Cholesterol

Marskość wątroby

... cholesterolu ), wzrost immunoglobulin gamma oraz alfa - fetoproteiny ( AFP ). W marskości niewyrównanej dodatkowo występuje wzrost bilirubiny, spadek albumin ( frakcja białek osocza ), zaburzenia krzepnięcia, gospodarki kwasowo - zasadowej i elektrol ...

Co to są złogi pęcherzyka żółciowego i z czego się biorą?

... cholesterolowe, barwnikowe i mieszane. Powstają one w wyniku zagęszczenia żółci w cholesterol lub sole żółciowe bilirubiny. Najczęściej występują w Europie złogi cholesterolowe. Są to jasne, kruche kamienie. Jest też teoria, że złogi powstają w wynik ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Kał otoczony krwią i bóle brzucha

... cholesterol i krzywa cukrowa - w czasie ciąży miałam cukrzycę ciążową stąd coroczne badania ) wg lekarza rodzinnego idealne. Mój wiek: 30 lat, szczupła budowa ciała. Ten typ krwawienia z odbytu może sugerować żylaki odbytu. Jednak bóle jakie Pani opi ...

Pęcherzyk żółciowy z błotkiem w świetle a leczenie Proursanem

... cholesterolowa pęcherzyka żółciowym ( warunkiem skuteczności leczenia jest prawidłowa czynność pęcherzyka żółciowego oraz kamienie żółciowe o średnicy nie większej niż 20 mm, przepuszczalne dla promieni Roentgena ) oraz zapalenie błony śluzowej żołąd ...

Miażdżyca leczona metodą chelatacji

... cholesterolowych z naczyń. Badania kliniczne przeprowadzone w USA przez kardiologów w 1988 r dowodzą o skuteczności tej terapii. Badania przeprowadzone u pacjentów z dusznicą bolesną wykazały, że u 75% uzyskano bardzo wyraźną poprawę. U pacjentów z z ...

Bardzo wysoka bilirubina

... cholesterolu.Jestem z natury śpiochem.Bilirubina ma wpływ na senność???Jak obniżyć tak wysokom bilirubinę??? Prawidłowe wartości bilirubiny zależą od nasilenia rozpadu erytrocytów oraz funkcji wątroby. Skutkiem zwiększenia stężenia bilirubiny jest je ...

Twarde guzki powstałe po ucisku

... cholesterol.. badania na przeciwciała wstępnie nic nie wykryły.. gorączki brak.. już sama nie wiem co dalej.. tym bardziej, że noszenia ciężarów da się uniknąć, ale np. noszenia butów nieee... :( ( To na 95% wyprysko kontaktowy. Musisz udać się do dr ...

Cholecystitis calculosa cum hyperplasia

... Cholesterolosis. czy to coś poważnego? To nic poważnego. Częste rozpoznanie procesu zapalnego. Tłumaczenie: Przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego, kamicze z przerostem brodawkowatym śluzówki. Wysycenie cholesterolowe śluzówki pęcherzyka żółciowe ...

Złogi w woreczku, podwyższona bilirubina i stłuszczona wątroba?

... Cholesterol - 156 TRIG - 158 HDL - 39 LDL - 93 Bilirubina - 2,2 CRP - 1,7 Niestety nie jest napisane jaka to jest bilirubina : - ( Wątroba wyraźnie stłuszczona, bez widocznych zmian ogniskowych. Drogi żółciowe niepiszerzone. Trzustka o nierównych zar ...

Podwyższony alat a otyłość

... cholesterol , HCV i znowu mam delikatnie podniesiony alat! Przez cztery miesiące przytyłem 14 kg ,według wskażnika BMI mam 24kg nadwagi czy może to być przyczyna podniesionego alatu ? Ogólnie czuje się dobrze nie mam żadnych dolegliwośći. Pozdrawiam ...

Chroba Dercuma

... cholesterol,którego wynik wyszedł b.dobry.Zaznaczam równiez że w mojej rodzinie zrobiłam mały wywiad i nikt nie miał tłuszczaków.Lekarze nigdy nie powiedzieli mi że moje tłuszczaki mogą byc spowodowane nadwagą,tylko że taka już moja uroda że występuj ...

Podwyższone próby wątrobowe

... cholesterol około 230 choć czasem skacze do 260.Byłem w dwóch szpitalach ale w każdym z nich lekarze rozkładają ręce i twierdzą że nie wiedzą tak naprawdę co mi dolega,tak samo w poradni.Mialem robionych wiele badań: Test HBs AG:ujemny HCV AB:ujemny ...

Bóle śledziony podczas prowadzenia pojazdów

... cholesterolu, [HDL - 153], oraz cardioaspirynę, ze względu na zwężenia tętnicy brzusznej lewej, podudowej i podkolanowej. z powyższych względów jestem zmuszony do przestrzegania diety. pytanie: czy te leki mogą być przyczyną bólu śledziony, oraz czy ...

Podwyższone wyniki badań krwi - cholesterol, ALT, AST i GGTP

... Cholesterol całkowity 309.4 mg/dl Aminotransferazy ALT 81.9 U/I Aminotransferazy AST 152.9 U/I GGTP 223.4 U/I Czy występują jakieś dolegliwości? Z jakiegoś powodu badania te musiały być wykonane. Podwyższone ALT 52 H U/L alt - 81 u/l ast - 96 u/l bol ...

Uparcie podwyższone ALT i AST od blisko 4 lat

... cholesterol ) oznacza problem z metabolizmem i do takiej poradni należy się udac. Dodam że Córka miała robione bardzo szczegółowe badania. Np.: aminotransferaza asparginowa i alaniowa, glutamylo - transpeptydaza, alfa - lantytrypsyna, ceruloplazmina, ...

W lewym płacie wątroby hypodensyjne ognisko wieloznaczne

... cholesterolowe( ? ). Trzustka,śledziona,nadnercze lewe i nerka lewa w normie. W nadnerczu prawym hypodensyjna gładkookonturowana zmiana 27x21mm - gruczolak? inna patologia?W korze nerki prawej hyprednensyjny obszar 10mm - zmiana pozapalna? - do oceny ...

Cholesterol i dieta

... cholesterolu ( ok. 300 ) należy unikac tłuszczy zwierzęcych, potraw smażonych itp. Podobno skutecznie cholesterol obniżają jabłka i orzechy. Zastanawiam się czy do zup zamiast śmietany mogę dodawac jogurt naturalny. Czytałam że można dodac mleko, ale ...

Wysoki Aspat i Alat, bóle pod żebrami i swędzenie skóry

... Cholesterol całkowity 200 mg/dl HDL - 48.60 mg/dl LDL - 127 Triglicerydy - 120,3 mg/dl TSH 3 - generacja - 1,69 mlU/l ( norma ) Na ekg wyszło przez przypadek, że mam jakieś częściowe odcięcie w sercu ( ten sygnał do kurczenia się dociera słabo do dol ...

Nietypowe zaburzenia jelitowo brzuszne

... cholesterol zasadowy mocz markery ca - 19 - 9 nieznacze powyzej gornej granicy normy.Usg jamy brzusznej prawidlowe ,przeswietleni klatki piersiowej wszystko w normie Kolonoskopia jelito bardzo spasteczne na calej dlugosci bez zmian patologicznych.kol ...

Tłuszczak na oku należy leczyć?

... cholesterolu we krwi ( należałoby w tym względzie zrobić sobie badania ). Trzeba też skonsultować się z okulistą. ale ja bylam u okulisty i powiedzieli mi ze chirurgicznie mozna to usunoć ale to zamałe jest i lekarze niepodejmnom sie tego .robiłam ba ...

Czy to rak jelita? kolonoskopia nie wykazała zmian

... cholesterol wszystko OK. Czy jeśli byłyby jakieś krwawienie wewnętrzne to czy krwinki czerwone by spadły? Wiem, że na raka jelita robi się żelazo czy nie ma anemii. Błagam proszę o pomoc, jestem taki wystraszony, wręcz sparaliżowany ze strachu. Wkrót ...

Cholesteroloza pęcherzyka żółciowego

... cholesterolozę pęcherzyka żółciowego. W opisie badania USG jamy brzusznej lekarz napisał :* pęcherzyk żółciowy o nieco pogrubiałych ścianach z zaznaczonymi cechami cholesterolozy, bez złogów*. Od kilku lat miewałam okresowe bóle brzucha. Od kilku mie ...

Lymphadenitis chronica reactiva regionalis

... Cholesterolosis[M - 55250] Tłumaczenie na język polski brzmi: Zapalenie przewlekłe węzłów chłonnych, odczynowe, miejscowe. Cholesteroloza czyli odkładanie się złogów cholesterolu w tkankach. Pozdrawiam. ...

Guzek na środku żuchwy

... cholesterol 231. Nie wiem czy to ma z tym cos wspolnego. Dodam ze mam 23 lata. Moje obawy to przede wszytskim chłoniak, proszę o odpowiedz Może warto zastanowić się nad tym, aby usunąć guzek i poddać go dokładnemu badaniu histopatologicznemu - to naj ...

Proursan lub ursofalk na refluks żółciowy

... cholesterolowe - biore ursofalk od 2 miesiecy na ich rozpuszczenié - czy ktos ma doswiadczenie z tym lekarstwem,czy juz komus rozpuscil kamienie zolciowe.bardzo prosze o odpowiedz moj e - meil - d.lech@onet.eu ja stosuję od 1 mc ursofalk cholestil li ...

Choroba Wilsona

... cholesterol ( ten ostatni może być dziedziczny ). Czy przy ww wartościach można podejrzewać chorobę Wilsona lub ją 100% wykluczyć? I ewentualnie jakie badania mogą wykluczyć ją zupełnie? ( wiem o biopsji wątroby, ale może badania z surowicy ). Bardzo ...

Stłuszczenie wątroby a prawidłowy ALAT

... cholesterol ). Wszystkie próby wzw, IgA ( przepraszam jeśli pomyliłam ) wychodzą dobrze. Więc jak to możliwe że może być stłuszczenie a alat wychodzi w normie?? Przecież to on odpowiada za wątrobę.. Nic nie rozumiem i jestem zła bo chyba za wcześnie ...

Cholesterol a spożywanie jaj

... cholesterol + wit. A, E ( bo też pomagają go obniżyc ). Kiedyś czytając książki na ten temat zrobiłam notatki. Dziś je przeglądając bardzo się zdziwiłam, bo się okazało że wit. A, E jest m.in. w jajkach.. Ze wzg na dziecko bardzo je ograniczyłam w ja ...

Bóle pod stopami i senność z koszmarnym półsnem/półjawą

... Cholesterol też ok. Dziękuję. W kwesti bólu stóp nie pomoge ale w sprawie koszmarów owszem. to się nazywa paraliż przysenny.Zupełnie niegrozne ale przerażające......... To, co się z tobą dzieje oraz te sny wskazują na uczucie ogólnej niemocy, jakby ż ...

Proursan przy zapaleniu żółciowym żółądka

... cholesterolu i wątrobowe też w normie. czy ten lek może mieć jakiś wpływ na torbiel wątroby którą mam ( piszą w ulotce że trzeba kontrolować odczyny wątrobowe w trakcie brania leku ). Lek ten nie upośledza funkcjonowania wątroby. Może być stosowany w ...

Wyniki badań prób wątrobowych a zalecenie lekarza

... Cholesterol 203 mg/dl Triglicerydy 256 mg/dl - 9 miesięcy temu było: 167 mg/dl ALT 110 U/L - 9 miesięcy temu było: 82 U/L AST 41 U/L GGTP 150 U/L A teraz zalecenie lekarza: Heparegen 3xdziennie po 2 tabletki przez 3 tygodnie potem 3xdziennie po 1 tab ...

Guz wątroby a podwyższone Gamma, ASAT, ALAT i cholesterol

... cholesterol - 237! Przed pobraniem krwi bylam na czczo ale 3 dni pod rzad bralam polopiryne S poniewaz choruje na serce( mam LBBB oraz zapalenie miesnia sercowego ).Czy to moglo miec wplyw na wyniki?? Zaznaczam ze prawie 4 lata temu szczepilam sie pr ...

Niskie tsh i podwyższony cholesterol

... cholesterol - HDL 69:oraz wyniki USG tarczycy:płat lewy23/65mm,grubość miątszu do 19,płat lewy 29/59mm,grubość 21,cieśni do 5mm.tarczyca w całości niejednorodna,z licznymi izoechogenicznymi zmianami ogniskowymi z komponentą torbielowata.w płacie lewy ...

Bóle pod 2-3 żebrem od dołu, czasem mocne kłucie

... cholesterol trochę podwyższony reszta morfologii ok Dostałem baterię lekarstw od Gastrologa w trakcie ich brania było trochę lepiej. Jednak jak skończyłem kurację powróciły. Proszę o pomoc gdyż już jestem trochę bezradny. Proszę o informację co może ...

Podwyższone wskaźniki wątrobowe

... cholesterolu były w normie. Udalem się do internisty na konsultacje i uzyskałem informację iż ta wzmożona echogeniczność jest wynikiem wcześniejszego zapalenia wątroby. Zażywałem Cholestil i Esentiale forte. Tydzień temu zrobiłem dodatkowo badania ko ...

Niedoczynność przy wysokim TSH?

... cholesterol - 283, USG tarczycy: wymiary: cieśń - 12 mm, prawy płat - 23x24x63mm - 19ml lewy płat - 23x21x66mm - 17ml Tarczyca powiększona o łącznej obj. płatów 36ml. Tarczyca o nierównych zarysach,jej miąższ hypoechogenny poprzedzielany hyperechogen ...

Podwyższona bilirubina

... CHOLESTEROL - 155 mg/dL SóD - 140,0M mmol/L POTAS - 4,30 mmol/L. Takie były wyniki i lekarz orzecznik wojskowy powiedział ze ma za bardzo podwyższoną bilirubinę całkowitą i że to może być choroba wrodzona albo akurat źle wyszły wyniki bo może coś nie ...

Wahania ciśnienia wskazują na chore serce?

... cholesterolu , wszystko jest w jak najlepiszej konducji , tylko czasai dotyka mnie bol z lewej strony klatki piersiowej , nie jest to silny bol , cos podobnego do nerwobolu lecz troche mniejszy . nie mam zawrotow glowy itp... moge biegac nie mecze si ...

Wyniki cholesterolu

... cholesterol calkowity 288 , cholesterol HDL 66 , cholesterol LDL 198 , triglicerydy 121 , czy mozna dojsc do normalnosci dieta czy juz farmakologia ? . Dziekuje Czy wyniki badań były wykonane po 24 godzinnej diecie lekkostrawnej i bezmięsnej, bez alk ...