Normy bilirubina

Podwyższona bilirubina a kamienie w pęcherzyku żółciowym

... normy? Czy potrzebne są jeszcze dodatkowe badania? Dodaję iż próby wątrobowe mam w porządku, nie przechodziłam żółtaczki typu B i C, nie miałam zapalenie w organizmie nadto nie miałam kamieni w przewodach żółciowych. Jest to dopiero trzecia doba po u ...

Podwyższony poziom bilirubiny

... normy wykluczyłbym podwyższony poziom bilirubiny z przyczyn mechanicznej niedrożności przewodów żółciowych. W badaniach krwi na pewno trzeba oznaczyć rozdział bilirubiny na pośrednią i bezpośrednią, ocenić aktywność ASPAT, ALAT, GGTP, fosfatazy alkal ...

Ciągle podwyższony poziom bilirubiny

... normy może chodzić o defekt enzymów przekształcających bilirubinę w wątrobie. Jest to defekt wrodzony powodujący złą przemianę bilirubiny przez co jej utylizacja jest zaburzona. W wyniku tego zaburzenia zwiększa się poziom bilirubiny we krwi. Na pewn ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Podwyższony poziom bilirubiny we krwi a sport i alkohol

... normy bilirubiny we krwi to 1,2 mg% to 3,3 mg% nie jest jeszcze wysokim poziomem. Objawy typu żółtaczki mogą zacząć się od około 5 mg%. Niestety nie ma żadnych bezpiecznych alkoholi. Każdy alkohol jest metabolizowany w wątrobie i może powodować jej u ...

Norma poziomu bilirubiny we krwi

... normy laboratoryjnej mieści się w granicach błędu pomiarowego. Oczywiście stan po usunięciu pęcherzyka żółciowego nie wymaga utrzymywania diety. ...

Podwyższona bilirubina pośrednia - zespół Gilberta

... normy ). Lekarz z Komisji Wojskowej stwierdził, że najprawdopodobniej jest to zespół Gilberta, i w orzeczeniu wpisał Hiperbiliruminemię przewlekłą. Czy możliwe jest, aby zespół Gilberta ujawniał się dopiero w określonej dekadzie życia? Mąż pięć lat t ...

Co oznacza wysoka bilirubina po cholecystektomii laparoskopowej?

... normy czyli 3,90 i spadły tez płytki krwi do 268. Co mogą oznaczać te dane? Czy wysoki poziom bilirubiny wpływa na płytki i spadły? poziom hemoglobiny to 12,6. Czy powinnam sie tym niepokoic? Mam 30 lat. Prawdopodobnie podwyższone stężenie bilirubiny ...

Badania GGTP

... normy i nie należy się przejmować niskim wynikiem ( taki może być ). Troszkę podwyższony poziom bilirubiny ( nieznacznie ) raczej nie ma znaczenia klinicznego. Można ewentualnie bilirubinę powtórzyc po dobie diety beztłuszczowej, bezalkoholowej. Nie ...

Bilirubina

... normy mogącym dawać objawy kliniczne. Objawy kliniczne zazwyczaj pojawiają się, gdy poziom ten jest przekroczony 5 krotnie. Tak jak napisał Maciej prawdopodobnie w Twoim przypadku występuje defekt enzymatyczny w wątrobie. Taka Twoja *uroda* ...

Bilirubina, choroba oskrzeli, zapalenie płuc

... normy. Najczęściej jest do 1,2 czyli wynik byłby lekko podwyższony, ale taki wynik na pewno nie powoduje klinicznych objawów żółtaczki. Aby sprecyzować badania należałoby wykonać USG jamy brzusznej, ASPAT, ALAT, GGTP, fosfatazę alkaliczną, bilirubinę ...

Świąd skóry i podwyższona bilirubina

... normy, ani kamieni w pęcherzyku żółciowym. Lekarz zlecił branie Essentiale Forte przez 10 dni i powtórzenie badań. Mam lekko zażółcone białka i skóra nadal mnie swędzi. W maju 2007 w trakcie ciązy miałam robione badania i bilirubina wnosiła wtedy 0,5 ...

Kiedy pewność że jest zapalenie wątroby?

... normy muszą byc przekroczone? Bilirubina, GGTP? Czy muszą byc przekroczone wszystkie te wyniki razem? Dziękuje. Przede wszystkim muszą występować objawy. Wyniki badań muszą być zweryfikowane z obrazem klinicznym. To prawda, że ALAT,ASPAT mogą być w n ...

Co oznacza wysoki poziom bilirubiny?

... normy może chodzić o defekt enzymów przekształcających bilirubinę w wątrobie. Jest to defekt wrodzony powodujący złą przemianę bilirubiny przez co jej utylizacja jest zaburzona. W wyniku tego zaburzenia zwiększa się poziom bilirubiny we krwi. Na pewn ...

Przekroczone normy bilirubiny, amylazy we krwi

Od 3 lat mam przekroczony średnio dwukrotnie poziom bilirubiny oraz amylazy. W 1989r. w wieku 12 lat miałam usunięty pęcherzyk żółciowy z kamieniami. W zeszłym roku miałam robioną gastroskopię - wyszła bakteria helicobacter pylori, jest już po leczen ...

Naczyniak wątroby wg TK, jak dalej diagnozować?

... normy*. Proszę o wskazówki co te zmiany oznaczaja, jak dalej diagnozowac naczyniaka wątroby?? Do jakiego lekarza się dalej udać? Dodam, że bilirubina total 0,6 mg/dl, zas ASPAT 23 U/l i ALAT 40 U/l to jedyne badania, które dodatkowo wykonywałam w ost ...

Bilirubina całkowita podwyższona a AST i ALT w normie

... normy 3,0 - 22,0 ). Wczoraj powtórzył badanie i poziom bilirubiny wynosi 40,9 ( dla tej samej normy ). Dodam, że przy pierwszym badaniu AST wynosiło 29 ( dla normy 17 - 59 ), a ALT 35 ( dla normy 21 - 72 ). Narzeczony ma 21 lat i jest żołnierzem. Nig ...

Dlaczego chirurg onkolog odesłał mnie do gastroenterologa?

... normy...Mocznik - 18, kreatynina - 0,86, bilirubina - 1,30, AIAT - 14, Aspat - 19, sód - 137, potas - 4,06,glukoza - 110, - 83, fosfotaza alkaiczna - 56,0 diastaza w moczu - 69,0,...Jak powinno wyglądać dalsze leczenie , proszę o poradę.Nie piję alko ...

Nieregularna bilirubina

... normy ( objawy pojawiają się przy 4,5 krotnym przekroczeniu normy ). Takie poziom bilirubiny może świadczyć o defekcie wrodzonym enzymów w komórkach wątrobowych lub jest efektem stłuszczenia wątroby ( nie ma taki stan ewidentnych wskazań do leczenia ...