, czy problem z tarczycą?

.. tarczycy, czy *taki urok Brata*, czy problem może byc jeszcze gdzie indziej? Jest zapisany do endokrynologa ( ale to za parę m - cy ). Jakie badania należy wykonac przed wizytą aby dowiedziec się czegoś więcej. Czy wystarczy TSH, FT3, FT4 aby zdiagno ...

Norma wyniku Tg po usunięciu tarczycy

.. tarczycy z węzłami chłonnymi i leczeni radioaktywnym jodem z powodu wzmozonego ogniska guzów raka brodawkowatego. Mam pytanie jaka musi być norma wyniku Tg przy leczeniu letroxem 150? Mój wynik to 0,2 tg a tsh 0.207. Czy wynik Tg jest wporzadku? W su ...

Reklama

TSH jest w normie a płaty tarczycy powiększone?

.. tarczycy wynoszą: płat: długość - 50 - 60 mm, szerokość - 20 - 25, grubość 15 - 20 cieśń: długość 15 - 20, grubość 5 - 10 Nie widzę ewidentnych odchyleń w powyższych wynikach. Wszystko jest w normie ...

Częste wymioty i nudności

.. tarczycy podwyzszone tsh 7,50 miałam za to robione usg tarczycy ale nie wykryto zmian ) ) w wieku młodszym jakies dobre kilka lata temu dostałam grypy o charakterze wymiotnym gdzie wymiotowałam przez cały czas przez pare dni, wczesniej nigdy nie miał ...

BAC tarczycy i głównie treść białkowo-krwista

.. tarczycy, który brzmi: *głównie treść białkowo - Krwista*, pojedyncze leukocyty i makrofagi rozproszone, w drobnych płatach i skupieniach komórki nabłonka pęcherzykowego*. TSH mam w normie, usg wykazało guzki o wielkości 18x10x13 mm i 15x13x10 mm. Te ...

Podwyższone TSH a ft3 i ft4 w normie

.. tarczycy, kiedy TSH jest podwyższone, a fT3 i fT4 są w normie. W takich sytuacjach postępowanie polega głównie na obserwacji, ewentualnej substytucji hormonalnej. Leczenie jednak rozpatruje lekarz indywidualnie. WItam, odebralam dzis wyniki badan: TS ...

Liczne torbiele tarczycy

.. tarczycowy a drugi guzek łagodny. I nie dostałam żadnych leków od endokrynologa tylko powiedział żebym kontrolowała, musze nadmienić ze z wynków TSH wychodziło ze mam nadzczynność tarczycy. No i dobra ucieszyłam sie ze jest ok. Ale od jakiegoś czasu ...

Wyniki TSH przy niedoczynność tarczycy

.. tarczycy,trzy dni temu zrobiłam badania:to są wyniki:TSH 3 gen. 2,380ulU/ml [0,270 - 4,200] fT4 1,69 ng/dl [0,93 - 1,70].Bardzo proszę o interpretację wyników,i pilną odpowiedz.Bardzo dziękuje. Wyniki są prawidłowe, mieszczą się w granicach normy. Oc ...

Guzek w piersi, przerzut z guza tarczycy na pierś?

.. tarczycy ( lewy płat 1,5 cm lity hypoechogenny ) zrobiona biopsja wskazała, że guzek jest obojętny. Źle się czułam więc lekarz zalecił zrobienie poziomu TSH - 3,3 - 3 miesiące po tym badaniu TSH spadło do 1,5. Parę miesięcy temu miałam kontrolne USG ...

Niedoczynność tarczycy a serce

.. tarczycy wpływają na układ sercowo - naczyniowy. Powinna Pani skonsultować się z lekarzem i przejść badania kontrolne. Być może Pani stan wymaga dodatkowego leczenia. Poprawa nastąpi na pewno, gdy wartości TSH wrócą do normy. ...

Rozdwojony ogon trzustki

.. tarczycy OK, TSH, FT3, FT4, T3, T4, Tyreoglobulina 1,69 - max 55 W zwiazku z tym moje pytanie w jakim stanie jest moja trzustka ? Czy ten rozdwojony ogon to cos powaznego ? Jest to początkowe stadium przewlekłego zapalenia trzustki. W chwili obecnej ...

Pojedynczy guz tarczycy

.. tarczycy 29x19x20mm. Lekarz robiący usg zasugerował, że to gruczolak. Opis bipsji to komórek podejrzanych nie znaleziono. obraz cytologiczny zmian jak w wolu guzkowym. Hormon tsh, ft3,ft4 mam prawidłowe. Czy guza powinnam usunąć, czy obserwować. O ty ...

Niskie tsh i podwyższony cholesterol

.. tarczycy i tego co po danych wyniach mogę sie spodziewac.postanowiłam przebadac taczycę ponieważ wiecznie mi duszno,oblewa mnie zimny pot i czasami mam kołatania serca.A oto moje wyniki:TSH 0,176,colesterol całkowity 198,cholesterol - HDL 69:oraz wyn ...

Czy sposób leczenia nadczynności tarczycy jest prawidłowy?

.. tarczycy została ona u mnie wykryta juz prawie rok temu od samego początku biore tabletki Thyrozol 5 początkowo brałam po 1 tabletce dziennie,bo moj wynik TSH był strasznie niski, gdy juz doszedl do normy moj endokrynolog zmiejszył dawke na pół table ...

Guzek tarczycy a ciąża

.. tarczycy nie biorę żadnych leków bo mój organizm ich nie tolerował.Jestem obecnie w 8 tyg.ciąży ,moje TSH z przed ciąży to 1.10 - ostatnio pażdziernik 0.98 ,czy powinnam się niepokoić o maleństwo,czy może coś mu grożić? Proszę o odpowiedz ,bo bardzo ...

Wole odrostowe na kikutach a wyniki TSH, FT3 i FT4

.. tarczycy,teraz mam w usg wole odrostowe na kikutach.Jestem na dawce 75 euthyroxu.Systematycznie robie badania tylko TSH.Ostatnio zrobiłam 3 hormony,oto wyniki:TSH 0,08/norma 0,27 - 4,2. FT4 22,1/norma 12 - 22/ FT3 4,5/norma 3,1 - 6,8/ Czy te wyniki s ...

Niedoczynność przy wysokim TSH?

.. tarczycy: wymiary: cieśń - 12 mm, prawy płat - 23x24x63mm - 19ml lewy płat - 23x21x66mm - 17ml Tarczyca powiększona o łącznej obj. płatów 36ml. Tarczyca o nierównych zarysach,jej miąższ hypoechogenny poprzedzielany hyperechogennymi pasmami tkanki łąc ...

Guzki gorące w tarczycy

.. tarczycy operuje sie od razu bez zrobienia biopsji? - tylko na poddstawie przeprowadzonych badan z TSH,FT3,FT4 i scyntygrafii? Czy o tym decyduje lekarz i nie potrzebna w tym przypadku jest biopsja, ktora moze okazac sie niebezpecznym badaniem w tym ...

Guzki tarczycy

.. Tarczycę obserwuje endokrynolog od kilku lat.Tylko badanie TSH.Są przeciwciała Hashimoto. Nie biorę żadnych lekow, TSH 1,60 i w tych okolicach.Ostatnio USG wykazało obecność hypoechogenicznych guzków. Największy bogato unaczyniony 6x3 poddano biopsji ...

Cechy zapalenia tarczycy wysokie anty-TPO

.. tarczycy. Oto wyniki: TSH 2,79, FT4 - 1,05, anty - TPO - 540,25 , anty TG - 4,21 USG tarczycy: Tarczyca: dwupłatowa w typowej lokalizacji o wymiarach płatów: Prawy płat: 22x15x50 V=8,5 ml Lewy płat 20x15x50 V= 7,8 ml Węzina: 4,5 mm Objętość gruczołu: ...

Bóle przy leczonej niedoczynność tarczycy

Dzień dobry mam pytanie doktorze otóż mam już ustawione hormony przynajmniej tak mi powiedział mój endokrynolog TSH 3 gen. 2,380 FT4 1,62 ng/dl {0.93 - 1,70} anty - TPO*600,0 IU/ml {*34,00} to chyba dobre wyniki??kiedy będzie widoczna jakaś poprawa c ...