łagodne zmiany piersi

Mammografia w chorobach sutka (piersi)

... łagodne - jak wyżej. 3. Zmiany pośrednie, prawdopodobnie łagodne - wskazana kontrolna mammografia za ok. 6 miesięcy, ewentualnie wykonanie projekcji dodatkowych lub USG. 4. Zmiany pośrednie, mogące sugerować raka - wskazana BAC. 5. Zmiany o wysokim p ...

Mammografia wykaże czy torbiel czy guzek w piersi?

... łagodną. Skoro są to zagęszczenia to jest to raczej zmiana lita. czy zawsze wynik mammografii pokrywa się z wynikiem usg??mam wynikbirads 4, czy podczas usg może się zmienić diagnoza? Mój wynik mammografii piersi o budowie tłuszczowo - gruczołowej.w ...

Lipoma w piersi (obfite strzępy dojrzalej tkanki tłuszczowej)

... łagodnym. Rosną tylko miejscowo i czasami mogą uciskać na nerwy przez co dają dolegliwości bólowe. Wycięcie tych zmian doszczętnie, w całości zabezpieczy Panią przed powstawaniem tłuszczaków, ale tylko w miejscu wycięcia. Niestety mogą powstawać nowe ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Owalne ognisko hypoechotoniczne w piersi, fibroadenoma?

... łagodna. Trzeba jednak wykonać biopsję zmiany. Więcej na ten temat: http://www.echirurgia.pl/sutek/zmiany_guzkowate_sutka.htm Najlepiej z wynikiem udać się do lekarza. dzień dobry mam pytanie , karmię piersią juz 9 miesięcy ostatnio miałam robione us ...

Hypoechotonicze ogniska w piersiach

... łagodnego. Jednak, aby cokolwiek więcej na ten temat powiedzieć należy wykonać biopsję zmian. Bardzo dziekuje : ) mam nadzieje ze to nie bedzie nic powaznego. Dziekuje ...

Ból pleców przy łagodnym przeroście prostaty

... łagodny przerost prostaty ale od jakiegoś czasu bolą mnie plecy odcinek lędźwiowy i piersiowy ból jest wyczuwalny przy dotyku czy są to objawy raka stercza byłem u urologa stwierdził ze to nie rak robiłem tez RTG kręgosłupa bez zmian chorobowych więc ...

Tłuszczakowłókniaki w piersi

... łagodną zmianą ale najlepiej ją usunąć. OK( Proszę się nie denerwować, błagam!!: ): ) )jeszcze jedno pytanie. Gdyby - pfu, pfu - okazałaby się, ze mam raka złośliwego, dobrze odgraniczonego - 5.7 mm, węzły chłonne niepowiększone - mam szanse na wylec ...

W piersi zabrodawkowo obustronnie mikrozwapnienia - sekrecyjne

... łagodności ( np. zwapnienia w przewodach wyprowadzających mleko na skutek zastoju wydzieliny ). raczej są to zmiany łagodne. Jednak najlepiej w tej sprawie skonsultować się z poradnią schorzeń sutka. Być może trzeba dodatkowo będzie wykonać jeszcze U ...

Ogniskowe zagęszczenie w piersi

... łagodną typu gruczolaka, włókniakogruczolaka. Zmiana jest bardzo niewielka. Trzeba wykonać badanie USG wg zaleceń radiologicznych. Jeśli ta zmiana będzie dobrze widoczna w USG dobrze by było ewentualnie wykonać biopsję cienkoigłową. W zależności od w ...

Piersi ze zrębem o typie łagodnej dysplazji

... łagodnej dysplazji, gęste, co obniża czułość diagnostyczną badania mammograficznego. Podejrzanych zmian ogniskowych nie stwierdzono Mikrozwapnień patologicznych nie stwierdzono Skóra nad gruczołami piersiowymi nie zmieniona. W widocznych częściach do ...

Łagodny włókniakogruczolak w piersi

... łagodna postać włókniakogruczolaka musi być usunięta chirurgicznie? Najlepiej takie zmiany usuwać. Jednak decyzję należy podjąć wspólnie z lekarzem prowadzącym. ...

Hypoechogeniczne ognisko w piersi

... łagodnego w obu piersiach jedna zmiana w piersi lewej pewnie typu gruczolakowłókniaka ( być może ) druga to zwykła torbiel. Najlepiej byłoby wykonać biopsję cienkoigłową obu zmian, aby pogłębić diagnostykę. O tym jednak musi zadecydować lekarz prowad ...

Fragmenty tkanki włóknistej w piersi

... łagodna( fibrosclerosis, adenosis ) To zmiana łagodna gruczolakowata, stwardnienie włókniste. Dziękuję za bardzo szybką odpowiedz. Proszę mi jeszcze odpowiedzieć czy taką zmianę usuwa się chirurgicznie, czy farmakologicznie, a może nie wymaga to lecz ...

Ognisko hypoechogenne o charakterze zmiany litej w piersi

... łagodne nie istnieją inne metody leczenia? - nie powinna się liczyć z tym, że mogą się pojawić kolejne? - tak może niestety być jaki wpływ na powstawanie takich zmian może mieć obciążenie genetyczne? - niestety korelacja w raku sutka z rodzinnym wyst ...

Lita zmiana w piersi, prawdopodobnie fibrodenoma

... łagodnej. Zmiana jest niewielka. Jednak, aby potwierdzić podejrzenie ostatecznie trzeba wykonać biopsję cienkoigłową, aby cytologicznie oznaczyć czym faktycznie jest ten guzek. wynik usg nieostro zarysowany obszar o niejednoronej echogenicznosci o wy ...