Badanie H P

Zmiany guzkowate sutka (piersi)

... badania klinicznego. Zwykle jedynym objawem jest żółty, surowiczy, niekiedy podbarwiony krwią, wyciek z brodawki sutkowej, który należy zbadać na obecność komórek nowotworowych. Czasami mały guz wielkości groszku może być wyczuwalny tuż za otoczką lu ...

Fibroadenoma sutka a tatuaż

... badaniu histopatologicznemu. Zwracam się z zapytaniem czy w takiej sytuacji mogę wykonać tatuaż? Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby przed zabiegiem usunięcia guzka wykonać sobie tatuaż. Tatuaż nie ma żadnego wpływu na stan sutka i guzka jaki w nim wy ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Jak wykryć raka jelita grubego?

... badanie na krew utajoną ( wynik ujemny ) i badanie USG jamy brzusznej w normie oraz badanie krwi OB Morfologia w normie dają 100% pewności że nie jest się chorym na raka jelita grubego? Mam 25 lat i jakie badania należy wykonać dla pewności? Nie są t ...

Przepuklina pachwinowa, ataki przy wysiłku

... badania tak jak Pan doktor zalecił , bardzo zależy mi na kontakcie osobistym , jestem z Sosnowca dziękuje * Przyjmuję w poradni chirurgii ogólnej w Jaworznie na ulicy Grunwaldzkiej ( koło sądu ) w poniedziałki i środy od 15tej. Nr telefonu ( 32 ) 616 ...

Czy się oburzę po narkozie do operacji torbieli piersi?

... badaniu usg ( ewntualnie biopsja ). Generalnie lekarz anastezjolog przeprowadza dokładny wywiad w kierunku wykonywanego znieczulenia aby odpowiednio je dobrać. Istnieje możliwość wystąpienia hipertermii złośliwej, która jest chorobą dziedziczną dzied ...

Liczne guzy w płucach

... badan okresowych ) wyszla plama na plucu, po skierowaniu na tomograf okazalo sie ze jest tych guzow wiecej a ten najwiekszy byl widoczny na rtg 0.8cm ; poza tym wyniki krwi i moczu wyszly poprawnie; napomkne ze przed rokiem robil koronoskopie, gastro ...

Używanie polseptolu po usuniętej tarczycy

... badania krwi.oczywiscie sposób zależy od prowadzącego lekarza i mysle od kliniki. trochę się zmartwiłam, ponieważ mój mąż ma jodowanie 06.01.10r i cały czas ma zalecone zażywanie hormonów. Nadmieniam że ma usuniętą lewą część płata tarczycy. Czy aby ...

Lekko powiększone i lekko bolące lewe jądro

... badania nie mogę konkretnie Panu napisać z jakim schorzeniem mamy do czynienia. Powstanie objawów może sugerować przepuklinę pachwinową lub udową, a nietypowe objawy żylaki powrózka nasiennego. Jednak, aby postawić diagnozę należy skonsultować się na ...

Choroby trzustki: niepowiększona, hyperechogeniczna

... badania USG jamy brzusznej stwierdzono, że występuje u mnie trzustka niepowiększona, hyperechogeniczna. Co to oznacza? Hyperechodeniczna, czyli o wzmożonym echu. Daje to jaśniejsze zabarwienie w obrazie, w porównaniu z innymi tkankami. właśnie nie wi ...

Torbiel pajęczynówki między móżdżkami

... badaniach ) to najlepiej poddać ją leczeniu neurochirurgicznemu, który zwykle polega na udrożnieniu torbieli bądż metodą endoskopową, bądż mikrochirurgiczną i nie jest zbyt skomplikowany. Decyzja co do operacji leży po stronie pacjenta, ponieważ torb ...

Pojawiający się tak jakby guz po prawej stronie brzucha

... badania krwi tj morfologia,OB,badanie moczu,zrobiłem też test na krew utajoną w kale i wszystko niby jest ok.Miałem również badanie usg w opisie jest również wszystko wporządku.Dodam jeszcze ,że miałem problemy z nerwicą lękową,nie leczyłem się lekam ...

Wiecznie gorące jądra a bezpłodność

... badanie nasienia. Jak w badaniach nasienia wyjdą nieprawidłowości należy skonsultować się z urologiem. Gorące jądra są względnym objawem mogącym wcale nie mieć wpływu na produkcję spermy. Przyczyna niepłodności może tkwić po stronie partnerki. odpowi ...

Zmiany ogniskowe w esicy

... badaniu usg, tuż pod powłokami widoczna pętla jelita z dwoma wyraźnie wyodrębniającymi się, dobrze ograniczonymi obszarami śr ok 20mm i 16mm, za którymi widoczne są stożki cienia - obraz niejednoznaczny ( kamienie kałowe? )*. Jak widać jest podejrzen ...

Żylaki odbytu

... badania per rectum. Dopiero gdy się rozpłakałam pozwolił sobie obejrzeć okolice odbytu równiez nie robiąc badania per rectum, od razu stwierdził iż są to hemoroidy i upierał się przy kolonoskopii, zgody na to badanie narazie nie wyraziłam, przepisał ...

Zespół Conna, gruczolaki i guzek w lewym płucu

... badaniu TK] gruczolaka nadnerczy wielkości 6mm.Widoczna jest rownież zmiana w lewym płucu o średnicy 5mm[niespecyficzny guzek].Kontrast nie został podany.Czy te zmiany mają charakter złośliwy?czy jest mozliwe, że ten guzek w płucach to juz inwazja no ...

Wędrujące jądra u 10-latka

... badania. Dopiero chirurg dziecięcy po badaniu wytłumaczy Pani jakie powinno byc dalsze postępowanie. O tym czy trzeba operować czy wystarczy tylko obserwacja jąder będzie zależało od tego, w którym miejscu położone są jądra. ...

Przepuklina kręgosłupowa

... badaniu pacjentki. Operacje na kręgosłupie niosą duże ryzyko powikłań w zakresie uszkodzenia nerwów wychodzących z rdzenia kręgowego. Niezoperowanie tych przepuklina także może grozić ubytkami neurologicznymi w zakresie nerwów uciskanych przez przepu ...

Cholecystektomia laparoskopowa i gorączka

... badania pacjenta oraz szczegółowych wyników badań co się może dziać pacjentowi. W tej sprawie najlepiej porozmawiać z lekarzem prowadzącym męża. Może to jakieś uogólnione zapalenie wirusowe np. grypa. Pozdrawiam. ...

Infekcja u partnerki przy chrostkach na penisie

... badania. Najlepiej, aby Pan skonsultował się z dermatologiem i wykluczył zakaźne tło występujących krost na penisie. Pana partnerka zaś powinna udać się na dokładne badania do ginekologa. ...

Cholesteroloza pęcherzyka żółciowego

... badania USG jamy brzusznej lekarz napisał :* pęcherzyk żółciowy o nieco pogrubiałych ścianach z zaznaczonymi cechami cholesterolozy, bez złogów*. Od kilku lat miewałam okresowe bóle brzucha. Od kilku miesięcy ich częstotliwość znacznie się nasiliła i ...

Colitis chronica laesio thermica materiae

... badania histopatologicznego brzmi colitis chronica laesio thermica materiae. Bardzo prosiłabym o przetłumaczenie Przewlekłe zapalenie jelita grubego. Uszkodzenie termiczne. ...

Zsuwanie się napletka i pęknięcie wędzidełka

... badania. Radzę w tejs prawie skontaktować się z urologiem. On po zbadaniu wyjaśni co właściwie Panu dolega i ewentualnie, jak będzie taka potrzeba skieruje na zabieg ( gdyby to było za krótkie wędzidełko lub ewentualna stulejka ). Pozdrawiam. ...

Opuchlizna po appendektomii

... badania. Po tak długim okresie od zabiegu nie powinno być w miejscu blizny krwiaka. Może to jakiś stan zapalny lub surowiczak ( zbiornik płynowy zapalny ), który dopiero teraz ujawnił się. Trzeba skontaktować się bezpośrednio z lekarzem najlepiej chi ...

Niegojąca się rana na brzuchu

... badania jej. Na pewno w chwili obecnej należałoby w tej sprawie skontaktować się z chirurgiem, który zająłby się leczeniem rany. Być może konieczny będzie ponowny wymaz z rany z badaniem mikrobiologicznym oraz ewentualnym antybiogramem. Dopiero na po ...

Guz na dłoni pod skórą

... badanie OB z krwi , nawet prywatnie , takie badanie kosztuje około 5 zł. Podwyższony jego poziom świadczy o toczącym się procesie zapalnym w organizmie i wtedy może oznaczać coś poważniejszego. to rak ! Moja mama ma ten sam problem bolą ją te guzy na ...

W nerce hipodensyjna gładkokonturowana zmiana ogniskowa

... badania diagnostyczne. w nadnerczu widoczna zmiana ogniskowa o wym.20 - 25czy to grozne W tylnej części lewej nerki ,tkankowa wielkosc 32mm,wykazująca nierownomierne wzmocnienie kontrastowe - tu susp.Torbiele zatokowe lewej nerki,wielkosci do 2cm.Poz ...

Zabieg Fissaca ani przy proctitis chronica - laesio minima

... badanie z histopatologii po kolonoskopii nie wiem dlaczego mam mieć z tego powodu zabieg chirurgiczny znaleziono tez guzka wartownika czy dlatego ten zabieg? i czy go wykonuje sie w warunkach ambulatoryjnych czy muszę leżeć w szpitalu proszę o odpowi ...

Bóle brzucha w dolnej części

... badania krwi i moczu, usg jamy brzusznej. Ewentualnie poprosi o konsultację ginekologa. Wtedy będzie można dokładnie ustalić czy to problem z układem moczowym, pokarmowym czy rozrodczym. Juz pisałam tu, że boli mnie brzuch ( dolna częśc )raz z lewej, ...

Zgrubienia (półpierścienie) na prąciu

... badania. Radzę z tym problemem udać się do urologa, który po badaniu wyjaśni sytuację. W strukturze prącia nie powinno być żadnych stwardnień ani zgrubień. Witam, mam podobny problem mniej więcej u nasady prącia po prawej stronie i dwa po lewej jak b ...

Tu mammae sin, bez mikrozwapnień

... badaniu histopatologicznym napisano - *mikrozwapnień nie znaleziono*,ale lekarz zalecił mi mały zabieg,wycięcie zmiany pod mammografem. O co tu chodzi? A jakie były wyniki innych badań? Np. Usg? W usg były pojedyncze torbiele od3mm do 10mm i nic inne ...

Mdłości z rana, bóle po jedzeniu, choroba żołądka?

... badania krwi w kierunku niedokrwistości - żelazo i hemoglobina przy górnej granicy. Robiłem też test na krew utajoną - wynik ujemny. OB miałem 2. USG jamy brzusznej - ok. Proszę o jakąś sugestię co to może być. Wiem, że powinienem wykonać gastroskopi ...

Wyniki TSH przy niedoczynność tarczycy

... badania:to są wyniki:TSH 3 gen. 2,380ulU/ml [0,270 - 4,200] fT4 1,69 ng/dl [0,93 - 1,70].Bardzo proszę o interpretację wyników,i pilną odpowiedz.Bardzo dziękuje. Wyniki są prawidłowe, mieszczą się w granicach normy. Oczywiście powinna Pani dalej pozo ...

Początek przepukliny

... badaniu stwierdził, że przepukliny nie mam, że może to być jej początek i kazał się zgłosić za 3 miesiące. Badanie USG jamy brzusznej bez żadnych zastrzeżeń. Czy nie mogę się zgłosić na jakiś zabieg tylko czekać 3 miesiące aż przepuklina się powiększ ...

Inflammatio chronca exacerbata

... badania histopatologicznego inflammatio chronca exacerbata. hyperplasia plana et acanthotica planoepithelii. Nie jestem lekarzem ale mniej więcej znaczy to tyle co *Ostre, przewlekłe zapalenie. Rozrost akantotyczny płaskonabłonkowy* Pozdrawiam ...

Naevus pigmentosus dermalis cutis

... badania histopatologicznego: Naevus pigmentosus dermalis cutis. Excisio completa. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Znamie barwnikowe skórne. Usunięcie całkowite. A czy groźne są takie znamiona? Nie, to tylko taki miejscowy przerost komórek ...

Gojenie się rany po wycięciu torbieli zastoinowej

... badania czym może być ta drobna zmiana w bliźnie. Zazwyczaj do zszywania ran wewnątrz jamy ustnej używa się szwów wchłanialnych. Wchłanianie takiego szwu to około 1 - 2 miesięcy. Najlepiej w tej sprawie skonsultować się z lekarzem, który Panią operow ...

Bóle i opuchnięcia po zabiegu usunięcia żylaków

... badania. Myślę, że to tylko przejaw niewielkiej niewydolności naczyń żylnych. W schorzeniach żylnych często zaleca się umiarkowany wysiłek fizyczny celem poprawy funkcjonowania pracy żył ( uruchomienie pompy mięśniowej ) więc basen, długie spacery, r ...

Colitis chronica minoris gradus

... badania histopatologicznych : Colitis chronika minoris gradus i fragment błony śluzowej jelita grubego z pojedynczym ogniskiwm nacieku limfoidalnego z nadżerką na szczycie . Colitis chronika minoris gradus - Zapalenie przewlekłe jelita grubego stopni ...

Torbiele, guzy trzustki

... badanie EUS podejrzenie torbieli trzustki wymiar zmiany to 103mmx53mm. zmiana umiejscowiona w głowce trzustki brak jednoznacznego okreslenia polożenia zmiany ( wg opisu z KT wydaje sie jedynie że głowka trzustki lezy na guzie ) badanie w kierunku now ...