Amylazy

Rak trzonu i ogona trzustki

... amylazy. - badania obrazowe – podobnie, jak w guzach głowy trzustki. Największe znaczenie ma spiralna tomografia komputerowa z użyciem kontrastu, której czułość w stosunku do guzów > 2cm zlokalizowanych w ogonie i trzonie trzustki wynosi ok. 95 ...

Ból z lewej strony brzucha

... amylaza we krwi 45 ( w normie ). Inne wyniki z krwi w normie. USG również. Co może być przyczyną bólu? Lokalizacja bólu może rzeczywiście odpowiadać bólowi spowodowanymi patologią trzustki. Jednak jeśli USG jamy brzusznej i parametry laboratoryjne kr ...

Powiększona śledziona oraz wysoki poziom bilirubiny

... amylaza 55 U/l. Będę zobowiązana za nakreślenie nam także kierunku działań, które powinniśmy wykonać oraz o wskazanie specjalisty, który mógłby męża zbadać ( gdyż nie bardzo nawet wiemy, do którego specjalisty się udać - gastrologa a może hematologa ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Ostre zapalenie trzuski a ciąża

... amylazy we krwi wynosi do 100 U/L, a w moczu do 500 U/L. Pani wyniki badań zbytnio nie przekraczają tych norm. Praktycznie było to bardzo łagodne zapalenie trzustki. Nie wiem także jakie dolegliwości w ogóle występowały w czasie stanu zapalnego trzus ...

Dodatni test na krew utajoną

... amylaza w normie. Mocz trochę czerwony raz, morfologia dobra, OB 75. Jakie badania należałoby wykonać oprócz kolonoskopii? Krew utajona to krwawienie do przewodu, ale musi być z przewodu czy może być z czegoś innego? Głównym objawem jest pogorszenie ...

Bóle po laparoskopowym usunięciu pęcherzyka żółciowego

... amylazy i lipazy, która wystepuje w czasie zapalenia trzustki. Musisz z tym wynikiem skonsultować się z lekarzem. Trzeba będzie zastosować dietę trzustkową, leki przeciwzapalne i przeciwbólowe, antybiotyk, leki zmniejszające wydzielanie soku żołądkow ...

Zapalenie trzustki

... Amylaza AlAT i AspAT w normie, ale bardzo wysokie OB - 127 ( ! ). Tata od 3 tygodni nie jest już w szpitalu. Tata nie przyjmuje enzymów trzustkowych ( czytałam że wskazane, ale jego chirurg nie przypisał ), tylko antybiotyk ( wg antybiorgamu ) - Zinn ...

Bóle i bilirubina po ERCP

... Amylaza w normie - 53,37 IU/l CRP w normie - 4,16 mg/l Nie mam żółtaczki a temperatura to 37 st.C Jak długo mogą potrwać takie bóle i czy podwyższona bilirubina po ERCP to normalna reakcja organizmu ? Z góry dziękuję za odpowiedz. Radziłbym na razie ...

Bóle trzustki

... Amylaza w surowicy krwi i moczu jest w normie. Pacjent schudł w przeciągu roku ok. 15 kg. W przeszłości nadużywał alkoholu, ale od 5 lat nie pije. Obecnie przyjmuje Kreon, Lanzulat, Tramal. Bardzo proszę o pomoc. Jestem pielęgniarką, a nie bardzo wie ...

Wrzód dwunastnicy

... amylaza. A GGTP?próby wątrobowe czy te badania powinny byc wykonane bo do tej pory nie były Opasający ból charakterystyczny jest dla chorób trzustki lub dróg żółciowych. Można badanie poszerzyć o ASPAT, ALAT. przy wrzodach zoladka nie stosuje sie ket ...

Bóle trzustki po resekcji woreczka żółciowego

... amylazy. Ten cukier mierzony jest po jedzeniu? Czy na czczo? Dziękuję za podpowiedż,cukier na czczo 130,ale również po jedzeniu ,po kilku godzinach tyle samo lub odrobinę mniej np.120 - 125.Najwyższy był 156.Po metformaksie bolały mnie kolana,łokcie ...

Złe samopoczucie po ciężkim OZT

... amylazę mam w normie, lekko podwyższone ob - 16, ggtp 49, alat 35 oraz potas 5,5, poza tym wyniki są w normie. Dzisiaj miałam USG j. brzusznej i trzustka jest bez zmian, ale w wątrobie lub przewodach wewnątrzwątrobowych ( lekarz robiący usg nie był w ...

Domowe sposoby rozpuszczania kamieni żółciowych

... amylazy we krwi i mocz co to oznacza lekarz stwierdzil,ze badania byly robione po alkoholu nie zapisal zadnych lekow,ne wyznaczyl nastepnej wizyty / przychodnia gastrologiczna psk w bialymstoku, jestwm abstynentem/ . Co mam zrobic lekarz rodzinny umy ...

Hepatomegalia, stluszczenie miaższu wątroby

... Amylaza to enzym trzustki - norma 22 - 80 U/L. Powinien Pan na pewno zadbac o dietę - ryby, owoce, warzywa i zapisac się do gastrologa lub hepatologa. Zaznaczam, nie jestem lekarzem. Piszę na podstawie doświadczeń. Pzdr. ...

Ból prawego podżebrza a ból kręgosłupa

... amylaza w normie. Przeciwciała anty HCV - nie wykryto, białko C - reaktywne CRP - 0,12 ( max 0,50 ). Odczekałem tydzień nie biorąc już ŻADNYCH leków i powtórzyłem ALAT. Wynik pokazał 170 ( niższy o 12 ). Nic już z tego nie rozumiem. Czy możliwe, że l ...

Podwyższony Aspat i cholesterol u dziecka

... Amylaza - 59 U/L - Cholesterol - 309 mg/dl ( ! ) LDL - 224 mg/dl HDL - 66,6 mg/dl - Glukoza - 82 mg/dl - Trójglicerydy - 90 mg/dl - Hormon tarczycy - od 3, 84 do 4,6 uIU/dl ( w zależności od bad. ) - CK - 151,7 U/l - Kreatynina, kwas moczowy, Mg, K - ...

Uparcie podwyższone ALT i AST od blisko 4 lat

... amylaza ( dot. trzustki ) i markery: CMV_M, Toxo_M, CMV_G, HBsAg, CORE, Toxo_G, AUSAB ( lub AVSAB ), AntiHBe_2, HBe_2, HCV - 3. I jeszcze parę innych ( ale nie ma jeszcze wyników więc nie napiszę ). Proponuję USG robic w różnych przychodniach, bo zna ...

Silne bóle żołądka

... amylaza, aby ocenić stan wątroby i trzustki. Dobry wieczór.Dzisiaj zas musiałam przeżyc kolejny dzien w pracy z bólem, cały dzien, leki przeciwbólowe nie pomagają a ból zaczął dokładnie umiejscawiac sie wysoko w nadbrzuszu, lekko po lewej stronie, az ...

Podwyższony poziom amylazy

... amylazy ), usg ( bez zmian ), elektrolity ( w normie ), cukier ( w normie ). Objawy przeszły, zacząłem więcej jeść i chodzić do pracy. Po kolejnym nawrocie zalecono mi następne badania: Aminotransferaza asparaginianowa - AST ( GOT ), Aminotransferaza ...

Torbiel w głowni trzustki

... amylaza 5330 ! Mam obawę o przeżycie kolejnego ataku. dziękuję i pozdrawiam Witam serdecznie Panie Piotrze czy jest Pan już po zabiegu? Jak długi był okres rekonwalescencji? ...

Ból brzucha, lędzwi, duszności, odbijanie się

... amylazą ( Amylaza w moczu i krwi - norma, GGTP,ALAT,ASPAT - OK ) W całej morfologii jedyne wahanie od normy to monocyty w % - 11,1 % gdy norma do 8 CRP wyszło też 31 - czyli według mnie wskazywało to na stan zapalny więc nie jelito drażliwe ani nerwi ...

Poziom amylazy 97 po 5 miesiącach od laparoskopii pęcherzyka

... amylazy we krwi jest 97 a norma w tym laboratorium jest do 90. Co może oznaczać taki wynik i z czym on może być związany? To praktyczne żadne przekroczenie normy, bez zasadności klinicznej. Zawsze występuje 10% błąd laboratoryjny. Przy zapaleniu trzu ...

Choroba Wilsona

... amylaza - alat - hormony tarczycy - CRP - CPK - WZW - Białko całkowite ( albuminy, globuliny ) są dobrym znakiem? Podwyższony jest aspat i cholesterol ( ten ostatni może być dziedziczny ). Czy przy ww wartościach można podejrzewać chorobę Wilsona lub ...

Co oznacza wysoki poziom bilirubiny?

... amylaza w surowicy 23, GGTP 18, fosfataza alk. 151. Wynik bilirubiny powtórzyłam po 2 tyg. był - 1,74. Przed operacją najpierw miałam 0,9, a potem 1,9. Czasem jak zjem coś ciężkiego boli mnie w prawym boku. Badanie usg nic nie wykazało, przewody żółc ...

Torbiel we wnęce wątroby i problemy z żołądkiem

... amylazę ( wynik 69 - w laborat norma do 80 ) i bilirubinę ( w średniej normie ) i cukier ( niższy nawet niż mies temu ). w trakcie biegunek miałam żółtą plamę na języku kt zanikła po lekach ale pojawia się czasem biały nalot. jak Pan sądzi jaka może ...

Wątroba z cystyczną strukturą

... amylaza ( w sur. ) 69 U / l HDL 66,1 mg / l LDL 88 mg /dl fosf. alkaliczna 142 U /l GGTP 42 U / l proszę o interpretację odczytu USG watroby Taki wynik USG może świadczyć o niewielkim, początkowym stadium marskości. Torbiel wątroby jest bardzo mała, ...

Od miesięcy ból podbrzusza po lewej stronie

... Amylaza w surowicy - 28 U/L ( norma 28 - 100 ) - Żelazo 169 ug/dL ( norma 59 - 158 ). - krew utajona - ujemny wynik - brak śluzu w stolcu - brak widocznej krwi w stolcu - USG jamy brzusznej - wszystko w normie Bardzo mnie niepokoją te bóle podbrzusza ...

Ciągłe bóle śródbrzusza i nadbrzusza i zmiana w trzustce

... amylazy w moczu nie musza świadczyć o procesie zapalnym trzustki.ja jestem załamana brzuch boli mnie kazdego dnia .dotykowo jest bardzo wrazliwy w okolicy pepka i pod żebrami , do tego kwas w ustach po wszystkim oprócz wody. luzne wypróznienia od dwó ...

Niestrawione resztki pokarmu w stolcu

... amylazę w krwi. Wszystko w normie, jednak fosfotaza i amylaza są przy dolnej granicy. Proszę o podanie jakie mogą być przyczyny. Czy stres może powodować, że te rzeczy nie zdążą się strawić? Gdzie powyższe rzeczy są trawione? w żołądku? Co można zrob ...

Ból w różnych częściach jamy brzusznej

... amylaza w surowicy - OK - Fe - OK - wykonałem również kolonoskopię - OK Co to może być być? Jakiś zaczątek choroby nowotworowej? Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem? Zespół jelita drażliwego leczenie trudne choroba na tle nerwowym nie ma związku ...

Ból brzucha po lewej stronie po jedzeniu

... amylazy we krwi i w moczu. Amylaza w normie. W kale żadnych pasożytów, brak włókien mięsnych, krew utajona ujemna. Dodam, że jest to taki ból brzucha, jakbym zjadł coś niedobrego i się nie załatwił, a załatwiam się nawet 2 razy dziennie, normalnie be ...

Ostre wysiękowe zapalenie trzustki

... amylaz w moczu i we krwi proszę o szybką odpowiedz ze wskazówkami co mam dalej robić może konieczne jest wykonanie dodatkowych badań Trudno mi określić co można dalej robić bez badania i szczegółowych informacji na temat wyników badan laboratoryjnych ...

Dziwne napięcie i bóle w różnych częściach brzucha

... amylaza we krwi - w porządku - Na, Cl, K, Fe - w porządku - krew utajona - ujemna Ból nie przechodził pojawiał się po jedzeniu, jednak nie był uzależniony od tego co jem. Czasem ból się pojawiał na plecach po lewej stronie - rozpierający. Lekarze mów ...

Intensywne bóle brzucha

... amylazy może to świadczyć o stanie zapalnym trzustki - taki stan zapalny trzustki może wywoływać silne dolegliwości bólowe głównie ze strony nadbrzusza - radziłbym w tej sprawie skonsultować się z gastroenterologiem Do Lilia: - może takie dolegliwośc ...

Wysoka bilirubina a antykoncepcja hormonalna

... Amylaza, Fosfotaza alkaliczna Gamma GT są w normie. Niestety poziom bilirubiny waha się w przedziale: 1,73 m/dl a 2,48 mg/dl. W związku z tym chciałam się zapytać czy mogę stosować antykoncepcję hormonalna? Nie powinna Pani z tego względu stosować śr ...

Trzustka ziarnista

... Amylaza: 81 IU/I [0 - 100] CRP: 5,01 mg/l [0,00 - 10,00] Bilirubina całkowita: 0,58 mg/dl [ 0,30 - 1,10] HGB: 10,8L g/dl [12,0 - 16,0] HCT: 33,4L% [37,0 - 47,0] MCH: 25,5L pg [27,0 - 34,0] RDW - CV: 15,7H% [11,5 - 14,5] Pozostałe wyniki w normie. Jes ...

Uraz trzustki

... amylaza, lipaza ) oraz TK jamy brzusznej, o badaniach powinien zadecydować lekarz prowadzący Sporadycznie, może 2 razy w miesiącu podczas nachylania( np. podczas zakładania butów ) zdarza mi się poczuć silne ukłucie w okolicach rany pooperacyjnej. Je ...

Czy to sugeruje raka żołądka lub dwunastnicy?

... amylaza we krwi blisko minimum wyklucza choroby trzustki? Lepszym badaniem jest poziom lipazy we krwi, a usg w przypadku trzustki może jej nie uwidocznić. Od jakiś 6 miesięcy męczy mnie ból żołądka na początku było to raz w tygodniu ale od 2 tygodni ...

Problem z trawieniem a choroby jelit

... amylazy, lipazy, usg. 3. Celiakii nie można wykluczyć, w tym celu należy konsultować się bezpośrednio z gastroenterologiem, wykonać badania serologiczne, ewentualnie ponowną kolonoskopię. Panie doktorze czy celiakia objawia się nie trawieniem tylko j ...

Tłusty stolec

... amylazy czulszym enzymem wskazującym na funkcjonowanie trzustki jest lipaza. Panie doktorze, jesli amylaza jest w normie, a nawet przy minimum to jakie jest prawdopodoienstwo ze trzustka jest chora? Moze byc tak, ze amylaza jest dobra, a trzustka cho ...

Bóle i mdłości po lewej stornie ciała a rak trzustki

... amylaza. Wszystkie wyniki są w nomie, poza hematokrytem który jest jest większy od normy o ok. 0,5%. OB mam 1, oraz w organizmie nie występuje bialko agresywne. We wrzesniu ubiegłego roku miałem wykonywane usg jamy brzusznej, które też nie stwierdzał ...

Torbiele trzustki i wątroby

... amylaza ok.170 /norma do 100/.. mama przestrzega diete niskotłuszczową i zażywa kreon,mimo to dolegliwości bólowe nie ustępują..podwyższona diastaza i dolegliwości bólowe występują od ok.10 lat..czytałam na forum o operacji metodą jurasza....czy w pr ...

Dieta na trzustkę

... amylazy i lipazy we krwi ) dieta trzustkowa dostępna na stronie: http://www.echirurgia.pl/diety/dieta_trzustka.htm http://zyciezpzt.blog.onet.pl/ ktoś tam dzieli się spostrzeżeniami z życia z tą chorobą ...