TSH 13

Nadczynność tarczycy a operacja

... TSH mam ponizej normy 0,01. Zwracam sie o pomoc, gdyz nie wiem czy kontynuowac leczenie metizolem czy poddac sie zabiegowi operacyjnemu, ktorego sie obawiam. Bylabym wdzieczna rowniez za informacje dotczace innych metod leczenia poza metoda operacyjn ...

Komórki żerne w bioptacie z tarczycy

... TSH - 1,99 yLU/ml. Poziomy hormonów związanych z tarczycą są w normie. Komórki żerne są to komórki wyspecjalizowane, których zadaniem jest fagocytowanie ( pochłanianiem ) pobranego materiału ( fagocyty ). W immunologii za fagocyty uważa się makrofagi ...

Guzek hypoechogenny tarczycy i podwyższone TgAb

... TSH wskazuje na nadczynność ( - 3% ) Kuracja euthoryxem zaczęła się w pazdzierniku 2008, gdy TSH wynosiło 5,055 ( 122% ) - inne badania nie były robione az do teraz. Czy przed wizytą u lekarza powinnam zrobić badanie wykluczające Graves Basedowa? Wzr ...

$openx_rectangle_2 rectangle5

Podwyższony poziom anty-TPO a obniżony fT4

... TSH w normie 1,602 FT3 = 3,00 FT4 = 1,07 anty TPO = 138 norma max 35 anty TG = zapalenia tarczycy typu Hashimoto, > zapalenie tarczycy poporodowe > zapalenie tarczycy indukowane cytokinami > chorobę Basedowa > pierwotny obrzęk śluzakowaty. Podwyższon ...

Co bedzie gdy poddam sie operacji wyciecia calkowitego tarczycy??

... TSH trzecia generacja 1,16 FT3 - 4,28 FT4 - 1,23 po wizycie u lekarza endokryloga dowiedzialam sie ze musze miec wycieta calkowicie tarczyce.. boje sie i niewiem co robic?? czy istnieje zagrozenie zycia? czy te wyniki sa bardzo zle? czy istnieje mozl ...

Liczne guzki o strukturze lito-torbielowatej w tarczycy

... TSH( trzeciej generacji ) 1,16 FT3 4,28 mam problemy z przelykaniem i boje sie tez ze mnie udusi:( niewiem co mam robic? czy zna ktos dobrego fachowca od tarczycy? czy moje wyniki sa bardzo zle??? od kilku lat mam zlamany nos i niewiem czy niebedzie ...

Guzek na szyi

... TSH mam gorsze. Popros o skierowanie na TSH i morfologie. Oczywiscie sa tez inne, gorsze mozliwosci, ale tym sie teraz nie martw. Ja to miałem i mam dalej tylko po lewej stronie... tzn mam bo juz wtory ide na operacje a one sie dalej pojawiaja sa to ...

Czy operacja tarczycy jest bardzo trudna i niebezpieczna?

... TSH i inne potrzebne wyniki, ponieważ jak wspomniałam wcześniej Tate trudno jest przekonać do badań metodą tradycyjną on ma lęk przed pobieraniem krwi. Będę serdecznie wdzięczna za odpowiedź. Jak wygląda operacja i czy jest niebezpieczna dla życia pa ...

Normy TSH

... TSH - 13,4.Co to oznacza? Dodam że mam 31 lat. Witam mam wynik TSH 11,3 ma 59 lat ,dowiedziałam się przez przypadek bo robiłam ogólne badanie,robiłam U,S.G wyszło ze jest mała tarczyca ,na wizycie byłam u endynekrologa dostałam tabletki EUTHYROX N25 ...

Nieliczne thyreocyty bez cytologicznych cech złośliwości

... TSH( 3 - cia generacja ) - 2.057 Guzek nie ma charkteru złośliwego, to pewnie guzek typu koloidowego, typowa zmiana w wolu guzkowym tarczycy zwyrodnieniowa. Leczy się ją zazwyczaj farmakologicznie, preparatami hormonów tarczycy ( np. Letrox ). Proszę ...

Interpretacja wyniku USG tarczycy

... tsh - 1,58. lekarz prowadzacy powiedzial, ze nic sie nie dzieje. zastanawiam sie czy moje dolegliwosci ( skaczace cisnienie, podskoki serca, szumy uszne, bole glowy ,wypadajace wlosy, meczace zaparcia, dlugie i obfite miesiaczki, suchosc skory,dodam ...

Badanie TSH

... TSH.Co to jest za badanie?Cierpie na ginekomastie.. TSH jest hormonem wytwarzanym przez przysadkę i pobudza tarczycę do produkcji hormonów. Jest to badanie hormonalne wiec czy jego koszt jest wysoki? Cena waha się od 12 - 32 zł. ...

Postać obrzękowa ostrego zapalenia trzustki, dna moczanowa

... TSH 1,476 mIU/I ( n od 0,35 do 4,94 ) fT4 11,25 pmol/I ( n od 9,0 do 19,0 ) Konsultacja reumatologiczna ( 19.01.2009 ): Dgn Diathesis urica, utrzymać Milurit 3x0,1, dołączyć Colchicum Dispert. Wskazana kontrola kwasu moczowego za tydzień. Konieczna d ...

Tarczyca nieprawidłowa i niekończąca się miesiączka

... TSH 0,421. Od 31 stycznia miałam miesiączkę trwającą do 18 lutego!!! Byłam u pani ginekolog, która przepisała mi EXacyl, który na szczęście mi pomógł. Powiedziała, że ta długa miesiączka to wina tarczycy i kazała iść do endokrynologa. Jaka to może by ...

Nad- czy niedoczynność tarczycy?

... TSH, fT3, fT4 i dopiero wtedy zebrać wszystkie informacje razem i ustalić ostatecznie wynik. Być może objawy, które zostały opisane powinny zostać skonsultowane również z neurologiem. ...

Wysoki Aspat i Alat, bóle pod żebrami i swędzenie skóry

... TSH 3 - generacja - 1,69 mlU/l ( norma ) Na ekg wyszło przez przypadek, że mam jakieś częściowe odcięcie w sercu ( ten sygnał do kurczenia się dociera słabo do dolnej lewej części serca ). USG robiłem rok wcześniej, bo też miałem ALAT podwyższony i w ...

Guzki koloidowe tarczycy należy operować?

... TSH 3 - 0, 371. Czy należy poddać się operacji, ewentualnie jakie leki należy stosować? Oczywiście decyzja co do zabiegu powinna być podjęta przez endokrynologa. Takiej decyzji nie podejmuje chirurg. Z opisanych przez Panią wyników może endokrynolog ...

Norma wyniku Tg po usunięciu tarczycy

... tsh 0.207. Czy wynik Tg jest wporzadku? W surowicy zdrowych osób wykrywa się Tg w stężeniu 2 - 70 ng/ml. Pani jest po zabiegu usunięcia tarczycy dlatego ten wynik ( bardzo niski ) jest dla Pani prawidłowy - świadczy o doszczętniej zabiegu. Witam Tu A ...

Testosteron i trójglicerydy poniżej normy

... TSH w normie. Jakie dalsze kroki podjąłby Pan w tej sytuacji i jakie dodatkowe badania zlecił? Dziękuję. Najlepiej w tej sprawie skonsultować się z andrologiem lub endokrynologiem. On powinien podjąć dalsze kroki diagnostyczne i lecznicze. trójgicery ...

TSH jest w normie a płaty tarczycy powiększone?

... TSH 2,7 Mam pytanie, czy moje wyniki są źle i dlaczego TSH jest w normie a płaty mam powiększone,czy to ma jakieś znaczenie??? Prawidłowe normy wymiarów tarczycy wynoszą: płat: długość - 50 - 60 mm, szerokość - 20 - 25, grubość 15 - 20 cieśń: długość ...

Wysokie anty-TPO

... TSH 1,421* FT3 3,03* FT4 1,25 te jak sama wywnioskowałam są w normie ale przeraził mnie ten anty - TPO 1501,11 przy normie od 0 do 5,61. Wybieram się do endokrynologa ale zanim tam pójdę chciałabym coś wiedzieć, gdyż strasznie się niepokoję. Dziękuję ...

Liczne zmiany ogniskowe i torbiele tarczycy

... TSH 2,36, FT4 1,07. Lekarz stwierdził, że to niedoczynność, która jest przyczyną zmian po zrobieniu dodatkowych badań ma ustawić leczenie. Wg norm laboratoryjnych badania normie ( TSH 0,27 - 4,2, FT4 0,93 - 1,7 ). Całkiem już zgłupiałam, czy w ciągu ...

Częste wymioty i nudności

... tsh 7,50 miałam za to robione usg tarczycy ale nie wykryto zmian ) ) w wieku młodszym jakies dobre kilka lata temu dostałam grypy o charakterze wymiotnym gdzie wymiotowałam przez cały czas przez pare dni, wczesniej nigdy nie miałam problemow z wymiot ...

Palce trzaskające

... TSH, fT4 ), cukrzyca ( glukoza na czczo ). W lipcu 2010, miałam przeprowadzony zabieg, prawej ręki na cieśnie. Też byłam pewna że to koniec problemów, a tu po miesiącu prawy kciuk zaczął boleć, i skakać. Natychmiast udałam się do mojego ortopedy i ju ...

Gruczolaki tarczycy - co dalej?

... TSH, fT3, fT4 ). Wtedy podjąć decyzję. Ja też nie wiem co zrobić ze swoim gruczolakiem...rodzina w Australii mówi zeby usunac...ale w Polsce znajome, ze nie... ...

Niedoczynność tarczycy a tycie

... tsh jest następujący:8,230 i podejrzewają u mnie niedoczynnośc tarczycy proszę mi powiedzieć czy jak zacznę brać leki hormonalne to będe od nich tyć czy one nie mają wpływu na wagę proszę o pilną odpowiedź.Dziękuje Tak, w przypadku prawidłowego lecze ...

Podwyższone FT3

... TSH III GENERACJA 1,974 ulU/ml ( norma 0,350 - 5,500 ) FT4 13,3 pmol/l ( norma 11,5 - 23,2 ) FT3 6,7 PMOl/l ( norma 3,5 - 6,5 ) FT3 jest podwyższone WynikI usg tarczycy: płat prawy 15/20/46mm płat lewy 11/22/56 mm cieśń 3,2 mm tarczyca bez ewidentnyc ...

Nadczynność czy niedoczynśoć? po operacji usunięcia tarczycy

... TSH 0.239 uiu/ml WAPŃ 8.89 mg/dl Wynik TSH jest zbyt niski, wskazuje na nadczynność. Radzę wykonać usg tarczycy. Nie wiem jak rozległy był zakres operacji tarczycy, ale jeśli przyjmuje Pani tyroksynę, to może trzeba zmienić jej dawkowanie. Dlatego ra ...

Rozdwojony ogon trzustki

... TSH, FT3, FT4, T3, T4, Tyreoglobulina 1,69 - max 55 W zwiazku z tym moje pytanie w jakim stanie jest moja trzustka ? Czy ten rozdwojony ogon to cos powaznego ? Jest to początkowe stadium przewlekłego zapalenia trzustki. W chwili obecnej radziłbym zas ...

Niedoczynność i mikrozwapnienia tarczycy

... TSH - 24.330 norma 0.27 - 4.2 ft4 - 0.672 norma 0.93 - 1.7 ft3 - 2.41 norma 2.57 - 4.43 dostalam euthyrox 50 i 75 jeden dzien 50jeden 75 przez 10tyg teraz ostatni tydz i musze zrobic badania krwi na tsh. Lekarz przy usg stwierdzil mikrozwapnienia po ...

Niedoczynność tarczycy a wirus Ah1n1

... TSH a norma to maksymum 4 mj/l ) Niedoczynność tarczycy nie należy do grupy zwiększonego ryzyka na zachorowanie na A/H1N1 Każdy obecnie narażony jest na zakażenie tym wirusem. Ciężki przebieg chororby może wystąpić u osób z zaburzoną odpornością orga ...

Wole odrostowe na kikutach a wyniki TSH, FT3 i FT4

... TSH.Ostatnio zrobiłam 3 hormony,oto wyniki:TSH 0,08/norma 0,27 - 4,2. FT4 22,1/norma 12 - 22/ FT3 4,5/norma 3,1 - 6,8/ Czy te wyniki są prawidłowe,na wizytę u endokrynologa w tym roku nie mam juz szans.Proszę o odpowiedż.Pozdrawiam Badanie TSH jest w ...

Niedoczynność przy wysokim TSH?

... TSH wynik 128,801, cholesterol - 283, USG tarczycy: wymiary: cieśń - 12 mm, prawy płat - 23x24x63mm - 19ml lewy płat - 23x21x66mm - 17ml Tarczyca powiększona o łącznej obj. płatów 36ml. Tarczyca o nierównych zarysach,jej miąższ hypoechogenny poprzedz ...

Podejrzenie przewlekłego zapalenia tarczycy

... Tsh 8,130 ,a wcześniej było 8,84 FT4 mam w normie . Objawy typowe dla niedoczynności : uczucie zimna,zmęczenia,brak sił na codzienne obowiązki,a dodatkowo zawroty głowy. Dobrze by było wykonać jeszcze badanie anty - TPO oraz anty - Tg czyli badania m ...

Zmiany guzkowe w kącie przeponowo-sercowym

... TSH i usg tarczycy. Co do zmian w śródpiersiu możlie, że są to zmienione węzły chłonne, trzeba rozszerzyć diagnostykę w tym kierunku. Stąd najlepiej konsultować się już bezpośrednio z lekarzem prowadzącym. ...

Subkliniczna niedoczynność tarczycy a ciąża

... TSH jest podwyższone ( względny brak hormonów tarczycy ). Leczeniem powinien się zająć endokrynolog ( najczęściej podaje leczniczo hormony tarczycy ). W tej sytuacji mogą zajść problemy w zajściu w ciążę. ...

Węzeł chłonny powiększony na szyi

... TSH ostatnio robione w normie, usg tarczycy nie robilam, mialam juz problemy z nowotworem ale zostal on usuniety i do tej pory sie nie odzywa - od marca tego roku, mam cukrzyce typ.1] Z gory dziekuje,Asia Radzę jeszcze poczekać. Takie powiększenie wę ...

Obraz cytologiczny zmiany łagodnej tarczycy natury hiperplastycznej

... TSH, fT3 i fT4 też są *w normie*. W środkowej części prawego płata mam guzka 8 x 5 x 8 mm. Wynik biopsji: Pośród gęstego rozlanego koloidu rozproszone niewielkie zespoły normotypowego nabłonka tarczycowego ze słabo wydzielającymi się strukturami pęch ...

Podwyższone TSH

... TSH. Oto wynik TSH 4,67 mlU/l normy 0,27 - 4,20 metoda ECLIA E170. Wychodzi,że wynik podwyższony! Co to oznacza. Lekarz dał skierowanie do endokrynologa. Proszę o interpretację wyniku ! Wynik jest tylko w niewielkim stopniu podwyższony, raczej nie ma ...

Bóle brzucha pojawiające się w różnych jego miejscach

... TSH ( 4,23 ) oraz leukocytów w moczu - 100. Miałem zrobione USG jamy brzusznej , które wykazało stłuszczenie wątroby oraz dużą ilość gazów w jelicie grubym. Skierowano mnie także na RTG kręgosłupa - wynik kręg przejściowy, rotacja. Następnie skierowa ...

Wole tarczycy

... TSH - 0,08, norma 0,47 - 5,01 ulU/ml. Czy to coś poważnego ??? Pozostałe wyniki latolatoryjne mieszczą się w normie. Przy pierwszej wizycie u specjalisty lekarz nic nie stwierdził. Jedynie zlecił badanie USG jako *profilaktyka* Bardzo proszę o w miar ...

Fosfotaza alkaliczna

... TSH, glukoza, amylaza, lipaza, Fe ). U osób dorosłych spadek poziomu fosfatazy alkalicznej nic nie oznacza. U osób w trakcie rozwoju aparatu kostnego czyli u dzieci i młodzieży może świadczyć o chorobie przebiegającej z zahamowaniem wzrostu kości. My ...

Torbielka koloidowa w tarczycy

... TSH,FT4,FT3 w normie proszę o odpowiedż. Tarczycao gładkiej powierzchni ,nieznacznie powiekszona w zakresie lewego płata o wymiarach: płat prawy - 35x18x10mm,płat lewy - 45x24x16 mm,głębokość węziny - 3 mm, wykazuję prawidłową echogeniczność i strukt ...