Próby wątroby

Przemieszczające się jelito

... próby wątrobowe są w normie, amylaza również. Zrobiłam również usg jamy brzusznej i oto wynik: wątroba ok, przewód żółć. i żyła wrotna ok. W loży pęcherzyka żółciowego leży przemieszczona szeroka pętla jelitowa. Zwraca uwagę pogrubienie ścian przyleg ...

Podwyższona bilirubina a kamienie w pęcherzyku żółciowym

... próby wątrobowe mam w porządku, nie przechodziłam żółtaczki typu B i C, nie miałam zapalenie w organizmie nadto nie miałam kamieni w przewodach żółciowych. Jest to dopiero trzecia doba po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Możliwe, że w wyniku manipula ...

Wielkość śledziony u 11-letniego chłopca

... próby wątrobowe, bilirubina, bad. ogólne moczu - w granicach normy, wymaz z odbytu w kierunku salmonelli ujemny. W badaniach dodatkowych USG - powiększona śledziona 12,4 cm ( dziecko jest alergikiem, pobiera Virlix 1 tabxdz. Od 3 lat okaz zdrowia! Ni ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Dodatni test na krew utajoną

... Próby wątrobowe i trzustkowa amylaza w normie. Mocz trochę czerwony raz, morfologia dobra, OB 75. Jakie badania należałoby wykonać oprócz kolonoskopii? Krew utajona to krwawienie do przewodu, ale musi być z przewodu czy może być z czegoś innego? Głów ...

OB podwyższone, bóle stawów i mięśni

... próby wątrobowe - w normie próby nerkowe - w normie badania moczu - w normie stężenie białka całkowitego - w normie fosfataza zasadowa - w normie poziom żelaza - w normie wapń, potas, sód, magnez - w normie USG piersi - bez zmian. Dwa węzły chłonne p ...

Tomografia przewodów żółciowych

... próby wątrobowe wyszły dobrze, ale chcę zrobić tomografię brzucha, aby sprawdzić czy są złogi jakieś w przewodach żółciowych. Badanie zrobię prywatnie i nie wiem czy robić je z kontrastem czy bez. Czy kontrast jest szkodliwy, jakie niesie ryzyko? Czy ...

Stłuszczenie wątroby

... próby wątroby - czasami przekraczają normy a niezbyt dużo. Co jeszcze powinnam robić, gdzie się udać, czy stłuszczenie wątroby grozi czymś poważnym przy takim zachowawczym moim postępowaniu. Dodam że nie używałam i nie używam alkoholu a od 5 lat nie ...

Naczyniak wątroby

... próby wątrobowe i wszystko powinno być jasne. A jak już się potwierdzi - mówi się trudno i żyje się dalej. Są o wiele gorsze przypadłości. Wiem to z autopsji - mam 28 lat, podczas kontrolnego badania usg jak tam się miewa torbiel trzustki wykryto kil ...

Co oznacza wynik: ALT42 i GGTP78?

... próby wątrobowe.Co te wyniki dla mnie oznaczają?Mam 40 lat. Dziękuję za odpowiedż. W obecnych czasach już praktycznie nie wykonuje się prób wątrobowych, nie są jednoznaczne co do stanu funkcjonowania wątroby. Obecnie określa się aktywność ALAT, ASPAT ...

Podwyższony alat a nadwaga

... próby wątrobowe są ok jak również HCV. pozdrawiam Nie wiem o jakie podwyższenie aktywności ALAT - u chodzi. Jeśli rzeczywiście jest to bardzo niewielkie przekroczenie normy może to być wskaźnikiem stłuszczenia wątroby na podłożu otyłości. ...

Podwyższone próby wątrobowe, jakaś choroba?

... próby wątrobowe - powiedziano mi w laboratorium, że są podwyższone tzn. AST 23 U/l, ALT 44 U/l, bilirubina całkowita 21,57 umol/l, fosfataza zasadowa 90 U/l, GGTP 27 U/l. Jeszcze Helicobacter pylori 1,66 U/ml. Czy te wyniki wskazują na coś poważnego. ...

Podwyższone próby wątrobowe

... próby wątrobowe.Od tego czasu systematycznie przyjmuje leki przepisywane przez lekarzy są to esentiale forte,hepatil,heparegen,liv 52,uważam na to co jem,tylko czasami skuszę się na coś słodkiego,nie jadam smażonego i tłustego w ogóle nigdy w życiu n ...

Sugerowana marskość wątroby i rozrost guzkowy wątroby

... próby, markery w normie. Czy to po prostu może byc rozrost guzkowy wątroby. Jesli można zapytac to prosze o odpowiedz czy jest to mozliwe? Proszę się nie martwić, u mnie stwierdzonao trzy naczyniaki i 3 guzy z rozrostu guzkowego, nic z tym dalej nie ...

Podwyższone AST 49 i ALT 53

... próby wątrobowe asat ,alata ,ggtp ,fosf.al i najlepiej też na wirusy b i c. na własny koszt daj znac pózniej jak Twoja sprawa wygląda. Aktywność enzymów wątrobowych jest podwyższona, ale w bardzo niewielki zakresie ( do 40 norma, mało kliniczna zwyżk ...

Próby wątrobowe, chory żołądek i wątroba?

... próby wątrobowe: ALT - 54, AST - 31, cholsterol całkowity - 209, HDL - 67, LDL - 119, Bilirubina 1,15, glukoza 89, TSH 2,299, FT4 - 0,89, D - dimer - 0,20, Trójglicerydy - 112 Strasznie się boje, czy to znaczy ze mam chory i żołądek i wątrobę. Bardzo ...

Niski poziom lipidogramu oprócz 3-glicerydów

... Próby wątrobowe wyszły w granicy dolnej, cholesterol ogólny 88, LDL 49, HDL 31. Natomiast poziom trójglicerydów dość wysoki - 130 ( norma 35 - 165 ). Może mi się wydaje, ale chyba poziom 3glicerydów powinien być niższy od poziomu cholesterolu. Czy ta ...

Marskość a rozrost guzkowy wątroby

... próby, markery w normie. Czy to po prostu może byc rozrost guzkowy wątroby. Jesli można zapytac to prosze o odpowiedz czy jest to mozliwe? Ale czy oprócz biopsji jest jakieś inne badanie ( USG jamy brzusznej, TK jamy brzusznej )??? Jeśli wynik biopsj ...

Marker AFP i próby wątrobowe

... próby Toxo, CMV są negatywne to dobrze. IgA, IgM - nonreactive ( tłumaczyłam sobie, bez reakcji - też dobrze ), tylko AUSAB wyszło reactive i mnie martwiło. Nie ma jeszcze wyników AFP, ale wolałabym się psychicznie przygotowac, stąd moje pytanie. Bar ...

Liczne węzły krezkowe a przebyte zapalenie jelita

... próby wątrobowe ,trzustkowe , ob miał 16 gdyż akurat miał zapalenie spojówek ,ucieczke jelitowa białka mierzoną poziomem alfa1 antyrepsyny w kale i wszystkie te badania sa dobre. Dostał forlaks do picia na rozluznienie kupek i krew tez się nie pojawi ...

Chora wątroba a doskonałe wyniki

... próby wątrobowe. Wyniki mam doskonałe. Odczuwam czasem dyskomfort pod prawym łukiem żebrowym ( ale bliżej żolądka ). Miałam kłopoty z kręgosłupem w odcinku piersiowym więc zastanawia mnie to, czy to klucie nie jest związane z kręgosłupem... Kolejna r ...

Stłuszczenie wątroby a prawidłowy ALAT

... próby wzw, IgA ( przepraszam jeśli pomyliłam ) wychodzą dobrze. Więc jak to możliwe że może być stłuszczenie a alat wychodzi w normie?? Przecież to on odpowiada za wątrobę.. Nic nie rozumiem i jestem zła bo chyba za wcześnie się ucieszyłam że jest do ...

Operacja wątroby przy raku wątrobowo-komórkowym

... próby wątrobowe były dobre ,w morfologii hemoglobina - 9.podwyższone biako CRP - aż 13,7 przy normie poniżej 0.5 ,poza tym AFP aż39,8 ( norma 0 - 5 ) nie martw się torbiel jest dużo mniej niebezpieczna A OB? Lekarze twierdza ze nie jest to torbiel no ...

Zakrzywiony pęcherzyk żółciowy i podwyższone próby wątrobowe

... próby wątrobowe miały wynik ponad. Leczenie szybko na mnie podziałało, leżałam w szpitalu tylko miesiąc. Po porodzie brałam tabletki antykoncepcyjne, które jak się później okazało powodują u mnie podwyższenie prób wątrobowych. Dostałam skierowanie na ...

Amylaza w normie a możliwość przewlekłego zapalenia trzustki

... próby wątrobowe mogą świadczyć o chorobie trzustki. w sumie mnie na początku też bolało tak,że mogłam wytrzymać.może tomografia komp. w Twoim przypadku by coś ustaliła. no ma Pani racje przy czym u mnie dostęp do lekarza jest znacznie ograniczony a c ...

Wątroba o podwyższonej echogeniczności

... próby wątrobowej: Cholesterol całkowity - 301mg/dl Alat - 45 U/I GGTP - 162 U/L USG wykazało: wątroba o podwyższonej echogeniczności, obszar bezechowy - prawdopodobnie torbiel duzy pojedynczy złóg w pęchrzyku żółciowym Bardzo proszę o informacje czy ...

HCV+ i wysoki ALAT i Hepatits chronica activa minimalis

... próby wątrobowe i co się okazało ma BILTS 1,3 ,ALTL 164,ASTL 75, GGTR 42,9 co to oznacza? co dalej robić kupiłem Essentiale Forte i biore nie wiem czy tak jak jest na pudełku 3razy po 2, błagam o odpowiedz czy zaczyna sie u mnie marskośc? jaki jest m ...

Napadowe i częste pobolewanie brzucha

... próby wątrobowe, badania w kierunku trzustki, mocz, USG, badanie kału na pasożyty ( 1 x ) i krew utajoną ( 3 x szpitalu i 3 x w domu ). Wszystkie badania są dobre - w normach. Byłem nawet u proktologa i gastrologa. Proktolog powiedział, że odbyt i od ...

Ucisk po jedzeniu po usunięciu pęcherzyka żółciowego

... Próby wątrobowe są w normie, usg też w porządku. Z leków zażywa nospe ,cholestil. Czy tak już będzie, moze to powikłania pooperacyjne? Co z tym robić? Jakie można jeszcze badania wykonać? Czy już całe życie będzie na diecie? Dodam, że pali papierosy. ...

Po kolonoskopii, zrosty na esicy

... próby wątrobowe, trzustka, mocz, usg jamy brzusznej ). Dostałem skierowanie na kolonoskopię. Została ona przeprowadzona w znieczueniu ogólnym. Po badaniu, które trwało 1,5h bolało mnie prawie całe jelito. Uczucie rozrywania. Okazało się, że mam zrost ...

Ból w jamie brzusznej

... próby wątrobowe, badanie w kierunku trzustki, helicobacter ( z tym, że z palca ), krew utajona, pasożyty, usg ( jednak to usg, było wykonane 2 tyg przed kolonoskopią, a po badaniu kolonoskopowym ból się przeniósł w górę - czy powinieniem powtórzyć ba ...

Ból w klatce piersiowej i brzuchu

... próby wątrobowe ) mimo wszystko nie jest ok. Wszystko nasila się wieczorami, a do tego doszedłi ból lewej części brzucha i straszne wzdęcia. Nie mam apetytu, więc mało jem... Lekarz przepisał mi Hydroxyzinum, Apo - Napro i Lanzul, jednak te leki nie ...

Przyczyna refluksu

... próby wątrobowe i trzustka w porządku. Test EIA z koprpantygenem Giardia - ujemny. Po gastroskopii stwierdzono u mnie niestrawność zwieracza dolnego przełyku GERD stopnia 2 oraz zapalenie opuszki dwunastnicy. Chciałabym dowiedzieć się co może być prz ...

Ból w nadbrzuszu

... próby wątrobowe, cukier, żelazo słowem komplet wszystko OK, gastroskopia i kolonoskopia nie wykazała większych zmian słowem również wszystko OK. Ponieważ brzuch bolał mnie cały czas dostałem skierowanie do szpitala gdzie została wykonana trójfazowa t ...

Gdy boli wątroba

... próby wątrobowe,Aspat mam 40 ,Alat 48,OB - 8.Lekarz rodzinny zlecił mi wykonanie USG.Pobadaniu okazało się,że mam powiększoną wątrobę ( w wymiarze środkowo - obojczykowym ok133mm ) o prawidłowej amplitudzie echa,jednorodna.Rysunek naczyniowy prawidło ...

Niezdiagnozowane dolegliwości brzucha od ponad 2 miesięcy

... próby wątrobowe, wszystko w normie. USG jamy brzusznej nie wykazało żadnych zmian, jedynie lekarz w opisie badania nadmienił iż jelito jest mocno wypełnione gazem co uniemożliwiło zbadanie lewego moczowodu. Na zaparcia zalecono mi standardowo zmianę ...

Zakrzywiony pęcherzyk żółciowy

... próby wątrobowe miały wynik ponad 850. Leczenie szybko na mnie podziałało, leżałam w szpitalu tylko miesiąc. Po porodzie brałam tabletki antykoncepcyjne, które jak się później okazało powodują u mnie podwyższenie prób wątrobowych. Dostałam skierowani ...

Podwyższone wyniki prób wątrobowych

... próby wątroby. Wszystkie wyniki wyszły w normie ( krew, mocz ), OB wynosi 5. Zmartwiły mnie natomiast wyniki prób wątrobowych. ALAt 18 UI/l ( norma do 48 ), AspAt 26 IU/I ( norma do 47 ) i niestety bilirubina całkowita 34.8 umol/l ( norma 3 - 4 do 17 ...

Bóle o charakterze rozlanym zaczynające się w prawym podżebrzu

... próby wątrobowe nie wracają do normy( są powyżej normy ).Okresowo pojawia się ból w prawym podżebrzu.Badanie USG nie wykazało powiększenia wątroby.Lekarz orzekł nerwoból.Po tłustych potrawach mam zgagę odbijanie o tłustej treści.Siedząc dłuższy czas ...

Fosfotaza alkaliczna

... próby wątrobowe są w normie. Na co się może przekładać taki poziom fosfotazy? Może to prowadzić do jakiejś choroby? Pozostała morfologia krwi jest OK ( OB - 1, CRP - ujemne, bilirubina, TSH, glukoza, amylaza, lipaza, Fe ). U osób dorosłych spadek poz ...