Limfocyty 52

Postacie raka sutka (piersi)

... limfocytami. Rysunek 3. Rak rdzeniasty sutka - preparat makroskopowy w przekroju w pobliżu brodawki sutkowej. Rak zapalny sutka ( piersi ) Rak zapalny sutka ( piersi ) wykazuje objawy stanu zapalnego, budowa histologiczna niejednorodna, obejmuje wszy ...

Guzek hypoechogenny tarczycy i podwyższone TgAb

... limfocytowym zapaleniu tarczycy ( choroba Hashimoto ). Z uwagi na to, że ma Pani chorobę Hashimoto dlatego jest TgAb tak wysokie. Ten niewielki guzek w tarczycy o strukturze hypoechogenicznej to zapewne niewielka torbiel - nic niepokojącego. Z tymi w ...

Powiększone węzły chłonne krezki jelita i ich przyczyna

... limfocyty 20,1 ,monocyty 2,3, w rozmazie manualnym limfocyty 22, ob 12, crp 0,17 mg/dł podaje wyniki odbiegajace od normy. Badania krwi robiłam miesiac temu, przy czym córka przechodziła wtedy infekcje wirusowa. Czy te wezły to cos co musze natychmia ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Czy usunięcie śledziony może spowodować chorobę szpiku?

... limfocytozę. Ale tak znaczny wzrost przemawia za chorobami mieloproliferacyjnymi ( nadpłytkowość, włóknienie szpiku, czerwienica prawdziwa, przewlekła białaczka szpikowa, jeśli w rozmazie były obecne blasty ). Powiększenie śledziony w tych przypadkac ...

Rozpoznanie po wycięciu płata tarczycy

... limfocytarne, rozproszone małego stopnia. Co mam robic po takim rozpoznaniu czy to cos złego.Jakie mam podjać kroki w leczeniu.Jestem zdesperowana bo najblizy termin jaki mi wyznaczyli na odczyt wyniku za 2,5 miesiaca a przeciez przez ten czas mozna ...

Badanie krwi wskazuje stan zapalny w organizmie?

... Limfocyty 52 Neutrofile 40 Inne ( Eo Bazo Mono 8 Limfocyty 3,2 Płytki krwi 289 MPV 10,2 PDW 12 P - LCR 27 OB 1 Na wynikach podwyższone wartości są zaznaczone. Nie zostały podane jednostki a każde laboratorium przyjmuje swoje normy, które w porównaniu ...

Wyniki USG, badania krwi i moczu

... limfocyty 64% norma 20 - 45 monocyty 3 % norma 1 - 8 0b 30 norma 15 crp ujemny zelazo 38,9 ug/dl norma 36,8 - 169.6 kreatynina 0,62 mg/dl norma 0,58 - 1.2 sód 132,1 mmol/l norma 135 - 145 potas 4, 66 mmol/l norma 3,6 - 5 mocz przejrzystość - mętny ko ...

Powiększona śledziona i małopłytkowość

... LIMFOCYTY 29,3 NEUTROFILE 63,3 EOZYNOFILE 0,9 BAZOFILE 0,4 MONOCYTY 4,1 LUC 1,9 LIMFOCYTY 3,39 tys/ul neutrofile 7,18 eozynofile 0,11 bazofile 0,04 monocyty o,47 LUC 0,22 żelazo 55sód 143 potas 4,5 podaję teraz wyniki badania moczu które bardzo mnie ...

Guz płata lewego tarczycy

... limfocyty Robilam tez we Wroclawskiej klinice na ul.Pasteura 4 Scyntygrafia tarczycy z uzyciem 99mTc Tarczyca dwuplatowa,niesymetryczna,prawidlowo polozona.Gromadzenie jednorodne.W dolnym biegunie plata lewego obszar o znacznie zwiekszonym wychwycie ...

Dolegliwości po laparatomi poprzecznej sposobem Pfannenstiehla

... Limfocyty 56,7 % Erytrocyty 4,51 ml/ul 4,2 - 5,4 Hemoglobina 13,2 g/dl 12,0 - 16,0 Hematokryt 37,3 % 37 - 47 MCV 82,8 fl 81,0 - 97,0 MCH 29,3 pg 28,0 - 32 MCHC 35,4 g/dl 32 - 36 RDW 13,9 % Płytki krwi 277 tys/ul 150 - 400 OB 11 1 - 12 Czy jest czym s ...

Powiększenie śledziony w ciąży

... limfocyty 15, a norma jest 21, rbc 3.84 a norma 4.1, hct 34.8 norma 38, nizszy poziom plytek utrzymywal mi sie rowniez przed ciaza, czasami ponizej 100 - 80, 90. Boje się, ze jest za duza sledziona. Z jakich powodow ona sie powiększa? Jakie choroby p ...

Colitis nn specyfica

... limfocyty i domieszka eozynofiów. Jak to leczyć bo dostałem lek o nazwie duspatalin retard i zbytnio to nie pomaga W zasadzie o leczeniu powinien decydować lekarz. Wszystko zależy od tego, jakie objawy występują. Niespecyficzne zapalenie jelit może w ...

Wycinki z kątnicy i polip wstępnicy

... limfocytów, plazmocytów i granulocytów kwasochłonnych w obrębie blaszki właściwej. Gruczoły nieregularnie rozmieszczone ( material opisany jako: górny fałd zastawki krętniczo - kątniczej ). Stan taki jak opisany powyżej świadczy o niespecyficznym zap ...

Guz przerostowy gruczołu tarczowego

... limfocytowe tarczycy rozlane typu Hashimoto - wariant włóknisty oraz w płacie lewym wariant guzkowy odpowiedź dla Juzstyny. Czy jest to zmiana nowotworowa, bo na tej informacji mi najbardziej zalezy..Dziekuje za odp Prawdopodobnie chodziło o wole w p ...

Atak kolki jelitowej

... limfocytami i obrzękiem podscieliska/ prosze o wytłumaczenie tych wyników czekam na wizyte u gastrologa pozdrawiam serdecznie To oznacza stan zapalny jelita grubego. Wprowadzenie odpowiedniej farmakoterapii opanuje ten stan. Gastroenterolog zaleci od ...

Steatosis hepatis praecipue microvacuolaris disseminanta

... limfocyty. W części hepatocytów centralnej strefy zrazików obecne ziarniste, brunatne złogi, najprawdopodobniej lipofuscyny. Stłuszczenie wątroby, szczególnie drobnowłodniczkowe rozsiane. Zmiany zwyrodnieniowe będące wynikiem stłuszczenia. Przestrzen ...

Carditis, gastritis antralis et duodenitis chronica gradu mediocri

... limfocytarne z tworzeniem grudek chłonnych mój wynik badania gastroskopowego: *... w części przedodźwierniczej obrzęk i przekrwienie...* co to oznacza??? Proszę o przetłumaczenie *gastritis antralis k29/44.13/12 pkt* Duodenitis chronica gradu mediocr ...

Nacieki limfocytarne z tworzeniem grudek chłonnych

... limfocytarne z tworzeniem grudek chłonnych* to ten stan zapalny czy co innego? Tak, właśnie to morfologiczne przedstawienie stanu zapalnego błony śluzowej żołądka. Limfocyty to komórki odpornościowe organizmu pojawiające się w czasie stanu zapalnego. ...

Guzy na podudziu inflamatio i granulatio chronica

... limfocytów i nielicznych plazmocytów oraz sporadycznych wielojądrowych komórek olbrzymich obecnych na terenie tkanki podskórnej. Obraz histopatologiczny może odpowiadać początkowemu stadium Erytema induratum. Rozpoznaje się zapalenie naczyń*. Skierow ...

Zwyrodnienie tarczycy typu wola wieloguzkowego

... limfocyty w tle rozmazów. Obraz cytologiczny przy zgodności z danymi klinicznymi mieści sie w pojeciu struma nodosa. JAKI JEST WYNIK BADANIA BIOPSJI? Co powinnam z tym zrobic czy rozpocząc leczenie farmakologiczne czy tez usunąć operacyjnie? Wynik ba ...

Hiperplastyczny guzek koloidowy w tarczycy

... limfocytarne Dziękuję za wcześniejszą odpowiedź. Sprawy jakoś się toczą. Ciągle mnie intryguje czy jest jakaś różnica między guzkiem koloidowym tarczycy a hiperplastycznym guzkiem koloidowym tarczycy? Wykryto mi tego hiperplastycznego i nie wiem co t ...

Guz tarczycy a problemy z zajściem w ciążę

... limfocyty i syderofagi, skąpe masy koloidowe. Obraz cytologiczny zmian łagodnych. TSH - 1,77 ( 09.2009 ) - 3 tyg. po poronieniu TSH 3 gen. - 2,89 ( 11.2009 ) FT4 - 1,58 Czy wyniki mogą mieć związek z tym,że mam problemy z zajściem w ciążę? a gdy w ko ...

Guzek łagodny Myofibroma seu fibrohistiocytoma benignum

... limfocytarnymi .Wokół guzka tkanka łączna włóknista ( torebka ) i tłuszczowa. W komórkach wrzecionowatych dodatni odczyn SMA i CD34.Barwienia:EMA,S - 100,CD99,desmina, ujemne.Odczyn bcl - 2 pozytywny wyłącznie w części limfocytów .Obraz mikroskopowy ...

Choroba rozrostowa układu chłonnego

... limfocytarnego o morfologii komorek centrow rozmnazania grudek chlonnych - centrocytow.Obraz cytologiczny w pierwszej kolejnosci odpowiada chorobie rozrostowej ukladu chlonnego.Bardzo prosze o szybką odpowiedz,do chirurga tata ma dopiero 17 grudnia.D ...

Rozmaz krwi obwodowej

... limfocyty 33% monocyty 7% Poikilocytoza - dość wyraźna Polichromatofilia pojedyncze erytrocyty polichromatofilne Anizocytoza wyraźna Anizochromia wyraźna Dodam,że ponad miesiąc temu stwierdzono anemię megaloblastyczną z podejrzeniem choroby Addisona ...

Zapalenie odbytnicy

... limfocytarnego ) - patrz: http://www.emedica.pl/szczeg_choroby.php3?nr=180&typ=1&nazwa=chirurgia http://www.jestemchory.pl/chapter.via?id=371 http://www.zdrowemiasto.pl/_zm/?art=63 Tyle to ja też wyczytałam, tylko to się nie zgadza z moimi ob ...

Powiększone węzły chłonne karkowe

... limfocytozą oraz niebolesne powiekszone węzły chłonne karkowe ( 2 po prawej stronie ). Węzły powiekszone sa już od jakiś 2 miesiecy. Dodam że pol roku temu bylam w szpitalu ze wzgledu na toksoplazmoze, robilam badania w kierunku nawrotu ale sa prawid ...

Skąpe nieliczne tyreocyty bez cech atypatii leżące w rozproszeniu

... limfocyty. Proszę jeśli to możliwe o informację co dalej muszę robić, ponieważ dotychczasowy lekarz prowadzący bagatelizuje wszystkie wyniki. Materiał badawczy także nie jest duży. Obraz cytologiczny jest prawidłowy, bez cech nowotworu z niewielkim o ...

Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze trzonów

... limfocyty 41,5% monocyty 11,1% eozynofile 4,0% bazofile 0,5% neutrofile 1,71 tys/ul limfocyty 1,65 tys/ul monocyty 0,44 tys/ul eozynofile 0,16 tys/ul bazofile 0,02 tys/ul PDW 12,7 fl MPV 10,7 fl pct 0,25 % P - LCR 31,1 % RDW - SD 36,7 fl RDW - CV 12, ...

Badanie morfologiczne szpiku kostnego

... limfocyty - Limfocyty 4,8% Plazmoblastry - Plazmocyty - immunoblasty Razem 4,8% Układ siateczkowy niezróznicowane - siateczki wlasciwe 1,2% promonocyty monocyty makrofagi tuczne Razem 1,2 Krew obwodowa blastry promielocyty mielocyty metamielocyty pał ...

Subpopulacja limfocytów (T,B,NK)

... limfocytów( T,B,NK ) limfocyty 3,46 1,3 - 1,9 limfocyty CD4+ 1,11 0,6 - 0,98 limfocyty CD4+[%] 32 43 - 54 limfocyty CD8+ 1,04 0,42 - 0,66 limfocyty CD8+[%] 30 28 - 37 stosunek CD4/CD8 1,1 1,1 - 1,9 limfocyty T CD3 2,35 1,0 - 1,5 limfocyty T CD3 [%] 6 ...

Stan zapalny tkanki podskórnej

... limfocytów i nielicznych plazmocytów oraz sporadycznych wielojądrowych komórek olbrzymich obecnych na terenie tkanki podskórnej.* Lekarz stosuje różne maści, ale to nie pomaga. Co dalej stosować? Trudno mi doradzać, gdyż nie wiem jak zmiana wygląda m ...

Podejrzenie dysplazji szyjki macicy

... limfocytów. Dodam,że byłam z wynikami u lekarza i dowiedziałam się tylko tyle, że mam jak najszybciej starać się o dziecko. Proszę, więc o wyjaśnienie tego, co wykryto podczas zabiegu. Dziękuję. Praktycznie nic nieprawidłowego. Wszystko jest w normie ...

Pojedyncze o prawidłowej strukturze węzły chłonne szyi

... limfocytów 47% ,czy taki obraz może być przyczyną początku poważnej choroby? Opis oznacza występowanie prawidłowych węzłów chłonnych czyli niepodejrzanych o patologię. Raczej nie ma podstaw do niepokoju i prawdopodobieństwa zmian złośliwych w węzłach ...

Podejrzenie o ca papillare

... limfocytów. L - Płaciki oxyfilnie zmienionych tyreocytów o jasnych,polimorficznych jądrach komórkowych z bruzdami.W tle krew i treść białkowa. Proszę o odpowiedż. Z góry dziękuję. Oczywiście wynik należy skonsultować z endokrynologiem. Zapewne wyśle ...

Ścięty płyn białkowy z tyreocytami

... limfocyty i zwapnienia. obraz cytologiczny może odpowiadać guzkowi pęcherzykowemu tarczycy* badanie zostało zrobione, ponieważ lekarz odnalazł guzek w tarczycy, a w trakcie USG okazało się, że guzek ma wymiary kilkanaście milimetrówx10x8mm czy to now ...