Test

Guz chromochłonny

... testu z klonidyną lub glukagonem. W rozpoznawaniu guza duże znaczenie mają badania obrazowe tj. ultrasonografia, tomografia komputerowa ( CT ), rezonans magnetyczny ( MR ), rzadziej scyntygrafia nadnerczy czy pozytonowa tomografia emisyjna ( PET ). L ...

Gastritis chronica simplex minoris gradus a niedobór wit.B12

... testy biochemiczne, które udowodnią brak wchłaniania witaminy B12 dostarczanej drogą doustną. Rozpoznanie stanu zapalnego śluzówki żołądka nie wymaga już żadnych dodatkowych badań. Zresztą badanie TK jamy brzusznej nie wykaże żadnych zmian w śluzówce ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Norma GGTP

... testu do wykrywania jaki używa dane laboratorium analityczne. Norma to około dla kobiet: 10 - 60 U/L, a dla mężczyzn: 15 - 90 U/L. Dlatego wynik 67 U/L nie odbiega od normy. Mogą występować niewielkie wahania aktywności tego enzymu w zależności od di ...

Pęcherzyk żółciowy z błotkiem w świetle a leczenie Proursanem

... Testy wątrobowe wyszły mi podwyższone, a przy badaniu gastrologicznym jest jeszcze taki wpis *w jęzorku śluzowym niewielka ilość treści przebarwionej żółcią*. Wskazaniem do stosowania leku Proursan ( kwas ursodeoksycholowy ) jest kamienica cholestero ...

Usunęłam dziecko 2 tygodnie temu

... testy( cytomegala,toksoplazma )przed zajsciem w ciaze!!! Wiecie co nie ma co psów wieszać, zrobiła to i nic ani nikt tego nie zmieni, to ona sama powinna teraz zapytać samej siebie czy jest jej dobrze że tak postąpiła . Nikt ani nic jej nie usprawied ...

Bóle kolkowe w okolicach pępka

... test z krwi ). Takie bakterie mogą wywoływać przewlekłe bóle brzucha. Może choroba nie do końca została zwalczona. Po wykluczeniu bakterii w organiźmie, a jesliby dolegliwości nie ustapiły trzeba ewentualnie zrobić dodatkowe badania ( Usg, gastroskop ...

Problemy trawienne

... test EIA ( w celu wyeliminowania lamblii ) Wszystkie powyższe badania są jak najbardziej w porządku. Nie wiem co mam dalej robić, jak mogę to zwalczyć? Proszę o poradę Dziękuję i pozdrawiam Należy rozważyć działanie niepożadane leków, jeśli jakieś pr ...

Gastritis chronica atrophica cum mataplasia

... testinalis [M - 43000] W treści wyniku badania są jeszcze takie zapisy: Zanik ++ Zapalenie +++ Metaplasia ++ Infectio HP ( - ) Dosłowne polskie tłumaczenie brzmi: Przewlekłe, zanikowe zapalenie błony śluzowej odźwiernika z metaplazją ( przemiana jedn ...

Ból w prawym boku po laparoskopii

... testem na Helicobacter Pylori. A czy bóle zaczęły się równocześnie z przyjmowaniem żelaza? Proszę spróbować zażywać żelazo na noc. Bóle zaczęły się 28.10.,a żelazo przyjmuję od 03.10.,więc wydaje Mi się,że to nie jest powodem. Ten ból jest typowy prz ...

Badania OWR i CRP

... testu lateksowego. Miano odczynu rośnie w reumatoidalnym zapaleniu stawów, zespole Sjogrena, ,mieszanej chorobie tkanki łącznej, krioglobulinemii, twardzinie. OB, czyli opad ( opadanie krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego, ESR - erythrocyte sedime ...

Brak jądra a testosteron i plemniki

... testosteronu jest mniejsze czy takie same jak z dwoma jadrami. Również prosiłbym o udzielenie podobnej odpowiedzi jeżeli chodzi o wytwarzanie plemników. Niestety, ale poziom testosteronu może być niższy niż w przypadku posiadania dwóch jąder, tak sam ...

Czy to ciąża? bicie tętna w okolicy pępka

... test ciążowy. witam ja rowniez mam odczucie tetna w okolicy pepka robilam wiele testow ciazowych i kazdy z nich wyszedl negatywnie.chcialam zapytac czy pomimo to moge byc w ciazy.Minelo juz 3mies. od stosunku. czy jest mozliwosc ze zaden test ciazowy ...

Gastritis chronica medii gradus

... test ureazowy ( - )* oznacza brak bakterii Helicobacter pylori? Czy w przypadku takiego rozpoznania powinnam stosować jakąś dietę? Tłumaczenie na język polski rozpoznania brzmi: Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka stopnia średniego. Test uraz ...

Przewlekłe zapalenie żoładka

... Test ureazowy: pozytywny. Dostałam Bioprazol, Taclar,Amotaks Dis, Clotrimazol.Po przyjeciu w/w lekow lekarz zalecił mi tylko ortanol.Ten lek przyjmuję do dziś.W grudniu 2008 roku zrobiłam kontrolne badanie. Opis: przełyk, wpust trzon żołądka prawidło ...

Przełyk poszerzony z cechami endoskopowymi przepukliny wślizgowej

... Test ureazowy dodatni. Odźwiernik: b/z opuszka: błona śluzowa delikatnie zaczerwieniona i rozpulchniona. Dwunastnica: b/z W rozpoznaniu lekarz napisał: Bulbitis Hernia hiatus oesophagei helicobacteriosis Bardzo proszę o odpowiedź czy to coś poważnego ...

Controloc 40 przed jedzeniem

... test żywnościowy co nam szkodzi a co nie bo różnie to bywa u każdego inaczej. Mnie najbardziej szkodzą słodycze, czekalada w 100%, alkohole, ostre rzeczy, niektóre owoce, konserwy, kiełbachy wszystkie jak i zwykłe mleko. Można brać odpowiednik tego l ...

Test serologiczny helikobakter

... test z krwi to wykarze pomimo,ze biore inhibitor pompy prot. ??Czytalm,ze w wypadku testu ureazowego wynik moglby wyjsc falszywie ujemny. Dzikeuj za odpowiedz Pozdrawiam Można wykonać test oddechowy, który jest bardziej miarodajny od testu z krwi dos ...

Biegunka, bóle głowy i czasem nudności

... test na krew w kale ( jest dodatni ). Czy może być to rak? dziękuję i pozdrawiam. Najlepiej udać się do gastroenterologa lub chirurga. Wykonać będzie trzeba gastroskopię i kolonoskopię by ustalić miejsce krwawienia. Mogą to być podkrwawiające wrzody ...

Ile się leczy zapalenie żołądka i dwunastnicy?

... testów alergicznych - pokarmowych.Być może podobnie jak u niej występuje u Pani alergia pokarmowa,która nasila dolegliwości a być może jest przyczyną stanu zapalnego.Leczenie farmakologiczne + dieta żołądkowa ( bardzo lekka ewentualnie z wyłączeniem ...

Sterydy a zapalenie najądrzy po 3 latach

... testosteronu. Nie odblokowywałem się, nikt mnie nie poinformował że takie coś należy zrobić ... Minęły już ponad 3 lata, do tej pory było wszystko wporządku z moją sprawnością seksualna. Teraz od jakiegoś czasu mam zapalenie najądrzy Chciał bym wiedz ...

Rak piersi G3

Co ze mną będzie?ile mi jeszcze zostało?w październiku zdiagnozowano raka G3 z przerzutem na węzeł chłonny 3 cm,po 7 chemiach AC i FAC kolejny przerzut na drugą pachę 2,5 cm,przerwano leczenie,zastosowano chemie w tabletkach + herceptyne ,mam hery ++ ...

Wybroczyny, nadżerka, Hb-

... test ureazowy ujemny Z góry dziękuję i pozdrawiam Ma Pani przepuklin rozworu przełykowego oraz nadżerkowe zapalenie błony śluzowej żołądka. Wymaga to leczenia farmakologicznego i diety jak w chorobie wrzodowej żołądka. Najlepiej, aby w tej sprawie sk ...

Refluks i brak poprawy

... Test na helicobacter pylori ujemny. Czy to coś poważnego,pół roku leczenia ciągła zgaga i ból żołądka. Ze względu na obecność przepukliny rozworu przełykowego stosowane leczenie może nie być skuteczne. Lekarz powinien zmodyfikować leczenie. A być moż ...

Nieskuteczne leczenie Helicobacter pylori

... testinalis( - ) bakterie spiralne odpowiadające Helicobacter pylori( + ) test urazowy ujemny Początek leczenia był antybiotykiem. W sumie brałam juz: contoloc 40, helicid, klacid, duomox, Fromilid i jeszcze jakiś lek na literę L ( Lami... ). Jak do t ...

Ból i kłucie w lewym podbrzuszu promieniujące niekiedy do nogi

... testy pierwszy w trzecim tyg pocencjalenj ciąży a drugi w piątym i oba wyszły negatywne, na dodatek od dnia stosunku takiego którego sie obawiałam mimo tabletek Jasmin miałam dwa okresy z odstawienia. co moze zatem być przyczyną tych bóli?? są dziwne ...

Tumor M2-PK

... testu Tumor M2 - PK? Czy można go zrobić zamiast kolonoskopii? Jaka jest jego czułość diagnostyczna? Czy możliwy jest wynik dodatni, przy zdrowym jelicie grubym? Czy wynik dodatni, ale bez innych doleglwości jest bezwzględnym wskazaniem do kolonoskop ...

Dziwne wydalania z rana

... testem na krew w kale - wyynik wyszedł ujemny. Jak również chirurg zaglądał mi do odbytu i odbytnicy. Ponoć wszystko było do dobrze. Czy ewentualny stan zapalny jest wyleczalny? Jak go zdiagnozowac? Stan zapalny się leczy. Badnie jakie należy wykonać ...

Problemy z oddychaniem i bóle w piersi

... testy uczuleniowe. JA MAM problem z oddychaniem juz ok 2 mc czuje dziwne uczucie tak jak ty ze niemoge zlapac dokonca oddechu i jak bym miala cos w gardle i przy piersi pustke czy cos takie dziwne uczucie musze kaszlec jak niemoge zlapac oddechu albo ...

Chudnięcie pomimo braku zmian w obrębie jelita grubego

... test na bakterię Helicobacter pylorii podczas gastroskopii? Bakteria ta może być przyczyną stanu zapalnego. Można również skonsultować się z dietetykiem, prawdopodobnie źle dobiera przy tym Pani dietę, zbyt mało kalorii. .Nie wykonano mi testu,bo zab ...

Skierowanie na badania hormonów płciowych

... testosteron i inne ) oczywiście chodzi mi o badania bezpłatne Najprędzej takie skierowanie może wystawić endokrynolog. Jeśli chodzi o urologa to coś mogło się ostatnio zmienić w tej sprawie. a w jakim sensie mogło się zmienić?? że może czy że nie moż ...

Torbiel nasienna najądrza a torbiel jądra

... testosteronu we krwi. Oczywiście o tym badaniu musi zdecydować lekarz prowadzący ( dobrze by było skonsultować się jeszcze z endokrynologiem ). Czy mógłby ktoś poradzić jakie są sposoby leczenia torbieli jąder? Chodzi mi zarówno o sposoby operacyjne ...

Przyczyna refluksu

... Test EIA z koprpantygenem Giardia - ujemny. Po gastroskopii stwierdzono u mnie niestrawność zwieracza dolnego przełyku GERD stopnia 2 oraz zapalenie opuszki dwunastnicy. Chciałabym dowiedzieć się co może być przyczyną tych chorób i czy zażywanie dous ...

Powiększona śledziona a OB 97

... test waaler - rose ujemny. w badaniu usg brzucha zauwazona powiekszona sledziona 12x7.2 cm co to moze byc. z dnia na dzien chudne nie mam apetytu coraz bardziej słabne. w rodzinie moja matka miala malopłytkowość. bardzo prosze o wyjasnienie . dziekuj ...

Nadżerka w odźwierniku i nieszczelność wpustu żołądka

... Test ureazowy Helicobacter pylori słabo dodatni. Mam pyanie czy muszę brać antybiotyk czy wystarczy LANZUL S .Dziękuję! Decyzja o leczeniu należy do lekarza. Jeśli chodzi o leczenie Helicobacter pylori jest to sprawa sporna, jednak biorąc pod uwagę o ...

Dziwne uczucie napięcia w żołądku i chlupotanie

... test na helikobaktera moze. Jak tam Pawel masz jakies wiesci od lekarza?co to za chlupanie jest,ja juz sobie wyobrazam za jest tam jakas przeszkoda i ten plyn tam stoi,aczkolwiek mam to tylko wtedy gdy mnie ssie w zoladku,musze wtedy jesc i przechodz ...

Czerwone kropki w stolcu

... testem na krew utajona.... Proszę najpierw poczekać na wynik rektoskopii. Jeśli będzie prawidłowy można wykonać 3 krotnie test na krew utajoną. ...

Jakie leki stosować na bóle po usunięciu pęcherzyka?

... test na Helicobacter Pylori i gastroskopie. Ja gastroskopie robilem rok temu w styczniu i nie wykazlo tej bakteri a żoładek i przełyk był czysty, czy robic te badania czy cos sie zmoglo zmienic od roku i czy bakterie miglem zalapać. Te bole zaczely s ...

Wymioty i silne bóle brzucha

... test ciążowy. Choć ciąża bez stosunku płciowego to tylko prze zapłodnieniu in - vitro jest spotykana. Przez palec w pochwie trudno zajść w ciążę, wtedy to ginekolodzy badający kobiety mieliby pewnie po kilkaset dzieci. ...

Uczucie ciała obcego w odbycie, żylaki odbytu lub hemoroidy?

Witam uprzejmie.Mam 27 lat mój problem zaczął się ok 10 miesięcy temumiałem swędzenie w okolicach odbytu, byłem kilka razy u lekarza po zastosowaniu którejś z kolei maści przeszło swędzenie , ale zaczałem odczwać jakbym miał coś w tyłku.Dochodzilo je ...

Ból kręgosłupa i drętwienie nóg

... testy i będzie mógł powiedzieć w jakiej strukturze tkwi problem Dziękuję za podpowiedzi napewno pomogą, pozdrawiam Najlepszym lekarzem od kregoslupa jest lekarz Leszek Herbowski szczecin szpital na ul , arkonskiej i przyjmuje tez prywatnie ,wszystko ...

Niskie bHCG

... test, były dwie kreski, z czego jedna słaba. 21.01 poszłam do lekarza, ale nie było widać jeszcze pęcherzyka. Powiedział jedynie o rozwiniętej błonie śluzowej. 22.01 zrobiłam test bHCG, który wynosił 75, co odpowiada ciąży dwutygodniowej. Czy normaln ...

Nadżerkowe zapalenie błony śluzowej opuszki dwunastnicy

... test ureazowy ujemny. lekarz zlecił CONTROLOC 40 ( 2X PRZEZ 28 DNI ) + TRIBUX 3XPRZEZ 20dni. Po odstawieniuTribux mąż znów czuł ból w okolicy żołądka, więc lekarz przedłuzył controloc 1x przez 28dni i tribux 2x rano i popołudniu przez 30dni. Mąż nada ...

Brodawki przy odbycie

... testy umożliwiające wykrycie infekcji HPV w organiżmie,jeśli tak to w jaki sposób się je przeprowadza,czy takie brodawki się usuwa?pozdrawiam Pana Najlepiej, aby ocenić czym są te zmiany skonsultować się z chirurgiem. On po badaniu wyjaśni czym są te ...

Wycięty pęcherzyk żółciowy a ciąża

... test. Niestety ja tez go nie zrobiłam i dopiero po operacji bardzo żałowałam tego. Strach o zdrowie dziecka jest ogromny. Miejmy nadzieję, że Twoje maleństwo jest zdrowe. Pozdrawiam ...

Nietrzymanie stolca

... test na krew utajona robiony 5 razy ujemny, na pasozyty badanie takze wyszlo ok. Miałem także badanie usg jamy brzusznej - ok, badanie per rectum - ok ( poza zylakami wewnetrznymi w poczatykowym stadium jak to powiedzial chirurg ), i badanie z wlewem ...