Alat S

Podwyższona bilirubina a kamienie w pęcherzyku żółciowym

... ALAT oraz skontrolował HBS ( antygen wirusa zapalenia wątroby typu B ) i antyHCV ( przeciwciała przeciw wirusowi zapalenia wątroby typu C ). W zależności od wyników tych badań trzeba by rozważyć wykonanie kontrolnego USG jamy brzusznej. ...

Ciągle podwyższony poziom bilirubiny

... ALAT i ASPAT w normie. Czy powinnam się tym martwić? Dodam, że jestem po usunięciu pęcherzyka żółciowego 6 lat temu i zawsze moja bilirubina była podwyższona. 2 miesiące temu wynosiła 1,82, a teraz taki wysoki? USG w porządku. W Pani przypadku jeśli ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Naczyniak wątroby a środki antykoncepcyjne

... ALAT, bilirubina oraz układ krzepnięcia w zakresie normy ) nie ma przeciwwskazań do stosowania środków antykoncepcyjnych wszelkiego typu i tych w tabletkach i tych w formie plastrów. ...

Polprazol a interacje z innymi lekami

... alat 75/60 w normie do 45. Biore rano i wieczorem Helicid ( 10mg Polprazolu ) i obawiam sie o wchlanialnosc innych lekow m.in. na odpornosc Thym Uvolac ( grasica w kapsulkach ) i witamin b12 i witaminy, probiotykow. Kiedy przyjmowac inne skoro na ulo ...

Powiększona wątroba i zwiększony poziom glukozy

... ALAT - 166,5 u/l, ASPAT 83,4 u/l, glukoza na czczo 121,7 mg/dl ). Postanowiłem przeprowadzić badania kompleksowe. Wynik badania USG - wątroba powiększona o podwyższonej echogenności , pozostałe narządy jamy brzusznej bez zmian. Wyniki badania laborat ...

Alat podwyższony trzykrotnie

... alat.Czy wynik ten moze mieć związek z badaniem gastrokskopii zoładka w której wykryto torbiel wielkości 1.5 cm.Dodam że mama ma niedoczynność tarczycy i gęstą krew której lekarze od dwóch lat nie potrafią rozrzedzić( acekumarol )Badanie alat z przed ...

Opuchnieta jama brzuszna, szyja..od dlugiego czasu

... alat i aspat..ostatnio byly jednak w normie od dluzszego czasu. Byla rowniez leczona na helicobakter pyroli II stopnia dostala bardzo silne leki.Byla u gastrologa..miala 3 razy robiona gastroskopie, wykryto przepukline przelykowa oraz refluks. Ma row ...

Naczyniak wątroby

... ALAT, ASPAT, GGTP, AFP,CEA w normie. Profesor zajmujący się przeszczepami wątroby doradził mi cykliczne kontrole USG, p/c anty HCV ( zapalenie wątroby typu *C* ), ważne szczepienie WZW B i na wszelki wypadek AFP, CEA. Martwi mnie jednak ostatnio otrz ...

Podwyższony alat a otyłość

... alat , aspat, bilirubina, cholesterol , HCV i znowu mam delikatnie podniesiony alat! Przez cztery miesiące przytyłem 14 kg ,według wskażnika BMI mam 24kg nadwagi czy może to być przyczyna podniesionego alatu ? Ogólnie czuje się dobrze nie mam żadnych ...

Kłucie z prawej strony w 30 tyg. ciąży

... ALATt - 9,7; ASPAT - 18,9; fosfataza alkaliczna 229,6. Lekarz nie zrobił usg pęcherzyka ani innych badań i zapisał 3x1 po jednej kapsułce Ursopolu. W aptece dowiedziałam się, że tego leku nie podaje się w ciąży. Chciałabym poznać Pana opinię na ten t ...

Ból dwie godziny po jedzeniu, trzustka?

... alat, enzymy trzystkowe ). Wrzód na dwunastnicy w moim przypadku objawiał się bólem w około 2 godziny po jedzeniu z prawej strony, na prawo od mostka, na linii żeber. Wrzody najskuteczniej można stwierdzić gastroskopią. Prześwietlenie miałem robione, ...

Podwyższone wyniki ASAT i ALAT

... ALAT 244 U/I Dodam, że mam 20 lat, alkoholu nie pije wogóle od kilku lat. Co może być przyczyną tak wysokich wyników? Potraw tłustych też raczej unikałam. Proszę o pomoc! Trzeba wykonać badanie usg jamy brzusznej, badanie krwi w kierunku HBV i HCV, b ...

Ból w prawym boku

... ALAT, fosfataza alkaliczna, GGTP, bilirubina ), ale po 24 godzinnej diecie lekkostrawnej, bezmięsnej, bezalkoholowej i całkowicie na czczo. Oddawanie stolca 2 razu dziennie nie świadczy o biegunce ( stolec przynajmniej 6 razy dziennie ). Aby rzeczywi ...

Interpretacja badań w kierunku chorób wątroby

... alat 89,ASpaT 103, GGTP - 86, Fee - 245, alfafetoproteina - 24,09; diastaza 151, trochę małopłytkowość,pozostałe w normie. nadmieniam - mam antyciała HCV +, RNA - , samowyleczenie i czekam na wyniki biopsji. mam prośbę o interpretacje - mam spodziewa ...

Ból prawego podżebrza a ból kręgosłupa

... ALAT podniósł się do 182, ASPAT - 63, GGTP - 59 ( norma 55 ). Bilirubina, fosfataza zasadowa, amylaza w normie. Przeciwciała anty HCV - nie wykryto, białko C - reaktywne CRP - 0,12 ( max 0,50 ). Odczekałem tydzień nie biorąc już ŻADNYCH leków i powtó ...

4 krotnie przekroczony alat - jaka przyczyna?

... ALAT wyszedł 174 j. m lekarka zaleciła branie esseliv, w dniu dzisiejszym miałem ponowne badanie krwi i ALAT wyniósl 278j. m co to może oznaczac?? Najlepiej wykonać jeszcze badanie usg jamy brzusznej. Przyczyn jest wiele np. wirusowe zapalenie wątrob ...

Ból w prawym dole biodrowym, wyrostek?

... Alat Aspat, A - amylaza, bilirubina całk. morfologia i rozmaz - wszystko w normie. Moje pytanie dotyczy dalszego postępowania. Czy póki nie ma ostrych objawów nie ma sensu zgłaszać się do chirurga? Nie chciałabym dopuścić do rozwinięcia się rozlanego ...

Wątroba o wzmożonej echogeniczności miąższu

... ALAT, FA, GGTP oraz bilirubinę. Jeśli wyjdą prawidłowe znaczy, że z wątrobą wszystko jest w porządku. O dalszym postępowaniu jednak musi zadecydować lekarz prowadzący. dziekuje za szczegółową odpowiedz : )ze mna jest tak ze rok temu mialem podniesion ...

Podwyższony wyniki aminotransferaz

... ALAT 59 U/I, bilirybia całkowita 10 umol/l. Robiłam USG jamy brzusznej też w normie, tylko w badaniu ginekologicznym wyszło iż mam płyn w zatoce Douglasa. Moje pytanie brzmi od czego mogę mieć tak podwyższoną aminotransferazę i co mam robić? Ginekolo ...

Stłuszczenie wątroby a prawidłowy ALAT

... ALAT i ASPAT, duże znaczenie w tym wypadku ma również badanie usg jamy brzusznej, zaburzenia lipidowe i wysoki poziom glukozy we krwi. A jeśli jest podwyższona echogeniczność całej wątroby, ale sama wątroba nie, to czy w grę wchodzi tylko stłuszczeni ...

Choroba Wilsona a aminotransferazy

... alat i aspat muszą być podwyższone jednocześnie czy wystarczy jedna z tych wartości ( jeśli tak to która )? Dziękuję. Zwykle obie są podwyższone, szczególnie ALAT. Jednak mogą występować przypadki, w których z różnych przyczyn wartości te nie są *ksi ...

Piekący ból pod lewym żebrem promieniujący do nogi

... Alat 4 miesiace temu mialem 100 i bilirubine calk. 1.17, tydzien temu robilem wyniki i wszystkie enzymy trzustkowe w normie tylko birulbina 1.27 czyli podniosla sie. Schudlem 15 kg od momentu, gdy mialem alat 100 nie jadlem potem po glodowce przestal ...

Ból pod dolna partią żeber z lewej strony

... Alat, lipaza, rtg. klatki piersiowej. Dopiero po wizycie u lekarza i badaniach będzie można przybliżyć się do rozpoznania. Przede wszystkim trzeba rzucić palenie. Mam to samo, to jest takie uczucie kłucia. Ale nie wiem, czym to jest spowodowane. A je ...

Wysoki ASPAT i ALAT pół roku po przeszczepie szpiku

... ALAT 750. Pomiary wykonano dwukrotnie przy 10 - cio krotnym rozcieńczeniu próbki, gdyż *maszyna* nie potrafiła zmierzyć tak wysokich poziomów. W chwili obecnej ojciec znów traci siłę w nogach i tak jak tydzień temu potrafił poruszać się przy pomocy b ...

Ból wątroby podczas ruchu

... ALAT nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Reszta badań ( GGTP, bilirubina, fosfataza, amylaza, HCV ) wyszły OK. Gastroskopia i kolonoskopia również w porządku. Dodam też, że czasami ( średnio 1x w tygodniu ) mam płynny i żółty stolec. Z innych obja ...

ALAT ASPAT w normie a ból nie ustępuje

... alat 33, aspat 29, CRP 6,7 mg/L, glukoza 97% na czczo ( 13 godzin bez jedzenia ). USG norma, gastroskopia bez wycinków norma i morfologia norma. bóle nadal są, nie moge jesc, choc apetyt mam, oddawanie kału jest bolesne i kał m dziwny kolor, raz żółt ...

Klujący ból podczas ucisku jelita

... alat - 90 ) . mialem raz robione usg i wszystko w porzadku. Za tydzien ide na badnie z wlewem doodbytniczym.( prywatnie, dla swojego spokoju ). Najbardziej martwi mnie to, ze boli mnie brzuch z lewej strony( podbrzusze ) gdy uciskam mocniej to miesce ...

Torbielka prawej piersi

... ALAT,, glukoza, mocznik, kreatynina, bilirubina. Moje pytanie: Czy mam czekać rok? Może jednak skonsultować to z innym lekarzem? Może mamografia spowodowała u mnie te zmiany ( przypominam, że po mamografii bardzo mnie bolała prawa pierś około 1/2 rok ...

HCV+ z HCV rna- to jest na całe życie?

... ALAT I ASPAT do 80 i 140 to już cos poważnego??? 3. i inny okaz, czyli ja, od pięciu lat HBSAg+, więc pewna tego że go mam zrobiłam HBS ilościowe tak by wiedzieć na czym stoję w sensie zaawansowania...a tu ku mojemu zdziwieniu wynik *3 czyli ujemny.. ...

Guz wątroby a podwyższone Gamma, ASAT, ALAT i cholesterol

... ALAT - 107 oraz cholesterol - 237! Przed pobraniem krwi bylam na czczo ale 3 dni pod rzad bralam polopiryne S poniewaz choruje na serce( mam LBBB oraz zapalenie miesnia sercowego ).Czy to moglo miec wplyw na wyniki?? Zaznaczam ze prawie 4 lata temu s ...

Zespół jelita drażliwego czy rak?

... alat, marker ca 19 - 9, antygen HBS, antygen HCV, amylaza - wszystkie wyniki robione systematycznie co miesiac w normie!!! *badanie kału - krew utajona( 3x ujemny ), kal na pasozyty ujemny, lambie ujemny. *usg jamy brzusznej - wszystko ok , tylko tor ...

Neutrofile

... ALAT w niewielkim stopniu podwyższony ( powtórzyć badania po 24 godzinnej diecie bezmięsnej lekkostrawnej, uwaga na alkohol ). Po takiej samej diecie powtórzyć też cholesterol całkowity i dodatkowo dorobić trójglicerydy, LDL i HDL. Dopiero wtedy będz ...

Morfologia krwi, badania biochemiczne i badanie moczu

... ALAT 24 U/I * 40 GGTP 13 U/I 11 - 50 Bilirubina całkowita 0,64 mg/dl 0,2 - 1,0 CRP 1,05 mg/l 0,0 - 5,0 3 ) Mocz - analityka ogólna Ciężar właściwy moczu 1,030 kg/l 1,012 - 1,028 ( wzrost ) PH 5,0 4,8 - 7,8 Białko ( - ) Glukoza ( - ) Ciała ketonowe ( ...

Wysoki poziom alat i aspat

... alat 221 aspat 111 trojglicerydy 152 co dalej z tym robic mam skierowanie do hepatologa a terminy na marzec Niech Pan jeszcze powtórzy badania po diecie 24 godzinnej, lekkostrawnej, bezmięsnej, bez używek i środków farmaceutycznych. Badanie na czczo ...

Wątroba o wzmożonej echo strukturze

... ALAT, FA, GGTP, bilirubina, układ krzepnięcia. Jeśli wyniki będą prawidłowe nie ma powodu do zmartwień związanych z wątrobą. O dalszym postępowaniu powinien zadecydować lekarz prowadzący. mam podwszone badania prubki wontrobowej bylem na usg jamy brz ...

Wymiar wątroby i podwyższona echogeniczność

... ALAT, bilirubina, FA, GGTP, układ krzepnięcia moja mama ma raka watroby,mowia ze nawet na chemie za póżno.ma bardzo podwyzszone LDH 2458U/I ( NORMA TO 135 - 214 )A TAKZE GGTP 435 U/I ( 5 - 39 ).CZY JUZ NAPRAWDE NIC SIE NIE DA ZROBIC? Nie znam szczegó ...

Czułość badania RTG jelita z podwójnym kontrastem

... alata, aspat, Anty HBS i anty HCV, amylaza z krwi i moczu, przyswajanie Fe , badanie kału na pasozyty i candide. ) Na podstwaie tego zdiagnozował zespol jelita drazliwego. Co miesiac robie profilaktycznie badania krwi gdyz boje sie ze to jednak nowot ...

Czy to martwica wątroby?

... ALAT - 130 Bilirubina 1,77 USG - wątroba miernie powiększona o podwyzszonej echogenicznosci , bez zmian ogniskowych zalecenia ( wiadomo )* dieta wątrobowa i zakaz picia alkoholu przez minimum 6 miesięcy i samemu hepatil cały czas od tamtej pory do dz ...

Miękka gulka pod pachą

... ALAT - 30 AMYL - 59 Na - 136 K - 4,7 Ca - 1,18. BARDZO PANA PROSZE. To dla mnie wazne z gory DZIEKUJE za wszystko. Witam Pana i pisze poraz drugi poniewaz jestem po operacji / 13. 042010/ obecnie mam miec druga operacje / 13.05 2010 / poniewaz badani ...

Taśmowate stolce a IBS

... alat aspat, marker ca 19 - 9 ) wszystko w normie , tylko alart podwyzszony - 55 - badanie kalu na pasozyty i krew utajona - ujemne ( robilem 4 razy ) - usg jamy brzusznej - wszystko ok, tylko mam torbiel okolotorebkowa na lewej nerce - badanie per re ...

Stłuszczona wątroba

... ALAT 97, ASPAT 30, Gamma GT 61.79 , Bilirubina Całkowita 0.97 , Dodam jeszcze że mam lekka niedoczynnośc tarczycy. Moje pytania brzmią* Czy jest coś niepokojącego w tych wynikach? Czy są jakieś przeciw wskazania do zabiegu laparoskopii woreczka żółci ...

Wyniki morfologii

... ALAT 25 OB 14 Dodam od siebie, że choruję na wątrobę. Każde laboratorium ma swoje normy. Na pewno ma Pani napisane w których miejscach wynik jest nieprawidłowy. Ma Pani w niewielkim stopniu obniżony poziom hemoglobiny krwi oraz liczbę płytek krwi ( t ...