Anemia

Dowcipy dla innych specjalizacji

... anem nie w porządku? - Ależ ze mną jest wszystko w porządku, gorzej z moją żoną. Ona twierdzi, że nazywa się Kowalska... Przychodzi facet do lekarza i chce dostać zwolnienie z pracy. Lekarz mu na to, że nie może mu dać zwolnienia, bo nie ma ku temu ż ...

Usunięcie śledziony a dziedziczność

... anemia hemolityczna pojawiła się dopiero teraz? Anemia hemolityczna może wystąpić nawet przy prawidłowej wielkości śledziony. Dlatego wielkość śledziony nie jest równoważna z jej czynnością. Może być prawidłowa a czynność jest podwyższona. Wtedy takż ...

Torbiel śledziony a płytki krwi

... anemię w wieku 3 - 5 miesięcy były trochę gorsze i PLT było trochę podwyższone, ale później wszytko wróciło do normy. Jak często powinnam robić synowi morfologię - kontrolnie? Powstanie tej torbieli pewnie nastąpiło samoistnie, bez konkretnej przyczy ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Szczelina odbytu - metody leczenia (toksyna botulinowa)

... anemia. Przewlekły stan zapalny w miejscu szczeliny odbytu może doprowadzić do zniszczenia struktur mięśnia zwieracza odbytu, a przez to do wystąpienia objawów nietrzymania stolca. Silnie rozwinięta szczelina, powoli i mocno zabliźniająca się może te ...

Postępowanie po operacyjnym wycięciu guzków krwawniczych

... anemii. Przy wypisie dostałam zalecenia: leki przeciwbólowe, nasiadówki z kory dębu, nie objadać się ziemniakami i chlebem. Od powrotu do domu ( 4 dni ) mam same kłopoty. Kłopoty z załatwianiem się, krew przy oddawaniu stolca, wyczuwalna zmiana w oko ...

Polip w woreczku żółciowym

... anem zapalnym pęcherzyka żółciowego takiego polipa nie trzeba operować. Kontrolne USG za pół roku. Jeśli polip będzie rósł lub osiągnie powyżej 1 cm lub dojdzie do objawów należy usunąć pęcherzyk. Lekarz stwierdził polipy na wątrobie,sa małe,dalej są ...

Foci adenocarcinomatosi mucosi

... anemia ( niski poziom hemoglobiny ), znaczna utrata wagi. TK brzucha nie wykazało zmian w węzłach chłonnych i innych narządach.Ojciec rozpoczyna właśnie radioterapie i chemioterapię ( 5 tygodni ) potem zabieg operacyjny. Proszę niech ktoś napisze jak ...

Powiększona śledziona

... Anemia też może być spowodowana powiększeniem śledziony lub zmianami typu białaczki. Najlepiej skonsultować się z hematologiem tym bardziej, że białaczki mają często podłoże genetyczne ( rodzinne ). mam podejżenia nowotworu mam powiekszoną śledzionę ...

Wyniki badań po operacji guza piersi

... anemii. Przyczyn może być wiele i wymaga Pani dokładnej diagnostyki. Musi Pani być obecnie pod stałą kontrolą onkologiczną i tym problemem powinien także zająć się onkolog. Jeśli onkolog wykluczy podłoże nowotworowe anemii dalszą diagnostyką powinien ...

Kolonoskopia - jak dalej postępować?

... anemia. Bardzo proszę o podpowiedź, jaki odpowiedni tok leczenia należy przyjąć, żeby jej pomóc. Pozdrawiam! Jest to gruczolakorak cewkowy. Mimo schorzeń i przebytej operacji na sercu jedynym i najskuteczniejszym sposobem jest operacja ( hemikolektom ...

Uczucie ciała obcego w odbycie

... anemie czy to oznacza jakas starszna chorobe? prosze o odpowiedz Skoro chirurg nie stwierdził żadnej patologii to raczej tylko takie odczucie. Może zbyt mocno napinają się mięśnie zwieracze odbytu samoistnie co może wyzwalać takie odczucie jak Pani o ...

Biegunka po usunięciu woreczka żółciowego?

... Anemia związana ze sferocytoza ustąpiła ale niestety po usunięciu woreczka dostałam biegunki z żółcią i śluzem, boli mnie często brzuch po lewej stronie mam wzdęcia i gazy, USG wykazało ze wszytko jest w porządku , kolonoskopia tez nic nie wykazała, ...

Powiększone węzły chłonne pod pachą

... anem zapalnym ma powiekszona sledzione o 10mm pobrano mu do badania wyciety wezel boje sie co jeszcze wyjdzie Niestety mam podobny problem, który pojawił sie pierwszy raz jakies 4lata temu i wtedy poczulam że pod lewą pachą zrobiła mi sie taka bolesn ...

Dziwne bóle podbrzusza, zaparcia, krew w kale

... anemia ) ....brzuch boli mnie od jakis 2 tygodni duzo bardziej biore leki przepisane przez doktora *controloc* i *scopolan* ale nic nie pomaga ....od tygodnia tez strasznie boli mnie dolna czesc kregoslupa ( nie moge sie chylac ) nie mam sily ,ledwo ...

Bolące zgrubienie pod lewą pachą

... anemię, troche podwyższone, OB mam również zaburzenia miesiączkowe, trochę schudłam. Mam 30 lat, urodziłam dwoje dzieci. Z uwagi na zaburzenia miesiączkowania musi Pani skonsultować się z ginekologiem. Z pewnością ma Pani zaburzenia hormonalne. Takie ...

Badania krwi

... anemię ale zastanawiam się czy kupować żelazo czy kwas foliowy ( mam 24 lata )... Leukocyty 4,6 tys/ul 3,8 - 10,0 Erytrocyty 4,4 mln/ul 3,7 - 5,1 Hemoglobina 10,1 g/dl 12,0 - 16,0 Hematokryt 33 % 37 - 47 MCV 75 fl 80 - 99 MCH 23 pg 27 - 35 MCHC 30,8 ...

Powiększone pojedyncze grudki chłonne w dwunastnicy

... anemię HGB 11,7 i podwyższone wskaźniki RDW - SD - 51,8 i RDW - CV - 16,31. Gdzie szukać przyczyny choroby, bo dotychczas byłam leczona objawowo. Sugerowano badanie jelita cienkiego - gdzie można takie wykonać ( okolice Kielc lub Warszawa ). Rozpozna ...

Choroba śledziony a anemia

... anemię oraz ogólne oslabienie organizmu.Co to może być?Czy te objawy wiążą się z jakąś konkretną chorobą?Proszę o odpowiedż Powiększona śledziona może powodować anemię. Radzę w tej sprawie skonsultować się z hematologiem. ...

Żelazo - lepiej mieć za mało czy za dużo?

... anemikiem i zrobiłam żelazo. I tu się zdziwiłam. Górna granica 145, ja 146. Nie wiem czy się martwic tym nadmiarem dobrego ( ?? ) czy przeciwnie. Nie jadam owoców, mało piję ( nie chodzi o alkohol - tego w ogóle ). Lekarka powiedziała że może jemy du ...

Powikłania po usunięciu migdałów

... anemii wylądowałam ponownie w szpitalu, ponieważ poziom HGB się nie podnosił, a raczej spadał z niewiadomych przyczyn, musieli mi podać krew. Kilka kolejnych podkrwawień i po 8 dniach pobytu z *zatankowanymi zbiornikami* wróciłam do domu ( dodam że l ...

Ile się leczy zapalenie żołądka i dwunastnicy?

... anemii? - to osłabienie mogło by też na to wskazywać.Warto może sprawdzić to raz jeszcze.Pozdrawiam Dziękuje Pani Beatko i serdecznie pozdrawiam Witajcie! ja też męczę się z zapaleniem żołądka już 2 miesiące - z tym ,że u mnie przyczyną jest żółć i s ...

Czy to anemia złośliwa?

... anemia złośliwa?Mam grupę krwi A. Proszę o odpowiedź Niedokrwistością złośliwą określa się niedokrwistość z niedoboru wit. B12 spowodowane zaburzonym jej wchłanianiem. Wynika to właśnie z zapalenia błony śluzowej żołądka z jej zanikiem. Jak zatem wyg ...

Czy to rak jelita? kolonoskopia nie wykazała zmian

... anemii. Błagam proszę o pomoc, jestem taki wystraszony, wręcz sparaliżowany ze strachu. Wkrótce mam miec gastroskopię, którą również iałem robioną rok temu i była OK ( bo wcześniej leczyłem się od bakterii Helicobacter Pylori ) Błagam o pomoc. bez pa ...

Guz na szyi od 2,5 miesiaca

... anemie i podobno to jest z nia powiazane. Byl okres ze czulam sie slaba glowa bolala mnie tak ze ciezko bylo mi ja podnosci. Teraz do boli sie przyzwyczailam, jednak bole nie sa przy skroniach a w czesci tylniej. Lekarz prywatnie stwierdzil ze to tyl ...

Guzek na środku żuchwy

... anemie - ok 7 lat ( wczesniej bylam wegetarianka ), az trafilam na gastroskopie i wykryto u mnie zapalenie zoladka - mialam juz 2 gastroskopie i nadal przyjmuje controloc - zapalenie z jednym +.Obecnie morfologia to podwyzszone dosc znacznie UIBC( 44 ...

Czym grożą mięśniaki w macicy?

... anemie prosze o porade Niedokrwistość wynika z obecności mięśniaków. Same mięśniaki powiększając się mogą powodować liczne dolegliwości np. zaparcia, wodonercze, krwawienia. Najlepiej usunąć mięśniaki kiedy pojawiają się dolegliwości bólowe. ...

Niedrożne drogi żółciowe

... anemie i zbera mu sie w dodatku woda w brzuchu, nie ma siły podniesc butelki 1,5 litrowej i zaden lekarz nie potrafi mu pomóc. bardzo prosze o jakies wskazówki co nalezy robić, badz gdzie należy sie skierować na dalsze leczenie. tato stosuje plastry ...

Ból brzucha związany ze stresem?

... anemia ? Proszę o odpowiedź. Niestety to za mało informacji żeby stwierdzić coś konkretnego. Trzeba udać się do lekarza, który po zbadaniu i wykonaniu podstawowych badań krwi i moczu będzie mógł coś więcej powiedzieć. Niedokrwstość stwierdza sie na p ...

Zator powietrzny w przełyku?

... anemie bo ciągle jestem zmęczony i ospały. Co ciekawe ucisk w klatce piersiowej wydaje mi się ze reaguje na zmianę temperatury. Kiedy jestem na słońcu jest ok ale jak wchodzę do chłodniejszego pomieszczenia nasila się. Ale możliwe ze mi się wydaje. M ...

Guz na szyi, po lewej stronie, w dolnej części

... anemię, teraz przyjmuję dodatkowo witaminy. Pani doktor sugerowała badanie w kierunku tarczycy, co planuję zrobić w najbliższym czasie. Bardzo proszę o pomoc, czy mam powody do obaw, czy faktycznie może mieć to związek z tarczycą, alergią, przebytym ...

Wczesne przerzuty do wątroby

... anemii ) mogła przyspieszyć śmierć poprzez szybszy rozrost komórek nowotworowch w wątrobie? Następnego dnia po ostatniej jednostce ( stan ogólny ciężki ale stabilny ) ojciec dostał silnych bóli wątroby, które towarzyszyły do samego zgonu. 2. czy powy ...

Silna anemia i następnie podwyższone WBC

... anemię dzisiaj robiłam po raz kolejny wyniki i tym razem okazało się że mam podwyższone WBC ( 11 ) a wszystko inne dobre a wtedy miała w normie czym to jest spowodowane brałam przez 3 miesiące żelazo w tabletkach czy to może być powodem Jeśli niedokr ...

Ból klatki piersiowej i prawej strony brzucha

... anemii tudzież anoreksji nie zauważyłem. Ćwiczę, ale tylko mięśnie brzucha, około 5 minut dziennie, więc nie jest to nic strasznie przemęczającego. Śpię koło 7 - 8 godzin w tygodniu, co najwyżej odsypiam po południu lub w weekend. Mam 17 lat. Z góry ...

Pełność w żołądku po jedzeniu objawem raka żołądka?

... anemia ), poziom żelaza oraz OB wysokie ( trzy cyfrowe ). Każde zaburzenia związane z praca żołądka powinny być diagnozowane przez gastroskopię, żeby wykluczyć raka. Proszę w tej sprawie bezpośrednio skonsultować się z lekarzem, który zadecyduje o da ...

Rozmaz krwi obwodowej

... anemię megaloblastyczną z podejrzeniem choroby Addisona - Biermera. HGB wynosiła wtedy 6.9 ( g/dl ), obecnie 9.8 ( g/dl ) gdyż przyjmuję zastrzyki z wit B12 i żelazo. Nadal w rozmazie są obecnie cechy anemii megaloblastycznej w trakcie wyrównywania. ...

Zapalenie odbytnicy

... anemią, nie mam boleści przy oddawaniu stolca ani nie mam uczucia parcia. Nie zgadzaja mi się też przyczyny tego zapalenia, nic nie dotyczy mnie. Nie wiem co oznacza limfocytarne? Limfocytarne oznacza z komórek typu limfocytów czyli komórek odpornośc ...

Guz jelita grubego w esicy z przerzutami do wątroby i węzłów

... anemia, podwyższone OB - 58 i CRP 1,62. W tomografii stwierdzono guz jelita grubego w esicy ( w okolicy 20 - 30 od odbytu ) z przerzutami do wątroby i węzłów chłonnych. Wątroba niepowiększona ze zmianami ogniskowymi ( zmianami meta ) ( max 53mm ) i p ...

Nawroty anemii a białaczka

... anemia moze powrocic i czy to znaczy ze moze ona spowodowac bialaczke? prosze o odpowiedz. Pisze Pani do forum chirurgicznego. Raczej nie zajmujemy się tutaj problematyką internistyczą. Musi Pani zdawać sobie sprawę, że anemia na podłożu niedoborów ż ...

Za dużo żelaza

... anemię ( okazała się, że mam zapalenie żołądka - już wyleczone w tamtym roku ), miałam wówczas za mało żelaza, hemoglobiny... teraz zrobiłam wyniki i poziom żelaza to 257ug/l, TIBC 454 ug/l, hemoglobina 11,8 g/dl, hematokryt 36,4% i RDW - CV 15,0 %. ...

Culcus pepticum cum metaplasia intestinali

... Anemia zapewne spowodowana jest przewlekłym krwawieniem z takiego owrzodzenia ( oczywiście analizą wszystkich wyników badań powinien zająć się lekarz prowadzący ). Leczy się taki stan stosując leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego przez żołąde ...

Radioterapia nowotwóru odbytu

... anemie tak mowil lekarz na podstawie wynikow badan.Pozatym jeszcze w EKG wyszlo ze ma blaszki miazdzycowe na luku aorty.Dziekuje. Carcinomatosus oznacza zrakowacenie czyli raka. Chudnięcie jest następstwem choroby nowotworowej czyli raka. Jeszcze raz ...

Adenocarcinima exulcerans

... anemiczna zanikowa. odźwiernik ziejący. opuszka dwunastnicy prawidłowa, jej śluzówka bez zmian. liczne wycinki z guza. Dgn: Ca cardiae. Refluź biliaris. mam pytanie co do wyniku badania w rozopoznaniu histopatologicznym napisano: Adenocarcinima exulc ...

Colitis chronica oedema et hyter anemia

... anemia Bardzo proszę o pomoc, czy to coś poważnego, co może to oznaczać. Z wcześniejszych opisów doczytałem, że colitis chronica to przewlekłe zapalenie jelita grubego. Tylko nie mogłem odnaleźć co oznacza reszta opisu. Dodatkową chorobą obciążającą ...

Krwotoki z nosa

... anemie, a ja ani troche nie czuje sie zanemizowany, tylko bardziej sklaniam sie ku hipotezom, ktore wyzej wysnulem. Co moge ewentualnie zastosowac na to przekrwienie blony sluzowej? Prosze o odpowiedz. Najlepiej udać się na konsultacje do laryngologa ...