TSH

Rak tarczycy

... TSH - działanie promieni jonizujących - czynniki genetyczne ( rak rdzeniasty, raki zróżnicowane ) - w transformacji nowotworowej dużą rolę przypisuje się aktywacji onkogenów takich jak: RAS, RET, MET oraz inaktywacja genów supresorowych: p53, gen Rb ...

Guzek hypoechogenny tarczycy i podwyższone TgAb

... TSH wskazuje na nadczynność ( - 3% ) Kuracja euthoryxem zaczęła się w pazdzierniku 2008, gdy TSH wynosiło 5,055 ( 122% ) - inne badania nie były robione az do teraz. Czy przed wizytą u lekarza powinnam zrobić badanie wykluczające Graves Basedowa? Wzr ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

USG tarczycy - gruczoł tarczowy dwupłatowy powiększony dolny

... Tsh mam zawsze ponad normę, różnie 5* 6. Przeciwciała a - Tpo poziom 238. Tydzień temu zrobiłam usg *Gruczoł tarczowy o niejednolitej echostrukturze, obustronnie liczne, różnej wielkości ogniska ubogoechowe. Na pograniczu płata prawego i cieśni guzek ...

Guz lewego płata tarczycy

... TSH i fT4. Pacjent musi mieć prawidłowe wyniki tych hormonów, aby operacja przeprowadzona była bezpiecznie. Pozdrawiam. ...

Normy TSH

... TSH.kiedy ten czynnik określa,że jest żle czy dobrze.Pozdrawiam Prawidłowe stężenie TSH to 0,4 - 4,0 mj.m./l. Jednak samo TSH nie wystarcza do jednoznacznego określenia stanu tarczycy. Należy jeszcze wziąść pod uwagę stężenie fT4, czyli wolnej tyroks ...

TSH i fT4 jest poniżej normy, fT3 w normie

... TSH i fT4 jest poniżej normy,fT3 w normie,na dodatek guzki.co to oznacza .Pozdrawaim i dzięki Prawdopodobnie to niedoczynność przedniego płata przysadki. Proszę powiedzieć mi czy mój wynik TSH 0.956 jest prawidłowy czy mój wynik TSH 0,11jest prawidło ...

Guzek w lewym placie tarczycy

... TSH oraz USG. Prosze mi powiedziec czy guzki tarczycy moga byc zlosliwe?? Czy takie guzy moga dawac przerzuty?Czy w najgorszym przypadku resekcja tarczycy zalatwi sprawe? Mialam profilaktycznie robione hormony 3 lata temu i byly ok, zreszta usg rowni ...

Interpretacja wyniku USG tarczycy

... tsh - 1,58. lekarz prowadzacy powiedzial, ze nic sie nie dzieje. zastanawiam sie czy moje dolegliwosci ( skaczace cisnienie, podskoki serca, szumy uszne, bole glowy ,wypadajace wlosy, meczace zaparcia, dlugie i obfite miesiaczki, suchosc skory,dodam ...

Postać obrzękowa ostrego zapalenia trzustki, dna moczanowa

... TSH 1,476 mIU/I ( n od 0,35 do 4,94 ) fT4 11,25 pmol/I ( n od 9,0 do 19,0 ) Konsultacja reumatologiczna ( 19.01.2009 ): Dgn Diathesis urica, utrzymać Milurit 3x0,1, dołączyć Colchicum Dispert. Wskazana kontrola kwasu moczowego za tydzień. Konieczna d ...

Operacja czy leczenie tarczycy?

... TSH 3 gen. o,623 U/ml ft4 1,25 ng/dl anty - TPO 8,07 IU/ml Wynik badania USG Tarczycy: Tarczyca powiększona.Płat lewy w większościprzebudowny przez normoechogeniczny guzek o wym.30/25 mm przemieszczający tchawcę w prawo.W biegunie dolnym płata praweg ...

Dalsze postępowanie z łagodnym guzkiem w lewym płacie tarczycy

... TSH w normie.Dotychczasowe leczenie kontrolne bez leków. Bardzo proszę o wyjaśnienie co oznacza treść koloidowo - krwista której w poprzednich wynikach nie było.Czy powinnam przyjmować leki? Czy opisany przypadek jest niebezpieczny? Koloid to substan ...

Po usunięciu tarczycy z węzłami chłonnymi

... TSH 0,49 ng/ml ( przed wynikiem strzałka skierowana w dół ) . Proszę o odpowiedź czy te wyniki są prwidłowe? 23.06.2009r. idę do Zgierza do szpitala. Dziękuje za Pana pomoc i bardzo serdecznie pozdrawiam. Proszę jeszcze podać wartości z zakresu normy ...

Markery tarczycowe

... TSH 3cia gener. 0,1 uIU/mL FT4 1,50 ng/dl FT3 3,49 pg/ml biopsja wykazała guzki nadczynne bez cech złośliwości. Dlaczego więc tyreoglobulina jest taka wysoka? Patrz: http://www.emedica.pl/szczeg_badania_lab.php3?nr=48&typ=5 http://www.labtestsonl ...

Podwyższony poziom amylazy

... TSH, Kał - krew utajona. Wyszedł podwyższony poziom: Amylaza - surowica ( 105Ul, norma *80 ) i Amylaza - mocz ( 862 Ul, norma*460 ). Lekarz podejrzewa pzt, dostałem skierowanie do gastrologa, ale to trochę potrwa nim będę miał wizytę. Poczytałem o pz ...

Czy jod 131 to dobry pomysł?

... TSH - 0,005 ulU/ml 07,07,2004 - TSH - 0,005 ulU/ml 20,09,2004 - Scyntygram tarczycy Tarczyca typowo położona , niesymetryczna, miernie powiększona. Równomierne rozmieszczenie radiotechnetu w gruczole, z wuj. guzka w płacie prawym w którym zaznacza si ...

Bolące guzy z tyłu głowy

... TSH ). Mam bardzo podobne objawy. Dwa symetryczne guzy, z tyłu głowy, jakby spuchniete, bolące pod dotykiem, w miejscu załamania czaszki do szyi. Dodatkowo wyrazna niewielka *kulke* za lewym uchem. Wybieram sie do lakarza a w miedzy czasie moze ktos ...

Powiększona tarczyca mimo dobrego wyniku TSH (2,88 czyli norma)

... tsh mam w normie,bardzo meczy mnie kaszel i chrypka,czy to wymaga leczenia? Wszystko zależy jak bardzo jest powiększona tarczyca. Jeśli jest dużych rozmiarów, uciska na tchawicę może wymagać leczenia operacyjnego. O wszystkim jednak musi zadecydować ...

Miąższ tarczycy niejednorodnej echogeniczności

... tsH dwa miesiące temu dył wyrównany ,tzn.w normie. prosze o napisanie co oznacza mój wynik usg. oto wynik.prawy płat tarczycy ok 14*16*52mm,lewy ok11*13*40mm,cieśń do 3mm.miąższ tarczycy niejednorodnej echogeniczności ze zlewającymi się obszarami hyp ...

Niski poziom TSH po operacji tarczycy

... tsh. 3 miesiące po operacji miałam poziom 2,9 - ( przy utracie masy ciała 12 kg ) 6 miesiecy później spadło mi na 0,044( przy utracie masy ciała 16 kg ). Nadmieniam, iż radykalnie zmieniłam sposób żywienia. Nie stosowałam żadnych preparatów odchudzaj ...

Palce trzaskające

... TSH, fT4 ), cukrzyca ( glukoza na czczo ). W lipcu 2010, miałam przeprowadzony zabieg, prawej ręki na cieśnie. Też byłam pewna że to koniec problemów, a tu po miesiącu prawy kciuk zaczął boleć, i skakać. Natychmiast udałam się do mojego ortopedy i ju ...

Brak miesiączki to bezpłodność?

... TSH ( 2.44 ulU/mL norm. - > 0.34 - 5.60 ) oraz prolaktyny ( 24.29 ng/mL norm. - > 2.64 - 26.72 ) wnioskuję, że są w normie. Morfologia w normie, OB 9 [Mocz: świeże erytrocyty ( 10 - 15 ) i liczne kryształki szczawianu wapnia ( piasek pewnie )]. ...

W tarczycy kilka drobnych litych, hipoechogenicznych zmian

... TSH - 1,880 Ft4 1,14 p - ciała anty TPO - <5,0 p - ciała anty TG 73,1 Poniewaz planuje ciążę proszę o wiadomość czy te wyniki wstępnie wyglądaja dobrze.Dziekuję Opis tarczycy wskazuje na wole drobnoguzkowe tarczycy. Niewielkie Podwyższenie antyTG ...

Tsh, hormony a tycie

Dzień dobry lecze sie na niedoczynność tarczycy biorę thyrozol 20 i trochę przytyłam czy mogę dalej tyć??i czy tyje się od hormonów??Proszę o pilną odpowiedz.Dziękuje Tyje się z powodu niedoczynności tarczycy. Może Pani jeszcze przybrać na wadze, ale ...

W tarczycy zmiany ogniskowe z hipoechogeniczną otoczką

... TSH nic nie wykazało. ,wiem, ,że to może być zmiana nowotworowa,także ewentualnie rakowa, czy z opisu badania można wnioskować powiększenie węzłów chłonnych? Czy może być sugestia za np. zmianami zapalnymi tarczycy? Poza zmęczeniem i słabością nic ni ...

Badanie płata z guza trzonu kości piszczelowej lewej

... TSH, ft3 i ft4 dobre - wg lekarza internisty. CRP 0,5mg/l. Morfologia też w porządku. Najbardziej mnie jednak interesuje, czy oni przypadkiem nie zaniedbali czegoś przy tej biopsji. Wyraźnie mi powiedzieli, że jest prawidłowe. wcześniej też nikt nie ...

Szanse na udaną operację usunięcia tarczycy przy schorzeniach

... TSH i na tej podstawie była leczona ). Cztery lata temu nieoczekiwanie miała atak Nazwę go sercowo - żołądkowym, zaczęło się skurczem żołądka potem kołatanie serca i trwało to ok. 3h.Potem te ataki następowały coraz częściej... Za moją namową mama wy ...

Niedoczynność tarczycy a serce

... TSH miałam 14 kiedy mogę spodziewać się jakiejkolwiek poprawy???????? obecnie biorę Euthyrox N 50.Proszę o pilną odpowiedz.Dziękuje. Tak, choroby tarczycy wpływają na układ sercowo - naczyniowy. Powinna Pani skonsultować się z lekarzem i przejść bada ...

Controloc a przyjmowanie Euthyroxu

... TSH wynosił w granicach 0,1 ( tak miał pozostawać z uwagi na profilaktykę nawrotu nowotworu ). Z powodu uciążliwej zgagi od lutego zaczęłam zażywać Controloc 40. Po półrocznej kuracji zbadałam poziom TSH. Wynosił 7,70! Lekarz zalecił zażywanie Contro ...

Niskie tsh i podwyższony cholesterol

... TSH 0,176,colesterol całkowity 198,cholesterol - HDL 69:oraz wyniki USG tarczycy:płat lewy23/65mm,grubość miątszu do 19,płat lewy 29/59mm,grubość 21,cieśni do 5mm.tarczyca w całości niejednorodna,z licznymi izoechogenicznymi zmianami ogniskowymi z ko ...

Guzek tarczycy a ciąża

... TSH z przed ciąży to 1.10 - ostatnio pażdziernik 0.98 ,czy powinnam się niepokoić o maleństwo,czy może coś mu grożić? Proszę o odpowiedz ,bo bardzo się martwię Jeśli TSH jest w zakresie normy, a tak z tego wynika to raczej nie ma się czym martwić. Oc ...

Chudnięcie pomimo apatytu, depresja?

... TSH, fT4, fT3 ). Nadczynność tarczycy może dawać takie objawy. O badaniach musi zadecydować lekarz prowadzący. Były robione, są ok. Taki stan może też mieć podłoże psychogenne, może warto byłoby wybrać się w tej sprawie do poradni zdrowia psychiczneg ...

Niedoczynność tarczycy a wirus Ah1n1

... TSH a norma to maksymum 4 mj/l ) Niedoczynność tarczycy nie należy do grupy zwiększonego ryzyka na zachorowanie na A/H1N1 Każdy obecnie narażony jest na zakażenie tym wirusem. Ciężki przebieg chororby może wystąpić u osób z zaburzoną odpornością orga ...

Bóle pleców w okolicy łopatek

... TSH i prolaktyna są prawidłowe.Przez te uderzenia zimna jestem ciągle przeziębiona i trudno jest mi się leczyć, bo jest to poprostu dziwny objaw. Proszę więc Pana Doktora o podpowiedź co może być przyczyną tych dolegliwości bólowych oraz skąd mogą br ...

Wole odrostowe na kikutach a wyniki TSH, FT3 i FT4

... TSH.Ostatnio zrobiłam 3 hormony,oto wyniki:TSH 0,08/norma 0,27 - 4,2. FT4 22,1/norma 12 - 22/ FT3 4,5/norma 3,1 - 6,8/ Czy te wyniki są prawidłowe,na wizytę u endokrynologa w tym roku nie mam juz szans.Proszę o odpowiedż.Pozdrawiam Badanie TSH jest w ...

TSH po usunięciu tarczycy

... tsh był prawidłowy,w tej chwili wynosi 39,35.Martwię się ,bo czekam na wizytę u endokrynologa.Od zabiegu biorę Euthyrox 50gr 1x dziennie Takie TSH to objawy niedoboru hormonów tarczycy. Zapewne w czasie wizyty endokrynolog zaleci zwiększenie dawek ho ...

Obraz cytologiczny zmiany łagodnej tarczycy natury hiperplastycznej

... TSH, fT3 i fT4 też są *w normie*. W środkowej części prawego płata mam guzka 8 x 5 x 8 mm. Wynik biopsji: Pośród gęstego rozlanego koloidu rozproszone niewielkie zespoły normotypowego nabłonka tarczycowego ze słabo wydzielającymi się strukturami pęch ...

Zmiany ogniskowe w tarczycy o wysokim sygnale

... tsh miałam nie raz sprawdzany, wszystko było dobrze. po długich staraniach zaszłam w ciąże i urodziłam prześliczną córkę. jednak od jakiegoś czasu zle się czuję. zrobiłam badania na kręgosłup, a w opisie badania mr kręgosłupa c mam również opis tarcz ...

TSH, fT3 i fT4 po usunięciu tarczycy

... TSH - 3,649 FT 4 - 1,28 FT 3 - 3,57 Czy to są dobre wyniki i czy powinnam brać jakieś leki? Obecnie badania jeszcze są w normie, ale to wczesny okres pooperacyjny. Do miesiąca mogą w krążeniu krwi utrzymywać sie hormony stare ( jeszcze z produkcji ja ...

Bóle przy leczonej niedoczynność tarczycy

... TSH 3 gen. 2,380 FT4 1,62 ng/dl {0.93 - 1,70} anty - TPO*600,0 IU/ml {*34,00} to chyba dobre wyniki??kiedy będzie widoczna jakaś poprawa ciągle jestem zmęczona boli mnie kręgosłup ręce,nogi jest mi ciągle zimno,jestem senna i ciężko mi schudnąć jeste ...

Fosfotaza alkaliczna

... TSH, glukoza, amylaza, lipaza, Fe ). U osób dorosłych spadek poziomu fosfatazy alkalicznej nic nie oznacza. U osób w trakcie rozwoju aparatu kostnego czyli u dzieci i młodzieży może świadczyć o chorobie przebiegającej z zahamowaniem wzrostu kości. My ...