Niedoczynnośc

Powikłania po leczeniu radiojodem J131

... niedoczynność tarczycy. Ale właśnie po to leczy się jodem radioaktywnym, aby resztki komórek tarczycy uległy zniszczeniu. Tak poza tym leczenie to jest bardzo bezpieczne i nie ma innych powikłań. Należy tylko pamiętać, że po podaniu radiojodu należy ...

Podejrzenie choroby Hashimoto

... niedoczynności gruczołu. Rzeczywiście u Pani gruczoł tarczycy jest pomniejszony, jednak poziom TSH jest w zakresie normy ( bez cech niedoczynności tarczycy ) a poziom anty - TPO ( przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej ) nie jest jednoznaczn ...

Tarczyca i wycinane migdały

... niedoczynność tarczycy moje Tsh 4,5. I lekarka laryngolog kazała mi usunać migdałki bo ciagle choruje i coraz gorzej słyszę. w związku z tym rodzi się pytanie, czy przy rozregulowanych hormonach tarczycy którą dopiero zaczynam leczyć mogę iść usunąć ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

USG tarczycy - gruczoł tarczowy dwupłatowy powiększony dolny

... niedoczynność tarczycy od 5 lat. Biorę Euthyrox. Moja endo stwierdziła chorobę Hashimoto. Tsh mam zawsze ponad normę, różnie 5* 6. Przeciwciała a - Tpo poziom 238. Tydzień temu zrobiłam usg *Gruczoł tarczowy o niejednolitej echostrukturze, obustronni ...

Normy TSH

... niedoczynność, natomiast poniżej 0,4 nadczynność. jesli ja mam tsh 2,67 ilekarz odkryl u mnie horobe hashimoto a normy na wynikach wynosza od 0,4 do 4.jak to jest naprawde.bo czegos tu nie rozomiem.biore hormon w tabletkack 1/2 tablekti dziennie prze ...

TSH i fT4 jest poniżej normy, fT3 w normie

... niedoczynność przedniego płata przysadki. Proszę powiedzieć mi czy mój wynik TSH 0.956 jest prawidłowy czy mój wynik TSH 0,11jest prawidłowy proszę napsać mi czy mój wynik tah 1.1068 jest dobry ...

Duże sutki u chłopaka

... niedoczynność tarczycy ( 6.12 ) lecze sie na tarczyce i nie wiem - byc moze niedoczynnosc tarczycy jest skutkiem bardzo mocnego powiekszenia lewgo sutka.Prosze o odpowiedz.Błagam odpiszcie bo nie wiem co mam robic , a lekarze ciagle mowia ,ze nie sie ...

Powiększona tarczyca - co to oznacza?

... niedoczynność? Proszę o jak najszerszą odpowiedź i zaspokojenie moich podejrzeń... Boje się bo nie wiem co to takiego tak naprawdę. proszę o pomoc! Pozdrawiam Niesamowitą liczbę informacji chciałaby Pani uzyskać. Tarczyca to narząd o których pisze si ...

Metabolity ketosteroidowe

... niedoczynność nadnerczy. Hormony nadnerczy wpływają na utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno - elektrolitowej. Bardzo dziękuję za odp. Oczywiście, gdy wynik będzie nieprawidłowi będzie Pan wymagał dalszej diagnostyki nadnerczy. Na pewno na początku ...

Każdy guz tarczycy trzeba operować?

... niedoczynność. Zażywam Euthyrox N. Czy potrzebna jest operacja, trzeba usunąć tarczycę? Oczywiście nie każdy guzek tarczycy kwalifikuje się do leczenia operacyjnej. Decyzję, co do operacji tarczycy podejmuje zawsze endokrynolog nie zaś chirurg. Opisy ...

Operacja usunięcia płata tarczycy a przytarczyce

... niedoczynności przytarczyc, jaka powinna zostać zalecona ich diagnostyka oraz ewentualne leczenie i czy jest możliwe, że ich usunięcie to drobiazg lub norma? 3. Próbowaliśmy wyjaśniać problem na oddziale gdzie mama była operowana i usłyszeliśmy, że r ...

Nadmierna potliwość u dziecka

... niedoczynnosc tarczycy, ale pod wzg endokrynologicznym jest wszystko w jak najlepszym porządku. Byłyśmy w różnych poradniach. Na pewno jest problem z metabolizmem ( np. podwyższony aspat ). Przy porodzie doszło do niedotlenienia mózgu. Moje pytania: ...

Przeszczep przytarczyc

... niedoczynność ) przy operacji wycięto mi przytarczyce, które regulują wapniem, w skutek braku wapnia mam tężyczkę jest to bardzo uciążliwe. W chwili obecnej znowu grozi mi zabieg tarczycy, proszę wszystkich chirurgów endokrynologów o pomoc i odpowied ...

W tarczycy lekko hyperechogenny twór guzkowy

... niedoczynności.Moje aktualne usg: Stan po częściowej strumektomii,kikuty P - 14,5 x 9 x 32,5 L - 10,5 x 13 x20,5 Odrost zwłaszcza prawego płata tarczycy.Zarysy płatów nierówne,b.nieregularne lewego kikuta.Oba kikuty obniżonej echogeniczności. W prawy ...

Mała tarczyca

... niedoczynności tarczycy. Należy wykonać badania poziomów hormonów tarczycy we krwi. Po uzyskaniu wyników skonsultować się z endokrynologiem. ...

Subkliniczna niedoczynność tarczycy

... niedoczynnosc tarczycy tsh 7,30 a ft3 ft 4 w normie!! nie biore żadnych leków!! moje pytanie czy to jest sygnał że zaczynam mieć poważne problemy z tarczyca i że subkliniczna powoli bedzie sie przeistaczac w pełną tarczyce czy sama z czasem zniknie? ...

Guz pęcherzykowy tarczycy

... niedoczynnosc hashimoto ,biorę Euthyrox N 75 moje ostatnie wyniki: TSH - 1,830 /norma 0,400 FT4 [wynik 1.18, norma ( 0.8 - 1.9 )] FT3 [wynik 3.25, norma ( 1.8 - 4.2 )] wynik usg - guz na prawym płacie tarczycy 2,6 cm ,wynik biopsji - guz pęcherzykowy ...

Tsh tarczycy 8,230

... niedoczynność!!! Witam miałam robione w tym tygodniu tsh tarczycy i wynik wyszedł 8,230 a wiem ze norma jest do 4,00 co może oznaczać taki wynik proszę o pilną odp. patrz: http://www.laboratoria24.pl/lab/_badania.php/id/85 Patrzyłam ale nic nie rozum ...

Nieregularne ogniska hypoechogenne o nieostrych zarysach w tarczycy

... niedoczynność, zaczęłam tyć itd. Brałam Letrox, po którym się źle czułam... Obecnie biorę Euthyroks N100 i przy tej dawce wyniki TSH, fT3 i fT4 są prawidłowe. Nigdy nie miałam robionych przeciwciał. Treść wczorajszego badania USG: *Gruczoł tarczowy d ...

Euthyrox N 50 a tycie

... niedoczynnością czy z nadczynnością tarczycy TSH było w normie*przed zabiegiem brałam Euthyrokx25 teraz połowe 75 *ciągle bym coś jadła mam napady dosłownie głodu* rozmawiałam z lekarką ale mówi że lek nie ma na to wpływu* co roku na wiosne udawało m ...

Badanie płata z guza trzonu kości piszczelowej lewej

... niedoczynność tarczycy, jestem po strumektomii. Noga zaczęła mnie boleć najpierw w trakcie biegania ( biegałam sporo ), potem także w czasie chodzenia.Dlatego poszłam do lekarza. Poza tym z badań krwi - ostatnio TSH, ft3 i ft4 dobre - wg lekarza inte ...

Niedoczynność tarczycy a serce

... niedoczynnością na którą się leczę????TSH miałam 14 kiedy mogę spodziewać się jakiejkolwiek poprawy???????? obecnie biorę Euthyrox N 50.Proszę o pilną odpowiedz.Dziękuje. Tak, choroby tarczycy wpływają na układ sercowo - naczyniowy. Powinna Pani skon ...

Niedoczynność i mikrozwapnienia tarczycy

... niedoczynności tarczycy ( dostaje Pani substytuty hormonów tarczycy ). Powiększony węzeł chłonny i zwapnienia mogą świadczyć o przebytym lub obecnie trwającym niewielkim przewlekłym stanie zapalnym tarczycy. Leczenie prawidłowe. Proszę postępować zgo ...

Ból i pieczenie gardła

... niedoczynnosc tarczycy niedawno wykryta Z gory bardzo dziekuje pozdrawiam W tej sprawie najlepiej byłoby skonsultować się z laryngologiem. Objawy raczej związane są z patologią w zakresie samego gardła. Niedoczynność tarczycy raczej nie ma na to wpły ...

Mikrozwapnienia tarczycy

... niedoczynności, niewielkiego stopnia i być może na podłoży zapalnym ( o tym może właśnie świadczyć wynik poziomu hormonów oraz mikrozwapnienia - następstwo przewlekłego stanu zapalnego ). A czy to choroba Hashimoto może rozstrzygnąć badanie histopato ...

Niedoczynność tarczycy a bezpłodność

... niedoczynność tarczycy,tsh mam już unormowane i biorę regularnie Euthyrox N 50 wszystko powoli wraca do normy mam, pytanie czy chorując na niedoczynność skazana jestem na bezpłodność czy mam szansę na zajście w ciążę jeśli tak czy to są duże szanse?? ...

Guz tarczycy a niedoczynność

... niedoczynnosci tarczycy tylko pewnie pani endokrynolog przepisała mi eutyrox zeby guzek sie nie rozwijał ale generalnie chirurg i tak prosił mnie o odstawienie leku poniewaz on nie działa :( Prośba o informacje co mam robic? i jakie leczenie zachowaw ...

Podejrzenie przewlekłego zapalenia tarczycy

... niedoczynności : uczucie zimna,zmęczenia,brak sił na codzienne obowiązki,a dodatkowo zawroty głowy. Dobrze by było wykonać jeszcze badanie anty - TPO oraz anty - Tg czyli badania mówiące o zapaleniu tarczycy. Takie wyniki badań laboratoryjnych mogą ś ...

Częste nawroty infekcji miejsc intymnych

... niedoczynność i podejrzewam że to jest główny problem nawrotów infekcji więc to mi chyba raczej nie pomoże Mówi pani że stosuje priobiotyki ale jakie?Może warto zmienić je na inne.Mi osobiście bardzo pomaga priobiotyk invag który stosuje w celu przyw ...

Niedoczynność tarczycy a ciąża

... niedoczynność tarczycy tsh mam w miarę w normie 2,30 objawy niektóre już ustąpiły,lecz leczenie będzie do końca życia czy będe mogła zajść w ciążę czy będzie to jakieś utrudnienie przez niedoczynność a może bezpłodność??????bardzo proszę o odpowiedz. ...

Podpaski anionowe

... niedoczynność tarczycy mam osłabioną odporność organizmu i często łapią mnie infekcje:zapalenie pochwy,stany zapalne,zakażenia dróg moczowych,czytałam że podpaski anionowe są lecznicze i mają szerokie spektrum działania:są grzybobójcze,bakteriobójcze ...

Częste infekcje okolic intymnych a tarczyca

... niedoczynność tarczycy może mieć wpływ na to??bo czytałam że przez nieuregulowane hormony jest spadek odporności organizmu co towarzyszy częstym infekcjom i ich nawrotom czy to prawda??jeśli tak to czy mogę się jakoś zabezpieczyć przed tym??,hormony ...

Niedoczynność tarczycy a hormony

... niedoczynnością,i jak im można zapobiegać bo stany zapalne trwaja u mnie nawet dwa miesiące i są nie do zniesienia.Bardzo proszę o pilną poradę.Dziękuje. Takie ustalenie dawkowania hormonów tarczycy może trwać nawet i kilka miesięcy ( około 3 - 6 mie ...

Cechy zapalenia tarczycy wysokie anty-TPO

... niedoczynności tarczycy, a w USG wole guzkowe lewego płata tarczycy Trzeba wyrównać poziomy hormonów tarczycy we krwi, opanować proces zapalny tarczycy, a zapewne uda się Pani zajść w ciążę. Musi leczeniem zająć się endokrynolog. W przypadku niedoczy ...

Obraz cytologiczny zmiany łagodnej tarczycy natury hiperplastycznej

... niedoczynności, choć wyniki TSH, fT3 i fT4 też są *w normie*. W środkowej części prawego płata mam guzka 8 x 5 x 8 mm. Wynik biopsji: Pośród gęstego rozlanego koloidu rozproszone niewielkie zespoły normotypowego nabłonka tarczycowego ze słabo wydziel ...

Przyczyny chudnięcia

... niedoczynnos tarczycy ? moze i mam wlasnie to ? chociaz tak jak powiedzialam wczesniej objawow zadnych chorob nie mam , jestem aktywna fizycznie , nie jadam slodyczy. dziekuje ! dodam , mam 21 lat czy to mozliwe zeby bez objawow zadnych nowotworow by ...

Stłuszczona wątroba

... niedoczynnośc tarczycy. Moje pytania brzmią* Czy jest coś niepokojącego w tych wynikach? Czy są jakieś przeciw wskazania do zabiegu laparoskopii woreczka żółciwego( mam zabieg za 2 dni )? Czy jest coś niepokojącego w tych wynikach? - badania zbytnio ...

Przebarwienia skórne a tarczyca

... niedoczynnosci pojawiaja sie przebarwienia skorne mam niedoczynnosc tarczycy i biore eltroxin 75 od tej pory zauwazylam ze mam na ciele wiecej przebarwien typu pieprzyki po obu bokach tulowia mam takie grudki i dzis wyczulam jedna za uchem co to moze ...

Swędzenie i pieczenie w pochwie

... niedoczynność tarczycy no i stosuje przeznaczoną do niej dietę leczę się już od września na niedoczynność przyjmuję Euthyrox n 50 a to pieczenie trwa już prawie trzy miesiące do tego dochodzi jeszcze to swędzenie proszę to wszystko jest okropne i nie ...

Wysokie ATG a nowotwór tarczycy

... niedoczynnosc subkliniczna,a te przeciwciała to kropka nad i. WITAM - o czym swiadczy wynik ATG 102,20 U/ml że jesteś śliczna i zdrowa : ) a 438?? ...

Wyniki TSH

... niedoczynności jako skutek stosowania leku tyreostatycznego ( blokującego wydzielanie hormonów tarczycy ) Metizolu. Proszę nie odstawiać leków, zażywać zgodnie z zaleceniami lekarskim i najlepiej skonsultować się jak najszybciej z endokrynologiem. On ...

Bóle przy leczonej niedoczynność tarczycy

Dzień dobry mam pytanie doktorze otóż mam już ustawione hormony przynajmniej tak mi powiedział mój endokrynolog TSH 3 gen. 2,380 FT4 1,62 ng/dl {0.93 - 1,70} anty - TPO*600,0 IU/ml {*34,00} to chyba dobre wyniki??kiedy będzie widoczna jakaś poprawa c ...

Zapalenie tarczycy

... niedoczynnością tarczycy. Można jedynie podawać euthyrox. Można jeszcze przeprowadzić zabieg chirurgiczny. Rzeczywiście takie leczenie jak stosuje endokrynolog jest prawidłowe. Nie ma innych sposobów leczenia. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i stoso ...