Erytrocyty

Fenomen Raynauda

... erytrocytów, oraz analogi prostacyklin [1]. Farmakoterapii wymaga ok. 50% chorych głównie w okresie zimowym. Często choroba mija samoistnie po kilku latach. [3] Leczenie chirurgiczne Leczenie chirurgiczne fenomenu Raynauda polega na usunięciu czynnik ...

Scyntygrafia naczyniaków wątroby

... erytrocytów w kierunku naczyniaków wątroby. Badanie TK jamy brzusznej wskazuje na występowanie w wątrobie naczyniaków czyli zmian łagodnych rozrostowych pochodzenia naczyniowego. Jednak, aby mieć pewność czy rzeczywiście są to naczyniaki ( czyli zmia ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Bardzo wysoka bilirubina

... erytrocytów oraz funkcji wątroby. Skutkiem zwiększenia stężenia bilirubiny jest jej przechodzenie do tkanek i ich zażółcenie ( przy dużym stężeniu ). Być może wpływa to na m.in. senność. Ale jeśli wykazać, że przyczyną wzrostu bilirubiny jest nadmier ...

AST Alt

... erytrocyty nieobecne fosforany bardzo liczne OB 9 krew leukocyty 11.000 erytrocyty 4,73 hem.13,6 hematokryt 42,3 proszę o interpretację ( bardzo ) Są to prawdopodobnie wykładniki uszkodzenia wątroby prawdopodobnie o podłożu zapalnym, gdyż zwiększona ...

Poszerzona miedniczka bieguna dolnego w nerce

... erytrocyty swieze 8 - 10 praktycznie w każdym badaniu mam erytrocyty świeże lub wyługowane na każdą zmianę pogody boli ,nie mam juz siły Przypuszczalnie ma Pani kamicę nerkową./sugerują to jednak kamienie w nerkach,podejrzewam,że lekarz radiolog praw ...

Uporczywy ból w prawym boku pod żebrami i pleców

... erytrocytów,kamień mały.Możesz mieć kamień który daje takie objawy. POZDRAWIAM. Wytnikamiena 100% przejdzie jestem na wozku inwalidzkim i tez mialem kamien na nerce. klucie bylio tak bolesne ze nie moglem wytrzymac mimo paralizu kazdy ruch to bol str ...

Badania krwi

... Erytrocyty 4,4 mln/ul 3,7 - 5,1 Hemoglobina 10,1 g/dl 12,0 - 16,0 Hematokryt 33 % 37 - 47 MCV 75 fl 80 - 99 MCH 23 pg 27 - 35 MCHC 30,8 g/dl 32,0 - 37,0 Płytki krwi 277 tys/ul 140 - 440 Limfocyty 45 % Inne ( Eo,Bazo,Mono ) 8 % Neutrofile 47 % Limfocy ...

Wyniki USG, badania krwi i moczu

... erytrocyty 4,61 min/ul norma 3,5 - 5.2 hemoglobina 13,8 g/dl norma 11.2 - 15,6 hematokryt 41, 1 % norma 31,5 - 46 mcv 89.2 fl norma 80 - 100 mch 29.9 pg norma 26 - 34,5 mchc 33,6 g/dl 31.0 - 37 rdw 12,7 % norma 11.5 - 15.5 płytki krwi 321 tys/ul 120 ...

Garbik w nerce

... erytrocyty 0 - 1 wpw Mezczyzna 61 lat, bez dolegliwosci. Prosze o odpowiedz Garbik to prawdopodobnie uwypuklenie na powierzchni nerki związane z taką odmianą anatomiczną. Najlepiej spytać co dokładnie miał na myśli przez pojęcie garbik lekarza wykonu ...

Guzki koloidowe tarczycy należy operować?

... erytrocyty, ścięty koloid i monomorficzne tyreocyty rozproszone i w skupiskach - obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej, guzkowi koloidowemu. Wynik TSH 3 - 0, 371. Czy należy poddać się operacji, ewentualnie jakie leki należy stosować? Oczywiś ...

Śledziona z ogniskiem o cechach dodatkowej śledziony

... erytrocyty 4,65 hemoglobina 14,8 hematoryt 41,2 mcv 88,4 mch 31,8 mchc 360 rdw 11,8 hdw 2,55 plytki 195 mpv 8,9 pdw 53,3 pct 0,17 mpc 23,9 ob 18 kreatynina 1,02 Dodam, ze choruje na nerki mam czesto bialomocz, teraz nie ma biala w moczu - miewam nadc ...

Dolegliwości po laparatomi poprzecznej sposobem Pfannenstiehla

... Erytrocyty 4,51 ml/ul 4,2 - 5,4 Hemoglobina 13,2 g/dl 12,0 - 16,0 Hematokryt 37,3 % 37 - 47 MCV 82,8 fl 81,0 - 97,0 MCH 29,3 pg 28,0 - 32 MCHC 35,4 g/dl 32 - 36 RDW 13,9 % Płytki krwi 277 tys/ul 150 - 400 OB 11 1 - 12 Czy jest czym się martwić i wyst ...

Wysoki ALAT i ASAT

... erytrocyten 4,58 10E12/L - Hb 9,2mmol/l - Ht 0,43l/l - Gamma - GT 45 U/L - CDT 2,2% takie wyniki znam z pierwszego badania krwi jednak bo drugim ok.40 dni wyszły prawie identyczne.O czym to może świadczyć? Świadczy to o uszkodzeniu miąższu wątroby ra ...

Ból jądra i żyłka na członku

... erytrocytów w moczu Dziekuje bardzo. : ) Mocz juz odebrany wyniki są prawidłowe jutro wizyta u lekarza zobaczymy co powie. Ważne, że wyniki są ok ...

Zatarta struktura nerek

... erytrocyty św. i wył. 3 - 5 w polu widzenia, nabłonki płaskie 1 - 2 w polu widzenia. Konsultacje mam dopiero za 6 tyg. dlatego zależy mi wcześniejszej na opinii. Przedstawione wyniki badań laboratoryjnych świadczą o niewydolności nerek. Nie jest to j ...

Wyniki moczu wskazują na zapalenie dróg moczowych?

... erytrocyt pojedyńcze wpolu widzenia częściowo wyługowane kryszt fosforany bezpostaciowe - liczne bakt dość liczne. co to oznacza? Praktycznie wynik jest prawidłowy, bez cech stanu zapalnego dróg moczowych ...

W tarczycy obszar hypoechogenicznych odbić

... erytrocytów ). Czym więc może być to hypoechogeniczne odbicie na szyi? Pozdrawiam Najbardziej wiarygodna jest opinia lekarza, który usg wykonywał. To może być rzeczywiście węzeł chłonny, który najlepiej przez jakiś czas obserwować. Pani doktor podejr ...

Podwyższona bilirubina bezpośrednia i pośrednia

... erytrocytów, retikulocytozy i ocena wyglądu erytrocytów w rozmazie krwi obwodowej. Czy powinienem te badania również wykonać? Podwyższona bilirubina bezpośrednia i pośrednia występuje w przypadku utrudnionego odpływu żółci z wątroby ( mechanicznej pr ...

W nerce pojedyńcze ognisko hyperechogenne

... erytrocyty: 6 - 8 świeże w polu widzenia leukocyty : 2 - 3 w polu widzenia W badaniu moczu z tygodnia temu miałam poziom erytrocytów 26.2 ,gdzie norma była do 10.0 a leukocytów 1.8 ( norma do 20.0 ) mocznik 23,05 mg/dl a kreatyninę 0,96 mg/dl Nie ski ...

Brak miesiączki to bezpłodność?

... erytrocyty ( 10 - 15 ) i liczne kryształki szczawianu wapnia ( piasek pewnie )]. Co jeszcze może być przyczyną braku miesiączki?? Czy mogę być bezpłodna?? *Na 1000% nie jestem w ciąży, nie mam jakiś problemów psychicznych, nie mam niedowagi... Zaczyn ...

Puchnie tylko jedna noga

... erytrocyty w ilości 3+, wg jednej skali, a w przeliczeniu na uumol to 130 , ph =5. Jakie badania powinnam zrobić, gdzie się udać, pomijając lekarza ogólnego, czy zacząć od usg nerek, czy może badania dopplerowskie żył konczyn dolnych Ze wzglęgu na ob ...

W tarczycy masy białkowe przepojone erytrocytami

... erytrocytami,pojedyńcze makrofagi,co to oznacza? guzek ma 21 mm. a mój lekarz endokrynolog zleca mi narazie tylko obserwację, tsh mam w normie Nic groźnego, w ten sposób może objawiać się niewielki stan zapalny. Proszę stosować się do zaleceń endokry ...

Wyniki laboratoryjne krwi starszej kobiety

... erytrocyty 4.21 HCT 33.7 MCV 80 HGB 12.0 MCH 29 MCHC 35.6 PLT 205 MPV 6.5 LEUKOCYTY 4.3 LYM 2.4 LYM % 57 MID 0.5 MID % 11 GRAN 1.4 GRAN % 32 RDW % 12.1 OB 26 GLUKOZA 5.9 CHOLESTEROL CAŁKOWITY 7.4 HDL CHOLESTEROL 0.95 LDL CHOLESTEROL 5.58 TRIGLICERYDY ...

Konkrementy w nerkach

... erytrocyty w polu widzenia. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ. Jeszcze jedno mi się nasunęło. Co do 2. czyli śledziony. Mam zawartość żelaza we krwi lekko powyżej normy, oraz praktycznie zawsze RBC przy górnej normie tzn. 5,7 w granicy do 5,8 10^6/mm^3. ...

Nawracające bóle jelita o charakterze kolkowym

... erytrocyty utrzymują się przy górnej granicy. Tak ma od urodzenia.. Proszę mi powiedzieć, czy na podstawie powyższych badań, które wykonuje od marca ( tj. 7 miesięcy ) i są dobre to jakie to jest ryzyko, że jest to właśnie rak na jelitach? Czy biorąc ...

Czy guzek lity w tarczycy jest najbardziej niebezpieczny?

... erytrocytami, pojedyńcze makrofagi,na załączonym zdjęciu usg pisało guzek lito - płynowy, mój lekarz endokrynolog zlecił jedynie obserwację, kontrolne usg wykazało,że to jednak guzek lity, który w porównaniu z badaniem poprzednim nie uległ progresji ...

Ból, pieczenie i kłucie w prawej pachwinie, przepuklina?

... Erytrocyty/Krew nb Lekarz, skierował mnie teraz do urologa. Ale mam termin dopiero za 2 tygodnie! Wydaje mi się , że czuję podłużne pogrubienie pod skórą w górnej części pachwiny, chwilami czuję jakby bolała mnie skóra na podbrzuszu i pachwinie. Czy ...

Morfologia krwi, badania biochemiczne i badanie moczu

... Erytrocyty ( - ) Azotyny ( - ) Leukocyty ( - ) Nabłonki płaskie ( pojedyncze w preparacie ) Leukocyty ( pojedyncze w preparacie ) Bakterie ( nieliczne w polu widzenia ) Inne ( liczne pasma śluzu w polu widzenia ) Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuj ...

Wyniki-czy są ok?

... ERYTROCYTY 3,84 Hemoglobina 12,3 Hematokryt 35,4 patrz morfologia: http://www.laboratoria24.pl/lab/_badania.php/id/146 patrz OB: http://www.laboratoria24.pl/lab/_badania.php/id/59 dziękuję - lekarz profesor rozłożył ręce gdyż twierdzi, że są *dziwne* ...

Erytrocyty w moczu

... erytrocyty w moczu patrz: http://resmedica.pl/archiwum/zdart8998.html Mogą być objawem kamicy nerkowej. ...

Rozmaz krwi obwodowej

... erytrocyty polichromatofilne Anizocytoza wyraźna Anizochromia wyraźna Dodam,że ponad miesiąc temu stwierdzono anemię megaloblastyczną z podejrzeniem choroby Addisona - Biermera. HGB wynosiła wtedy 6.9 ( g/dl ), obecnie 9.8 ( g/dl ) gdyż przyjmuję zas ...

Niepokojące wyniki *Mocz - Analiza Ogólna*

... erytrocyty - nieobecne mocz - osad Nabłonki płaskie pojedyńcze w polu widzenia Leukocyty - 4 - 8 w polu widzenia Bakterie - pojedyńcze w preparacie Śluz - liczne pasma w preparacie Bardzo proszę o jakies odpowiedźi bo obawiam sie że może być coś złeg ...

Ból w prawym boku, miałam ostre ataki kolki nerkowej

... erytrocyty świeże - 5 - 8wpw. erytrocyty wyługowane - poj.w prep. szczawiany wapnia - poj. fosforany bezpostaciowed.licz. bakterie - d.licz. Co oznacza taki wynik?Pozdrawiam Wynik nie wskazuje, aby w układnie moczowym występował jakiś stan zapalny. J ...

Ból ucha i części potylicznej

... erytrocyty 5,62, Leukocyty 8,73, Hemoglobina 15,2, MCV 81,1 ) Skończyłam Zamur, ale poprawa nie jest całkowita. Nadal czuje dyskomfort w głowie i uchu, ale nie mam zawrotów głowy. Temperatura ciała wynosi 37 - 37,2. Czy jestem niedoleczona? Proszę o ...

Leukocyty w moczu

... erytrocyty bardzo liczne barwa żółta przejrzystość mętny osad: nabłonki płaskie pojedyńcze leukocyty 11 - 18 norma 1 - 5 wpw skupiska leukocytów liczne erytrocyty pokrywają pole widzenia norma 0 - 3 wpw bakterie nieliczne śluz skąpy A z krwi: morfolo ...

Proszę ointerpretację

... erytrocyty częściowo wyługowane dość liczne A oto wynik posiewu moczu ziarniaki koagul( - ) test goulda dodatni Z góry dziękuję za odpowiedź Wynik może świadczyć o niewielkim stanie zapalnym dróg moczowych na tle bakteryjnym ( ziarniniaki gram ujemne ...

Czy usuwać guza tarczycy? którego lekarza posłuchać?

... erytrocyty i tyreocyty. Bardzo proszę o poradę, bo nie wiem już co robić... Mam 46 lat Wskazaniem do leczenie operacyjnego jest guz o średnicy powyżej 35 mm, a Pani zmiana ma już 7 cm. W takiej zmianie występuje duże ryzyko wystepowania nowotworu. dz ...

Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze trzonów

... Erytrocyty 4,99 mln/ul Hemoglobina 14,7 g/dl hematokryty 41,4% MCV 83,0 fl MCH 29,5pg MCHC 35,5g/dl płytki krwi 233 tys/ul neutrofile 42,9% limfocyty 41,5% monocyty 11,1% eozynofile 4,0% bazofile 0,5% neutrofile 1,71 tys/ul limfocyty 1,65 tys/ul mono ...

Duże zwapnienie tarczycy

... erytrocytami i trzy kontrolne usg ,ostatnie w październiku ,endokrynolog umówił mnie na kolejna wizytę za rok, guzek jest lity, boję się ,słyszałam ,że zwapnienia bardzo źle świadczą Duże zwapnienie świadczy z reguły o stanie zapalnym przewlekłym, ja ...

Niecharakterystyczny guzek w piersi

... erytrocyty pasma koloidu oraz pojedyńcze skupiska komórek nabłonkowych .komórek atypowych nie naleziono obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej.proszę odpowiedzieć na moje pytanie czy to coś grożnego za 2 tygodnie mam tego guzka wyciąć sama naz ...