Jod na tarczycę

Rak tarczycy

... jodu w pożywieniu, szczególnie na obszarach objętych endemią wola ( rak pęcherzykowy ) - nadmiar jodu ( rak brodawkowaty ) - nadmierna stymulacja tarczycy przez TSH - działanie promieni jonizujących - czynniki genetyczne ( rak rdzeniasty, raki zróżni ...

Charakterystyka kliniczna raka tarczycy

... jodochwytność w obrębie guza i jego przerzutów, zaś T3 i T4 zmniejsza. Przeżycie 5 - letnie wynosi około 95%. Fotografia 2. Rak brodawkowaty w obrazie pooperacyjnym. Rak pęcherzykowy ( carcinoma follicularae ) Rak pęcherzykowy stanowi 15 - 25% nowotw ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Rak tarczycy brodawkowaty

... jodowanie. Przerzutów do węzłów nie ma. Jakie jest rokowanie? Czy wyjdzie z tego? Nie znam osoby z takim przypadkiem choroby - czy byłaby możliwość jakiejkolwiek informacji od osoby, która jest po tak ciężkiej chorobie? A czy po jodowaniu osoba musi ...

Tarczyca - podejrzenie ucisku

... jod 2 razy dziennie przez pol roku i moim zdaniem tez nic.Mialem tez USG tarczycy w maju: gruczol tarczycowy polozony prawidlowo, smetryczny, powiekszony, o echu jednorodnie wzmozonym, bez widocznych struktur patologicznych, plat lewy: 21x22x57 mm - ...

Rak brodawkowy tarczycy

... jodoterapia jodem radioaktywnym, który unieszkodliwia dodatkowe ogniska nowotworowe w organizmie. ...

Nadczynność tarczycy a operacja

... jodem radioaktywnym 131. Po odpowiednim przygotowaniu pacjenta podaje się dożylnie odpowiednio spreparowany izotop jodu, który jest silnie wybiórczo radioaktywny względem komórek tarczycy. Radiojod powoduje farmakologiczną, radioizotopową resekcję na ...

Czy może odrosnąć płat tarczycy?

... jodu mogą szybko się namnażać. Dlatego nie ma co się dziwić, że endokrynolog wyczuwa płat tarczycy. Jednak dokładnie okaże się czy tak jest w USG tarczycy. Możliwe, że taki płat odrósł i doszło do stanu zapalnego. Wszystko wyjaśni się w czasie USG. ...

Ziarniniak po usunięciu tarczycy i po radiojodowaniu

... jodowaniu w Centrum Onkologji w Warszawie otrzymała kartę informacyjną, w której w części USG szyi m.in. napisano cytuje: w rzucie zgrubienia, pośrodkowo nieznacznie po stronie prawej nad blizną widoczne drobne pole dł. 8 mm nieregularne odp. ziarnin ...

Terapia jodem przed czy po operacji tarczycy?

... jod, aby naświetlil te cząstki, które po otwarciu podczas opracji będa widoczne, gdyż będa świeciły. Dodatkowo mam mieć też usunięte węzły chłonne ( chociaż nikt nie stwierdził, ze są powieszone ). Czy to profilaktycznie sie usuwa węzły czy najpierw ...

Wszczepianie przytarczyc po resekcji tarczycy

... jodu ( sól ) po usunieciu całej tarczycy ( rak brodawkowaty )? Oczywiście wykonuje się zabiegi wszczepiania przytarczyc. Zabieg taki jednak wykonuje się jednoczasowo w czasie całkowitej resekcji tarczycy, gdy dokładnie zlokalizuje się przytarczyce, a ...

Skutki odstawienia Euthyroxu przed podaniem radiojodu

... jodu,aby usunąć resztki wyciętej wcześniej operacyjnie tarczycy. Minął okres 2 tygodni - od czterech dób walczę z bólem głowy ( wzmagającym się np. przy kaszlu, pochylaniu, kręceniu głową, wzrosło mi ciśnienie, zwłaszcza to drugie do 120, lekarz rodz ...

BAC tarczycy pod kontrolą USG

... jodu. Jednak u większości chorych leczenie jodem promieniotwórczym ma w zasadzie charakter uzupełniający wcześniejsze leczenie operacyjne. ...

Rak brodawkowaty tarczycy i usunięcie tarczycy

... jodem. Niestety niedawno podczas kontroli usg wykazało że mam powiększonego węzła chłonnego ok 11mm. Co to może oznaczać? Dodam, ze nie byłam w tym czasie przeziębiona. Czy taki węzeł może być w moim przypadku niebezpieczny. Czy mam szanse na całkowi ...

Praca fizyczna po operacji wycięcia guzków tarczycy

... jodowymi - zwykle długotrwałe.Systematyczne badanie obwodu szyi/przy niezmienionej masie ciała/ i badanie scyntygraficzne.Nie znając jednak dokładnych wyników badań,nie można ocenić,czy jest konieczny zabieg usunięcia.Jeśli jednak zachodzi taka konie ...

Rak pęcherzykowy oksyfilny tarczycy

... jodem promieniotwórczym. Najlepiej zgłosić się do ośrodka specjalistycznego. Rokowanie jest lepsze u osób młodszych i kiedy nowotwór nienacieka tkanki otaczające. dziękuję za odpowiedz....mam 38 lat to chyba mogę powiedzieć o tym lepszym rokowaniu... ...

Czy po operacji tarczycy moge wykonac tatuaz?

... jod, w listopadzie mam kolejne przyjecie na oddzial do szpiatala i mozliwe powtorne podanie jodu. czy o zrobieniu sobie w przyszlosci tatuazu moge zapomniec czy jest to sprawa indywidualna kazdego czlowieka i zalezy od zwalczania nowotworu?? Nie pole ...

Operacja czy jodowanie przy nadczynności tarczycy

... jodowanie, czy operacja? Nadczynność tarczycy można leczyć w kolejności:farmakologicznie,radioaktywnym jodem lub chirurgicznie.które jest skuteczniejsze.Jest uzależnione od stopnia choroby i wyników badań.Decyzja należy do lekarza endokrynologa. ...

Uciska powiększona tarczyca koloidowa u mężczyzny

... jodu Ale fakt jest już niezaprzeczalny - ona mnie uciska w szyi. Jestem już po wszystkich możliwych badaniach.. Guzki są *pomyslne* zmiany gruczołu koloidowe i nic poza tym ale ten organ mnie strasznie uciska Mam problem z mówieniem, czuję ucisk na p ...

Używanie polseptolu po usuniętej tarczycy

... jodowanie więc nie zażywam tego leku.ginekolog przepisał mipolseptol czy mogę go uzywać? W jakim celu,został przypisany Polseptol,czy coś dzieje z raną.Długotrwałe używanie nie jest wskazane.Eutyrox,dlaczego zaprzestano, moze wystarczy zmienic dawkę ...

Nadczynność tarczycy

... Jod - 131 po ktorym moje wyniki bylyy bardzo dobre ale ostatnie badania TSH wyszly podwyzszone podaje badanie z 22,10.2008 TSH - 6.24 Free t4 - 14.00 w styczniu TSH - 4.47 FREE T 4 - 13.1 T 3 - 5.1 Mam pytanie czy to jest powrot do nadczynnosci tarcz ...

Guzek tarczycy

... Jod . Troszke to za duzo jak na taka Basie jak ja ?zostaje mi narazie liczyc na cud ze to sie zatrzyma i ze bedzie OK . Wiem ze to troszke nieładnie ,wykorzystuje sytuacje ze moge sie czegos dowiedziec bezposrednio ,,, Ale gnebi mnie jeszcze jeden wy ...

Guzek podtorebkowy w tarczycy

... jodoradioterapia. Ważna jest także ocena kliniczna węzłów chłonnych szyi. Pozdrawiam. Wynik podany jest histopatologiczny po strumektomi. Jeszcze raz podam treść: guzek podtorebkowy średnicy 1 cm i dwoma satelitami podejrzany w kierunku raka brodawko ...

Jodoterapia

... jodoterapii.czy przed tego rodzajem terapii zażywa się hormony tarczycy czy jednak wskazane są jakies leki zastepcze.czy scyntografia nie jest zaburzona jezeli stosuje się euthyrox?bardzo proszę o rzeczowe odpowiedzi .bardzo dziekuję. Przed jodoterap ...

Usunięta tarczyca (carcinoma papillare) a kolejna ciąża

... jod. Wiem, że minął już okres czasu, który był nieodpowiedni do zajścia w ciążę. Myślimy z mężem o drugim dziecku ( syn ma 5,5 roku ), jednak ja ciągle wiąże pojawienie się u mnie raka z poprzednią ciążą. Obawiam się czy choroba nie powróci, tylko w ...

Norma wyniku Tg po usunięciu tarczycy

... jodem z powodu wzmozonego ogniska guzów raka brodawkowatego. Mam pytanie jaka musi być norma wyniku Tg przy leczeniu letroxem 150? Mój wynik to 0,2 tg a tsh 0.207. Czy wynik Tg jest wporzadku? W surowicy zdrowych osób wykrywa się Tg w stężeniu 2 - 70 ...

Niski poziom tyreoglobuliny i TSH po resekcji tarczycy z powodu raka

... jod w Zgierzu. W tej chwili robiłam badania tyreoglobulina 0,49 ng/ml ( strzałka w dół ). TSH 0,006 ( strzałka w dół ). Czy mój wynik jest prawidłowy? Panie Doktorze na wizytę do lekarz muszę czekać do końca czerwca, martwię się czy jest dobrze. Nisk ...

Wznowa w raku tarczycy

... jodem 131. Ciagle jestem pod kontrola onkologa i endokrynologa. W pazdzierniku 2008 bylam na kontroli w COnkologi i bylo wszystko ok. jak zawsze od 6 lat. Wczoraj na wizycie endokrynolog zauwazyl jakas powieksozna struktur - 13mmx4mm - byc moze wezel ...

Znacznie powiększona tarczyca, jodować czy operować?

... jodowac. Moja mama ma 73 lata, bierze tyrozol 5mg i propranolol. - usg: z lutego 2009 r. Znacznego stopnia powiększenie tarczycy w całości - szczególnie płat prawy - do 90x45x46mm, częściowo zamostkowo, echostruktura niejednorodna, mieszana echogenic ...

Usunięty prawy płat tarczycy z powodu tzw. zimnego guzka

... jodem, gdyż od chwili operacji powinnam być na lekach i w ogóle oberwało mi się że się nie leczyłam. /śmieszne prawda - sama miałam to robić?/. Umówiliśmy się na wizytę za dwa tygodnie po wypisie ze szpitala i co si okazało w trakcie wizyty, że żadne ...

Subkliniczna niedoczynność tarczycy

... jodu. Stan taki może przejść w różne formy, nie można tego przewidzieć. Prawdopodobnie jednak raczej taki stan będzie się utrzymywał. Witam!! Mam 46 lat. Jestem w podobnej sytuacji, na tym etapie biorę tabletki hormonalne, a niewiem jak dalej może ro ...

Scyntygrafia tarczycy po podaniu kapsułki na jodochwytność

... jodochwytność jodu i następnego dnia miałam robioną scyntygrafię wynik jest następujący:38,8 co to może oznaczać?? Być może to procent wychwytu jodu. Trudno mi określić - najlepiej wynik skonsultować z endokrynologiem. ...

Niedoczynność tarczycy a serce

... jodem przeszłam na niedoczynność,cały czas boli mnie serce czy to ma jakiś związek z niedoczynnością na którą się leczę????TSH miałam 14 kiedy mogę spodziewać się jakiejkolwiek poprawy???????? obecnie biorę Euthyrox N 50.Proszę o pilną odpowiedz.Dzię ...

Przerzuty rakowe z tarczycy do płuc i węzłów chłonnych

... jodem w instytucie onkologii w Warszawie. W trakcie odbywania tego leczenia wykonano jej prześwietlenie szyi wraz z rezonansem magnetycznym ciała. Z wyników badania wyszło, że nastapiły przerzuty na płuca i 4 wezly chłonne o wymiarach 3x2x2 cm. W prz ...

Operować tarczycę, czy można jeszcze poczekać?

... jodu 9% co uniemozliwia rozpoznanie .wynik usg - tarczyca połozona typowo o wymiarach 68x18x15mm plat lewy 50x15x11mm ciesn 4mm echogenicznosc miaszu niejednorodna w badaniu pd przepływ miazszowy niezwiekszony obraz może odpowiadac chorobie hoshimoto ...

Candida, grzybica układu pokarmowego

... jodzie J131 mam niedoczynność tarczycy i przyjmuję letrox 75g.Poza tym mam zespół jelita drażliwego i refluks. Możliwe, że powinna Pani zostać skierowana do szpitala zakaźnego w celach diagnostycznych. Grzybica występuje często u osób z zaburzeniami ...

Carcinoma papillare lobi sinistri glandulae thyreoideae

... jodowychwytności to leczenie raka może zostać zakończone ( oczywiście trzeba będzie się jeszcze leczyć hormonalnie i wykonywać okresowe kontrole ). patrz: http://www.echirurgia.pl/tarczyca/charakterystyka_kliniczna_raka_tarczycy.htm ...

Leczenie radiojodem po usunięciu tarczycy

... jod?Wolalabym , aby jod *dobił*ewentualne kom nowotwor.jak dalej powinno wygladac moje leczenie, jakie badania powinnam miec wykonane w takiej sytuacji? bardzo mnie to martwilam nastawilam sie na jodowanie, boje sie , ze leczenie moze nie byc skutecz ...

Rozpoznanie biopsji tarczycy, co oznacza?

... jodu radioaktywnego. Bez tych danych klinicznych nie podam Pani dokładnych informacji. na ile % ma Pan pewność ze to rak... patrzac na wynik tej biopsji... i czy to jest złośliwe? ...